Page 9 210514_DPZ_Stadskrant_Nr.5_v2.pdf Full Version
							
                                12 mei 2021 Nummer 5
Eten uit de stad
Stadskrant 9 Actueel
  Eetbare plantsoenen, buurttuinen, moestuinen, op steeds meer plekken in Den Haag zijijn mensen bezig met het verbouwen van hun eigen voedsel, of met andere lokale voedselinitiatieven. Dat is leuk, duurzaam en gezond en de stad wordt er groener van. Wilt u zelf aan de slag in uw eigen buurt? Kijijk voor informatie en tips op www.stadslandbouwdenhaag.nl, www.hethaagsegroen.nl en www.ons­eten.nl.
Patricia Blok, Eetbare buurttuin ‘de Groene Zon’
‘Deze buurt kan wel wat groen gebruiken’
 Patricia Blok (vooraan): ‘Deze tuin kan uitgroeien tot een ontmoetingsplek in de buurt.’
Stadsboer Elemam Musa
‘Als kind was ik al bezig met voedsel’
Op de hoek van de Copernicuslaan en de Fahrenheitstraat in het Valkenbos­ kwartier hebben bewoners met steun
van de gemeente De Groene Zon aangelegd, een eetbare buurttuin voor en door bewoners. ‘Onze tuin heeft de vorm van de zon,’ vertelt Patricia Blok, een van de actieve bewoners. ‘Vorig jaar september zijijn we begonnen met de aanleg. Nu zijijn we bezig alle planten er in te zetten. Eetbare bomen en struiken als kruisbes, peer en appel. Eetbare bloemen als goudsbloem en kaasjeskruid. Planten die bijijen en vlinders aantrekken. Het ontwerp is op basis van perma­ cultuur. We verbouwen meerdere eetbare gewas­ sen naast elkaar. Zo verbeteren we het plaatselijijk
ecosysteem. Elke zaterdag werken we met een groep bewoners in de tuin. Steeds meer mensen doen mee. Voor kinderen houden we zaaisessies. Zijij kweken de plantjes thuis op de vensterbank tot ze groot genoeg zijijn voor de tuin. Deze buurt kan wel wat groen gebruiken. In de zomer kan het hier erg warm worden. Er wonen hier veel jonge ouders. Die willen ook graag meer groen. Deze tuin kan uitgroeien tot een ontmoetings­ plek in de buurt. We hopen mensen te inspireren zelf ook meer planten te plaatsen in hun tuin, voor de deur of op het balkon.’
Meer informatie?
Volg De Groene Zon op Facebook
 Elemam Musa heeft als stadsboer een aantal moestuinprojecten opgezet. Daar werken cliëënten van de Stichting
Anton Constandse.
‘We hebben twee grote tuinen: bijij Drievliet
en bijij de Nijijkamphoeve, vertelt Elemam Musa. ‘Daar verbouwen we biologische groenten en fruit. Van de pepers maken we Haagse Hete, onze eigen sambal. En het zachte fruit verwerken we tot jam en chutney’s.
Onze producten zijijn te koop bijij Lekkernassûûh. Als kind was ik al bezig met voedsel. Ik ben geboren in Sudan en kom uit een familie van boeren. Toen de oorlog uitbrak moest ik
vluchten. In Nederland heb ik extra zaad­ technologie gestudeerd aan de Landbouw­ universiteit. Ook volgde ik online een cursus Organic Urban Farmer. Waarom ik stadsland­ bouw belangrijijk vindt? De meeste mensen wonen in de stad. Als je voedsel verbouwt waar de mensen wonen, scheelt dat in de uitstoot van CO2.
Je kunt beter voedsel uit de buurt eten dan
wat van ver komt. Stadslandbouw is een van de
oplossingen voor de klimaatcrisis. Door je eigen
voedsel te verbouwen bespaar je geld. En het
kan een oplossing zijijn voor de dreigende
voedseltekorten in de wereld.’ Elemam Musa: ‘Stadslandbouw is een van de oplossingen voor de klimaatcrisis.’
Jerney de Wilde, Lekkernassûûh locatie Toverbosch
‘In de coronatijijd zijijn we explosief gegroeid’
 Sinds vorig jaar is er bijij het Toverbosch in Mariahoeve een nieuwe locatie van Lekkernassûûh. Elke woensdag komen daar
tussen de 35 en 50 mensen een pakket afhfhalen met duurzame groente van boeren uit de buurt. ‘In de coronatijijd is Lekkernassûûh explosief gegroeid,’ vertelt marktcoööordinator Jerney de Wilde. ‘We hebben nu ruim 600 deelnemers in de hele stad. We verkopen ook brood uit de Volkskeuken en ander lokaal voedsel. In de Witte de Withstraat hebben we een verpakkings­ vrijije winkel. Het mooie van dit initiatief is dat de weg van de groente op het land naar je bord heel kort is. We hebben direct contact met de boeren.
Biesland waar de groente voor ons worden verbouwd. Als je daar de snijijbiet ziet groeien dan weet je: die zit over een paar weken in ons pakket. Lekkernassûûh is een mooie gemeenschap en iedereen helpt mee. De inkoop, het rondbrengen van de groente, het op en afbfbouwen van de markt, de communicatie, alles gebeurt door vrijijwilligers. Mensen denken door corona meer na over hun leven en maken verstandiger keuzes. Gezond eten is daarbijij heel belangrijijk.’
Meer informatie?
lekkernassuh.org inhettoverbosch.nl
 Jerney de Wilde (vooraan): ‘De weg van de groente op het land naar je bord is heel kort.’ Wijij hebben letterlijijk een stukje akker op hoeve
foto’s: frank jansen