Page 5 180943_DPZ_Stadskrant_Nr.9_bladerbaar.pdf Full Version
							
                                26 september 2018 Nummer 9
na de zomer
Stadskrant 5 Den Haag maakt het
  Fietsweek Den Haag 2018
    kruising met het Groenewegje, zo­ dat er eind september weer verkeer richting Zieken, Wagenstraat, Amsterdamse Veerkade en Stille Veerkade mogelijijk is. Half oktober start het laatste deel vanaf de kruising Huijijgensstraat, waarna het werk eind december is afgerond.
Bereikbaarheid
Dit is slechts een greep uit de vele projecten die onze stad leefbfbaarder,
martijn beekman
veiliger en mooier maken. We willen dat Den Haag voor u bereikbaar blijijft. Daarom zijijn er omleidings­ routes voor het verkeer. Deze kunt u volgen via de borden op straat maar ook vinden op www.denhaag.nl/ bereikbaarheid. Volg ook Facebook en Twitter. Zodat u goed voorbereid op weg kan.
Meer informatie?
denhaag.nl/bereikbaarheid
Inwoners van Den Haag fifietsen in totaal maar liefst 5 miljoen kilometer per week.
valerie kuypers
Alle inwoners van Den Haag trappen wat af samen. In totaal maar liefst 5 miljoen kilometer per week. Dat is bijijna 125 keer een rondje om de wereld of 5.000 keer op en neer naar Parijijs. En ieder jaar komen er meer fifietskilometers bijij. Hoe meer mensen er fifietsen hoe beter, want fifietsen is gezond, goed voor het milieu en voor de bereik­ baarheid van de stad. Om fifietsers te ‘bedanken’ voor hun kilometers, organiseert de gemeente Den Haag in samenwerking met verschillende partijijen van 28 september tot en met 5 oktober de Fietsweek Den Haag 2018.
Thema van de Fietsweek is ‘Fiets Veilig!’. Vragen als ‘Hoe zorgen wijij ervoor dat het veilig blijijft op de fifietspaden? Hoe kunnen wijij fifietsers stimuleren zich aan de regels te houden?’ komen aan bod tijijdens een debat met wethouder Robert van Asten (Fiets), professionals en bewoners. ‘Als gemeente doen we veel om het fifietsen veiliger te maken,’ zegt Robert van Asten. ‘Denk aan het aanleggen van vrijij liggende fifietspaden. Maar veiligheid moet ook van de fifietser zelf komen. Net als alle verkeersdeel­ nemers moeten fifietsers zich aan verkeersregels houden want dat maakt het voor alle verkeers­ deelnemers weer een beetje veiliger op straat. Dus door rood rijijden, tegen het verkeer in rijijden, met z’n drieëën naast elkaar fifietsen en bellen op de fifiets
kunnen éécht niet. Daarover ga ik komende week in gesprek met verschillende mensen en organisaties. Ik ben benieuwd.’
Ook educatie is belangrijijk. Daarom is er een e­bike informatiedag voor senioren. Leerlingen van Basisschool Houtwijijk krijijgen op een parcours op het schoolplein fifiets­ en verkeersles. Bijij de Haagse Hogeschool is er samen met Robert van Asten een college over fifietsveiligheid.
Fietsverwendag 29 september
Het grootste publieke programma onderdeel is de Fietsverwendag van Biesieklette op zaterdag 29 september van 12.00 tot 17.00 uur. Op het Buitenhof kunnen u en uw kinderen ervaren hoe groot de dode hoek van een vrachtwagen is. Wist u dat er een hele schoolklas in een dode hoek van een vrachtwagen kan verdwijijnen? U kunt ook met een virtual reality bril zien hoe gevaarlijijk bellen op de fifiets is. Dit is waarschijijnlijijk vooral voor uw kinderen een eye opener dus neem ze mee. De medewerkers van Biesieklette staan voor u klaar om uw fifiets te inspecteren en u kunt uw fifiets gratis laten graveren. Zo is uw fifiets beter beschermd tegen diefstal.
Meer informatie?
fifietsweekdenhaag.nl
       gewerkt aan de ‘Loper Oude Centrum’. September: Het Hobbemaplein is klaar. Met nieuwe bestrating, nieuw asfalt, vakken September: Start boren tweede tunnelbuis Rotterdamsebaan. De boor bereikt naar
f december is het werk klaar. arnaud roelofsz met groen en nieuwe bankjes. Het kunstwerk volgt volgend jaar. martijn beekman verwachting half januari de Binckhorst. Volg de boor op waarisdeboor.nl frans jansen