Page 6 211632_DPZ_Stadskrant_Nr.1_v3.pdf Full Version
							
                                6 Stadskrant Gemeenteraad
Wat vinden de fracties van......... straatintimidatie?
19 januari 2022 Nummer 1
Kort
Raadsvergaderingen
De Haagse gemeenteraad vergadert op donderdag
20 januari om 10.00 uur in de raadzaal. Alleen de woord- voerders zijijn aanwezig op
1,5 meter van elkaar. Deze vergadering is zonder publiek. Het stemmen gebeurt digitaal tijijdens de raadsver- gadering op 20 januari vanaf 20.00 uur. De volgende raadsvergadering is op
10 februari. Kijijk voor de meest actuele informatie op denhaag.raadsinformatie.nl.
Informatie
Wilt u spreken in de raad?
Iedereen kan spreken tijijdens raads- en commissieverga- deringen over onderwerpen die op de agenda staan.
Dit heet ‘Stad in de raad’. Voor inlichtingen hierover of om u aan te melden, kunt u terecht bijij de griffiffiffie: telefoon (070) 353 31 31 of e-mail griffiffiffie@denhaag.nl.
Informatie over de raad
Informatie over de raad,
de volledige agenda’s, besluiten en verslagen van de raad en commissies vindt u op www.denhaag.nl/ gemeenteraad. De stukken zijijn ook in te zien bijij het Den Haag Informatie- centrum (Stadhuis, Spui 70).
Een vergadering volgen
Kijijk op www.denhaag.nl/ uitzendingenraad voor een live uitzending van de commissie- of raads- vergaderingen. Raads- vergaderingen zijijn ook live te zien op Den Haag TV (Ziggo kanaal 40)
Adres gemeenteraad
Postbus 19157
2500 CD Den Haag E-mail: raad@denhaag.nl
Raadsvergaderingen Donderdag 20 januari vanaf 10.00 uur beraadslaging en vanaf 20.00 uur digitaal stemmen.
Donderdag 10 februari
Meer informatie?
denhaag.nl/gemeenteraad
De fracties in de gemeenteraad zijijn verantwoordelijijk voor de inhoud van deze pagina.
     Iedere maand kunnen inwoners via social media kiezen over welk onderwerp ze de standpunten van de verschillende fracties willen lezen. Deze maand kreeg het onderwerp straatintimidatie de meeste stemmen. SP, Christenunie/ SGP en PVV geven hun mening. Wilt u meestemmen over wat het volgende onderwerp moet worden? Volg dan het Twitteraccount van de Haagse gemeenteraad:
@ Gemeenteraad070
Respect hebben voor elkaar en el- kaar respectvol benaderen is de ba- sis voor een veilige samenleving. Straatintimidatie is onacceptabel. Het blijijkt dat vooral vrouwen en de queer gemeenschap regelmatig worden geconfronteerd met straat- intimidatie. Op 20 januari verga- dert de gemeenteraad onder meer over het Haagse plan van aanpak straatintimidatie. Deze vergade- ring is live te zien op Den Haag TV en denhaag.nl/uitzendingenraad.
Keizerstraat Scheveningen.
Pak normloos
gedrag aan
Meiden, vrouwen en LHBTI+’ers moeten zich veilig, gerespecteerd en vrijij voelen: op straat, in het uit- gaansleven, overal. Op plekken waar straatintimidatie een hard- nekkig probleem is –zoals de Sche- veningse boulevard op zomerse dagen – kan zichtbare aanwezig- heid van agenten bijijdragen aan een groter gevoel van veiligheid. Ook is het belangrijijk dat jonge mannen elkaar leren aan te spre- ken op normloos gedrag. Herken- bare en vertrouwde jongerenwer- kers in de buurten, maar ook het onderwijijs, kunnen hier een cruci- ale rol in spelen.
Laat vrouwen veilig
over straat gaan
Dagelijijks hebben met name vrou- wen in onze stad last van seksueel getinte, laatdunkende opmerkin- gen en gesis op straat. Dat is onac- ceptabel en moet hard worden aangepakt. 5 jaar terug heeft de ChristenUnie/SGP gezegd: stel paal en perk aan straatintimidatie, maak het strafbfbaar. Nu is er einde- lijijk een plan. Wat de ChristenUnie/ SGP betreft, beter laat dan nooit. Maar nu moet er wel snel worden doorgepakt, ook in preventie. Want iedere vrouw, man of wie dan ook, moet in onze stad normaal en veilig over straat kunnen.
Robin Smit,
Partijij voor de Dieren
Wie kent ze niet: onveilige honden- losloopgebieden naast drukke autowegen, fifietspaden of tramrails?
Voorbeelden van deze gevaarlijijke uitlaatplekken voor honden zijijn te vinden naast de drukke Ferrandweg, naast de Segbroeklaan en naast de Erasmusweg. Al in 2017 beloofde het stadsbestuur om deze gebieden aan te pakken. Tot nog toe is daar weinig mee gebeurd. De Partijij voor de Dieren is daarom heel blijij dat de gemeenteraad heeft ingestemd met ons voorstel om 50.000 euro hiervoor vrijij te maken. Zo maken we losloopgebieden veilig voor mens en dier.
valerie kuypers
Gebrek aan
daadkracht
Veel Hagenaars voelen zich niet meer veilig op straat. Criminelen hebben vrijij spel, ondermijijning is aan de orde van de dag en het rond- lopen met wapens op straat wordt steeds normaler. Vrouwen en meis- jes worden op de Scheveningse boulevard geregeld belaagd door Marokkaans straattuig. Zijij voelen zich onaantastbaar en zijijn de baas op straat. De huidige politiek toont een totaal gebrek aan daadkracht om dit probleem aan te pakken. Na 16 maart zal de PVV ervoor zorgen dat niet onze vrouwen maar Ma- rokkaans straattuig bang zal zijijn op de boulevard.
Stad in de raad
Zijij-instromers hebben de beste intenties, veel talent en ervaring. Maar het over- zicht om een groep kinderen les te geven is
een kunst.
Judith Fransen in de vergadering van de commissie Samenleving,
23 december 2021.
Onderwerp: tweeminutendebat over de afdoening motie ‘Zet zijij-instro- mers niet meteen voor de klas’
                    De raad aan het woord
      Kavish Partiman, CDA
De drillrapcultuur rukt op. Verheerlijij- king van geweld zou strafbfbaar moeten zijijn, maar helaas wordt het als muziek
bestempeld. Het is tijijd om hard in te grijijpen. Dit betekent opruiers identifificeren en nagaan hoe het komt dat ze het criminele pad opgaan. Ouders van minderjarigen moeten we aanspreken. Het devies is wat mijij betreft: begeleiden waar mogelijijk, straffffen waar nodig. Het moet duidelijijk zijijn dat geweld geen plek heeft in onze samenleving. Dat kan door onderwijijs en voorlichting bijijgebracht worden. Hard aanpak- ken dus, die drillrapcultuur.
Mariëëlle Vavier, GroenLinks
Ik maak me zorgen om de stijijgende energieprijijzen. De mensen met lage inkomens in slecht geïïsoleerde woningen voelen
dit het ergst. Zijij huren van corpora- ties die weinig kunnen investeren in verduurzaming, van particuliere verhuurders die vooral geld willen verdienen of zijij hebben zelf geen middelen om hun eigen koophuis te verduurzamen. We moeten alles uit de kast trekken om verhuurders te stimuleren of zelfs te dwingen te isoleren. Ook moeten subsidies voor verduurzaming en isolatie vaker terecht komen bijij de mensen met de laagste inkomens.