Page 3 210060_DPZ_Stadskrant_Nr.2_v3.pdf Full Version
							
                                17 februari 2021 Nummer 2
Plan voor minder doorgaand autoverkeer Centrum-Noord
Stadskrant 3 Actueel
    Jeugdombudsman
   Doorgaand verkeer wordt waar mogelijijk geweerd in Centrum- Noord. De bedoeling is het verkeer zoveel mogelijijk buitenom te leiden via de Teldersweg, Konings- kade en Raamweg of via de Vaillantlaan en Neherkade richting de Rotterdamsebaan.
30 km wordt de norm en op sommige plekken wordt eenrichtingsverkeer ingesteld.
■ ■ Dat staat in een plan van bewoners, ondernemers en belan­ genorganisaties, waarmee het college heeft ingestemd. Minder doorgaand autoverkeer, moet zorgen voor betere luchtkwaliteit, verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbfbaarheid. De gemeenteraad vergadert binnenkort over het plan.
In Centrum­Noord rijijdt normaal veel doorgaand autoverkeer. Dat zorgt voor problemen met drukte en de luchtkwaliteit. Bewoners, ondernemers en belangenorgani­ saties hebben samen nagedacht
hoe ze de leefbfbaarheid zouden kunnen verbeteren, door maat­ regelen die zorgen voor minder verkeer in en door hun buurt.
De belangrijijkste maatregelen zijijn bedoeld om doorgaand auto­ verkeer om het gebied heen te leiden. Op de route Koningskade en Raamweg worden de verkeers­ lichten zo afgesteld dat het auto­ verkeer hier beter doorrijijdt. Ook vanaf de westzijijde van het gebied worden maatregelen voorgesteld om doorgaand verkeer te vermin­ deren. Centrum­Noord wordt zo­ veel mogelijijk een 30 km/uur­zone.
Er komt een proef van maximaal een half jaar met eenrichtings­ verkeer. Dit is op de route Scheveningseveer en Mauritskade bijij het gedeelte (200 meter) tussen het Noordeinde en de Parkstraat. Een mogelijijkheid is om ook een linksafverbod vanuit de Pieter­ straat richting de Torenstraat in te stellen. Een alternatief is het om­ draaien van de rijijrichting in het
noordelijijke deel van de Prinsestraat. Tegelijijk zijijn dan maatregelen nodig op de Laan van Meerdervoort­Java­ straat en de Carnegielaan­Burg. Patijijnlaan, om te voorkomen dat doorgaand autoverkeer een ‘as’ verderop gaat rijijden.
Wethouder Robert van Asten, Mobiliteit: ‘Al jarenlang staan de straten zoals de Javastraat en de Mauritskade bekend om de groot­ ste luchtvervuiling. Dit komt door de duizenden auto’s die hier dagelijijks dwars door de woonwijijk rijijden. Met dit maatregelenpakket neemt het doorgaand autoverkeer in Centrum­Noord met 15% per dag af. In de ochtendspits naar verwachting met maar liefst 25%. Door minder verkeer wordt de lucht schoner, het wordt verkeersveiliger, er komt meer ruimte voor groen en we kunnen ruim baan geven aan de fifiets.’
Meer informatie?
denhaag.nl/bereikbaarheid
Hulphond aan het lijijntje
Ruim een jaar moest de 17­jarige Mathilde wachten op antwoord van de gemeente op haar hulpvraag. Veel tijijd ging verloren met overleg, doorverwijijzen en juridische
procedures. Mathilde lijijdt al jaren aan ernstige angsten.
Het belemmert haar in alles. Ze durft niet alleen de straat op, maar ook niet alleen te slapen. Mathilde en haar ouders hebben hun laatste hoop gevestigd op een getrainde hulp­ hond. Het vertrouwde gezelschap van een hond kan haar misschien over de ergste angsten heen helpen.
Moeder doet een aanvraag bijij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) voor ‘zorg in natura’. Na vijijf maanden komt de afwijijzing met de simpele motivatie dat een hulphond niet onder de jeugdhulp valt. Geadviseerd wordt een beroep te doen op de zorgverzekering. Maar dat blijijkt al snel kansloos. Dan schuift CJG het dossier door naar het Wmo­loket van de gemeente.
Weer drie maanden verder krijijgt moeder van de Wmo­consulent aan­ vullende vragen. Aan welk type hond denkt ze? Wat zijijn precies de doelen? Het voert te ver om hier alle vervolg­ stappen en zijijpaden in deze zaak te
schetsen. Maar pas na ruim een jaar komt eindelijijk de negatieve beschikking: een hulphond draagt volgens de gemeente niet bijij aan de zelfredzaamheid en participatie van Mathilde.
De jeugdombudsman heeft een rapport over de zaak uitgebracht met harde conclusies: ‘Vanaf de start is niet goed geluisterd naar de problemen en behoeften van Mathilde en haar ouders.’ En ook: ‘Niet het belang van het kind, maar de regels waren de eerste overweging van de gemeente.’
De centrale vraag had moeten zijijn: Wat is er met jou aan de hand en hoe kunnen we je helpen dat op te lossen? Nu ging een vol jaar voorbijij zonder dat de jongere er iets mee is opgeschoten. Het rapport met aanbevelingen ­ Kan ik een hulphond krijijgen? ­ is te vinden op jeugdombudsman.denhaag.nl.
De gemeentelijijke ombudsman, mevrouw Stehouwer en de jeugdombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg. Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman.denhaag.nl, jeugdombudsman.denhaag.nl Telefonisch spreekuur: woensdag 13.00 tot 15.00 uur.
Maak hiervoor vooraf een afspraak via ombudsman@denhaag.nl of via (070) 752 82 00.
  Haagse handhavers krijijgen bodycam
170 Haagse handhavers krijijgen een bodycam. Deze kleine draag- bare camera op het uniform moet ervoor zorgen dat handhavers veiliger hun werk kunnen doen.
■ ■ De bodycam wordt alleen aangezet in dreigende situaties voor de handhaver zelf. Mensen op straat worden dus niet zomaar opgenomen. Na een proef met bodycams vorig jaar besloot het college dat alle Haagse handhavers
Sinti en Roma in Den Haag
■ Het Haags Gemeentearchief heeft de geschiedenis van de Sinti en Roma in Den Haag vastgelegd. De publicatie “Sinti en Roma in Den Haag. Voor, tijijdens en na de Tweede Wereldoorlog (1900 - 1970)”
is geschreven door onderzoeker Peter Jorna in opdracht van het Haags Gemeentearchief.
Meer informatie?
gemeentearchiefdenhaag.nl
een bodycam krijijgen. Het dragen van een bodycam vergroot het veiligheidsgevoel van een hand­ haver en kan agressie en gewelds­ incidenten verminderen. Bijij drei­ gende situaties wordt na twee waarschuwingen de camera in­ geschakeld. Een waarschuwing kan ervoor zorgen dat iemand zich rus­ tiger gaat gedragen. Blijijft iemand agressief, dan zorgen de beelden voor bewijijslast bijij een aangifte.
Er zijijn verschillende maatregelen
om de privacy te waarborgen. De beelden zijijn versleuteld op­ geslagen en kunnen niet ter plekke bekeken of gewist worden. Een beperkt aantal medewerkers heeft toegang tot de opgeslagen beelden die op een beveiligde server staan. Opnames worden automatisch na 28 dagen gewist, tenzijij ze nodig zijijn voor een aangifte.
Meer informatie?
denhaag.nl/veilig
        Koolmees wint vogeltelling en teller Tom wint fotowedstrijijd
De koolmees is weer de meest getelde vogel van Den Haag tijijdens de Nationale Tuinvogeltelling 2021. Winnaar van de bijijbehorende fotowedstrijijd was teller Tom uit Moerwijijk met een foto van een roodborstje. Plek twee en drie waren voor Bas uit Mariahoeve (pimpelmees) en Judith uit Laak (stadsreiger). Meer informatie op www.hethaagsegroen.nl. tom uit moerwijk
Wijijkbibliotheek voor Bouwlust
■ De nieuwe wijijkbibliotheek in Bouwlust is klaar. Vanwege de lockdown is de dienstverlening nog beperkt. Net als in andere vestigingen kunnen leden hier alleen terecht voor de boeken- afhfhaalservice. Bibliotheek Bouw- lust moet déé ontmoetingsplek worden voor de mensen uit de wijijk die graag lezen en leren.
Meer informatie?
biliotheekdenhaag.nl
Hulp voor Haagse woningmarkt
■ Woningcorporatie Mooiland, actief in Noordoost-Brabant, gaat de komende jaren investeren in de Haagse woningbouw. Mooiland gaat fifinanciëële ondersteuning bieden bijij nieuwbouw- en renovatieprojecten van Haagse corporaties, waaronder Vestia.
Zo kunnen er sneller nieuwe sociale woningen gebouwd worden.
Meer informatie?
denhaag.nl/pers