Page 3 180702_DPZ_Stadskrant_Nr.7_v2A.pdf Full Version
							
                                11 juli 2018 Nummer 7
City Challenge: hoe kunnen Hagenaars meer karton scheiden?
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
   Hagenaars kopen steeds meer online. Veel van die spullen worden bezorgd in grote karton- nen dozen die lastig in de papier- container te krijijgen zijijn. De gemeente is daarom op zoek naar bewoners met goede ideeëën voor het gescheiden weggooien van karton. Heeft u een goed idee? Doe mee aan de City Challenge en maak kans op een prijijs.
■ ■ Karton kan eenvoudig worden verwerkt tot nieuw karton. Door karton opnieuw te gebruiken wor­ den bomen gespaard. Ook kan hier­ door in Den Haag de afvalstoffffen­ heffiffiffing lager blijijven. Maar dan moet het karton wel gescheiden worden weggegooid.
City Challenge
De gemeente is daarom op zoek naar creatieve ideeëën en slimme oplossingen voor het scheiden van kartonafval. De vijijf beste ideeëën winnen een geldprijijs. De
Cliffff Nijijssen en Frank Kanhai geven het startsein voor de City Callenge.
inge van mill
Eéén parkeerfout, drie boetes
Terug van vakantie vindt mevrouw X maar liefst drie parkeerbonnen op de deurmat. Bijij elkaar bijijna 200 euro. Alle drie voor fout parkeren in haar eigen straat. Wat is dat nou voor iets geks? Ze heeft toch al jaren een parkeer­ vergunning. Dan herinnert ze zich de gemeente toestemming te hebben gegeven om de jaarlijijkse kosten voortaan auto­ matisch af te schrijijven, in plaats van via een factuur te betalen. Bijij dat incassoverzoek ging kennelijijk iets mis en daarmee is de
vergunning komen te vervallen. Controleurs hebben haar auto tijijdens de
vakantie drie keer op dezelfde plek aangetroffffen. Met als gevolg: drie keer een parkeerbon. Feitelijijk gaat het om een naheffiffiffing: het geldende uurtarief plus een boete van € 62,­ (tarief 2018). Mevrouw dient een bezwaar in, maar dat wordt afgewezen. De gemeente kiest een formeel standpunt. Fout is fout. Waren de controleurs vaker langsgekomen, dan had ze ook nog een vierde of vijijfde boete kunnen krijijgen.
Wat nu? Mevrouw besluit om niet in beroep te gaan bijij de bestuursrechter, maar haar verlies te nemen en de boetes te betalen. Wel dient ze nog een klacht in bijij de ombudsman. Vooral om aandacht te vragen voor de in haar ogen absurde opeenstapeling van boetes.
De ombudsman laat de zaak niet rusten en spreekt de gemeente aan. Eéén naheffiffiffing was toch voldoende geweest? Mevrouw heeft jarenlang keurig op tijijd de vergunning betaald. De goedwillende burger wordt hier drie keer ‘gepakt’ voor dezelfde fout waarbijij geen opzet in het spel was. Met als gevolg dat de relatie burger ­ gemeente onnodig vertroebeld raakt. De ombudsman weet de gemeente te overtuigen. De tweede en derde naheffiffiffing worden ingetrokken.
Tip: Controleer of belangrijijke overschrijijvingen zoals aan de belastingen of toestemming voor een incasso daadwerkelijijk worden uitgevoerd. Dit om boetes en andere extra kosten te voorkomen.
De gemeentelijijke ombudsman, de heer Heskes behandelt klachten van burgers over de gemeente Den Haag en
de Jeugdzorg.
Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman-denhaag.nl, jeugdombudsmandenhaag.nl Spreekuur: woensdag van 13.00 tot 15.00 uur
  Het ontwerp van het nieuwe onderwijijs- en cultuurcomplex (occ) aan het Spuiplein krijijgt een aantal aanpassingen. Die vergro- ten de gebruiksmogelijijkheden en uitstraling van het gebouw.
■ ■ Dat hebben de vier instellingen die het occ gaan gebruiken (Stichting Dans en Muziekcentrum, het Resi­ dentie Orkest, het Nederlands Dans­ theater en het Koninklijijk Conserva­ torium), de bouwcombinatie Cadanz
Geld voor elke Held in Loosduinen
■ Zaterdag 29 juni organiseerden jongeren uit Nieuw Waldeck een buurtfeest bijij wijijkcentrum De Geest. Daarvoor kregen zijij geld van de gemeente. Woon je in
Kom Loosduinen, Kraayenstein, Bohemen en Meer en Bos, Ockenburg, Waldeck, Houtwijijk of Kijijkduin en heb je ook een goed idee voor jouw buurt? Vraag dan geld aan via de website.
Meer informatie?
geldvoorelkeheld.nl
en de gemeente afgesproken. Zo worden de entreehal en het zicht op de theaterzaal vanuit die hal aange­ past, krijijgt de fifietsenkelder een an­ dere ingang en komen er betere toi­ letgroepen voor het publiek. Ook worden diverse entrees verbreed, de lange gangen in het gebouw verle­ vendigd en krijijgt een van de foyers schuifwanden waarmee de ge­ bruiksmogelijijkheden worden ver­ groot. De aanpassingen maken deel uit van een breder afsprakenpakket
tussen de gemeente en Cadanz waarin de vertraging wordt verwerkt en de (juridische) geschillen die gaandeweg het eerste bouwjaar zijijn ontstaan worden opgelost. Door de gewenste aanpassingen verschuift de ingebruikname van september 2020 naar september 2021. De ge­ meente investeert 20 miljoen euro in de kwaliteitsimpuls.
Meer informatie?
denhaag.nl/spuikwartier
1e prijijs is 2.000 euro, de 2e prijijs 1.250 euro , de 3e prijijs 1.000 euro, de 4e prijijs 500 euro en de 5e prijijs is 250 euro.
Meedoen
Tot en met 2 september kunt u uw ideeëën uploaden op de website van CityChallenges (www.city challenges.nl). Hier staan ook de voorwaarden om mee te doen.
Ongeveer vier weken later worden de vijijf prijijswinnaars bekend gemaakt. Op 18 oktober is er van 19.00 tot 22.00 uur een bijijeen­ komst met de prijijswinnaars en andere partijijen om samen een start te maken met de uitvoering van de ideeëën.
Meer informatie?
denhaag.nl/duurzaamheid
  Ontwerp occ aangepast: kwaliteitsimpuls voor gebruikers en bezoekers
          Doe mee met de fotowedstrijijd over de Haagse natuur
Een wandeling in het park, een duik in de zee of een fifietstocht door de duinen. Waar geniet u deze zomer het meest van in de Haagse natuur? Deel uiterlijijk 21 augustus uw foto en maak kans op een mooie prijijs. Vorig jaar won Michel Wettstein de fotowedstrijijd over het Haagse groen. Wilt u dit jaar ook mee- doen? Kijijk op www.hethaagsegroen.nl/zomeractie. michel wettstein
Gratis extra stevige gele vuilniszakken
■ Tot 1 september deelt de gemeente gratis extra stevige gele vuilniszakken uit. Meeuwen kunnen deze zakken minder makkelijijk openpikken. Zo onstaat minder zwerfafval. U kunt de vuilniszakken gratis ophalen bijij een aantal stadsdeelkantoren, stadsboerderijijen, het Den Haag Informatie©entrum in het stadhuis en bibliotheek Laakkwartier.
Meer informatie?
denhaag.nl/dieren
Volleybalfifinales in het Zuiderpark
■ Voor het DELA EK Beachvolleybal verwelkomt Nederland de beste 64 beachvolleybalteams van Europa. In een tijijdelijijk stadion bijij sportcampus Zuiderpark worden van 14 tot en met 22 juli een deel van de poulefase, de halve fifinales en de fifinales gespeeld. Ook de fifinales van het WK Zitvolleybal en EK Volleybal Jongens onder de
20 zijijn 21 en 22 juli in Den Haag.
Meer informatie?
denhaag.nl/sport