Page 5 191408_DPZ_Stadskrant_Nr.9_v2_def.pdf Full Version
							
                                2 oktober 2019 Nummer 9
Sluitende begroting zonder lastenverzwaring
Stadskrant 5 Actueel
Oplossingen meerkosten jeugd en Wmo
Het college houdt rekening met meerkosten voor jeugdhulp en Wmo: ruim € 50 miljoen per jaar vanaf 2020.
■ ■ De kosten stijijgen omdat meer jongeren langdurig één met zwaar- dere problematiek in de jeugdhulp terechtkomen. Ook maken meer Ha- genaars gebruik van de Wmo, Veilig Thuis en zijijn er meer daklozen. Den Haag krijijgt in 2019 ruim € 15 miljoen extra van het Rijijk voor de jeugdhulp en € 11 miljoen voor 2020 en 2021. Het college wil het restant van het tekort oplossen door onder meer betere inkoopcontracten en ge- zamenlijijke inkoop in de regio.
Wethouder Guernaoui: ‘Daarmee zijijn de problemen voor de komende jaren opgelost, maar nog niet voor de lange termijijn. Het college doet dan ook een stevig beroep op de Rijijksoverheid om met meer struc- tureel geld over de brug te komen voor jeugdhulp. Ons uitgangspunt blijijft dat iedereen de zorg krijijgt die hijij of zijij nodig heeft.’
   Ondanks een dreigend tekort van
€ 70 miljoen per jaar heeft het college van burgemeester en wet- houders een sluitende programma- begroting 2020-2023 gepresenteerd. De lasten voor de Hagenaars gaan niet omhoog en de gemeente blijijft investeren in betaalbare woningen, goede bereikbaarheid, meer banen en een leefbfbare, groene stad.
■ ■ ‘Het uitgangspunt van het col- lege bijij het sluiten van deze begro- ting is dat we niet meer lasten voor de inwoners van Den Haag willen. Ik ben er trots op dat dit ons als college is gelukt,’ zegt wethouder Rachid Guernaoui (Financiëën).
De begroting van de gemeente Den Haag beslaat in totaal circa € 2,7 miljard. Als het beleid het- zelfde zou blijijven zou een tekort ontstaan van € 70 miljoen per jaar. Dit komt vooral door de stijijgende kosten van jeugdhulp en de Wet maatschappelijijke ondersteuning (Wmo) en de fors lagere rijijksuitke-
De gemeente blijijft investeren in betaalbare woningen, goede bereikbaarheid, meer banen en een leefbfbare, groene stad. valrie kuypers
 ring vanuit het Gemeentefonds. Het college heeft maatregelen ge- nomen om de hogere kosten in de jeugdhulp en Wmo terug te dringen. Ook heeft het college middelen vrijij-
gemaakt uit de reserves. In de begro- ting wordt niet vooruitgelopen op de opbrengst van de beoogde ver- loop van de gemeentelijijke Eneco- aandelen. De gemeenteraad stelt de
begroting op 7 november vast.
Meer informatie?
fifinancien.denhaag.nl denhaag.nl/begroting
  Begroting 2020: wat zijijn de plannen voor volgend jaar?
In de begroting staat beschreven welke plannen de gemeente heeft voor de stad. Wat gaat er volgend jaar gebeuren in Den Haag? Een greep uit de plannen.
Mobiliteit
■ Er komen twee nieuwe gratis be- waakte Biesieklette fifietsenstallin- gen: Noordeinde en Hofkfkwartier.
■ Er komt een studie naar een mo- gelijijke alternatieve fifietsroute voor de Grote Marktstraat.
■ De gemeente doet onderzoek naar de ombouw van drie spoorvia- ducten in het CID-Binckhorst ge-
Vuurwerkvrijije buurten
■ Ook deze jaarwisseling kunnen bewoners met elkaar afspreken in hun buurt geen vuurwerk af te steken. In zo’n vuurwerkvrijije buurt kunt u kartonnen borden ophangen, die u kunt aanvragen bijij de gemeente. Wilt u deze jaarwisseling ook een vuurwerk- vrijije buurt? Lees op www.denhaag.nl/jaarwisseling hoe u dit kunt organiseren.
Meer informatie?
denhaag.nl/jaarwisseling
bied. Daarmee ontstaat ruimte voor de aanleg van een vrijije baan voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer.
■ Op 1 juli gaat de Victory Boogie Woogie tunnel van de Rotterdam- sebaan open voor autoverkeer.
Groei van de stad
■ De Koekamp krijijgt een nieuwe inrichting.
■ De Utrechtsebaan krijijgt een bre- dere overkapping bijij de Malietoren. met een fifiets- en voetpad tussen struiken en bomen.
■ Er komt een groot kunstwerk op het Hobbemaplein.
■ Er komt een nieuw plein aan de Kennedylaan met daarop het standbeeld van Nelson Mandela.
■ De nieuwbouw op het Koningin Julianaplein gaat van start.
■ De eerste bouwprojecten in Laakhavens gaan van start.
Duurzaamheid
■ Er komen meer bomen in de stad. ■ 1200 populieren worden vervan- gen of fors gesnoeid omdat ze niet veilig meer zijijn.
■ De gemeente stimuleert eigena- ren van woningen en gebouwen om hun pand te isoleren en klaar te
maken voor schone energie.
■ Alle containers krijijgen een vul- graadsensor die meet hoe vol ze zijijn. Zo kunnen ze effiffifficiëënter worden ge- leegd en zijijn er minder overvolle containers.
■ Per 1 januari komt er een ja-ja- sticker voor papieren reclame- materiaal.
■ Er komen minimaal 400 laad- punten bijij voor elektrische auto’s.
Iedereen doet mee
■ De wijijkbibliotheek in Bouwlust is naar verwachting begin 2020 klaar. ■ Van 9 tot 16 mei zijijn de Invictus
Sportief Rondje Laak
■ Bewoners van Laak wilden meer aandacht voor sport en bewegen in hun stadsdeel. Dat heeft onder meer geleid tot de looproute ‘Sportief Rondje Laak’. Deze gemarkeerde route voert langs de mooiste plekjes van Laak. Zondag 6 oktober is de allereerste LAAK RUN voor bewoners van Laak. Op het Slachthuisplein is een gezamenlijijke warming-up en kun je een gratis Fitcheck doen.
Meer informatie?
Facebook.com/LaakRun
Games in Den Haag, een internati- onaal sportevenement voor militai- ren die gewond zijijn geraakt tijijdens hun inzet.
■ ADO Den Haag wil weer voetbal- len op natuurgras. De haalbaarheid is onderzocht en volgend jaar zo- mer wordt het kunstgras vervan- gen door natuurgras.
■ Van 12 tot en met 14 juni zijijn de Special Olympics Nationale Spelen in Den Haag voor mensen met een verstandelijijke beperking.
Lees verder op pagina 6:
Reacties uit de gemeenteraad
Gezocht: jong muziektalent
■ Jonge muzikanten tot en met 21 jaar uit Den Haag en omgeving kunnen meedoen aan de muziekwedstrijijd van TALENT EVENT. Alle muziekstijijlen zijijn welkom. Aanmelden kan tot uiter- lijijk 1 november. De winnaars van de voorrondes en de wildcard mogen in de studio elk éééén song opnemen rond het thema  ́ ́Vrijijheid ́ ́.
Meer informatie?
talentevent.nl
         Groot tuinafval gratis opgehaald
Zeilwedstrijijd Ocean Race opnieuw naar Den Haag
The Ocean Race komt voor de derde keer naar Den Haag. In het voorjaar
van 2022 is de haven van Scheveningen zowel fifinish- als startplaats van een etappe van deze zeilwedstrijijd om de wereld. Den Haag was twee keer eerder host van de Volvo Ocean Race, met een pitstop tijijdens de editie van 2014-2015 en de fifinish van de hele race tijijdens de editie van 2017-2018. ocean race