Page 3 181031_DPZ_Stadskrant_Nr.10_bladerbaar.pdf Full Version
							
                                24 oktober 2018 Nummer 10
Bouwlust/Vrederust wordt eerste aardgasvrijije woonwijijk
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
   Gemeente Den Haag gaat als pionier aan de slag om de wijijk Bouwlust/Vrederust van aardgas naar schone energie te krijijgen.
In samenwerking met bewoners wordt eerst een wijijkenergieplan gemaakt. Uitgangspunt is dat het duurzaam en betrouwbaar voor de bewoners moet zijijn.
■ ■ Het ministerie van Binnen­ landse Zaken en Koninkrijijkrelaties (BZK) heeft uit tal van aanvragen uit het hele land gekozen voor onder andere deze wijijk.
Grote stap
Wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid): ‘Ik ben erg blijij dat het Rijijk ons als pionier gaat ondersteunen in het Rijijkspro­ gramma. Den Haag heeft een bijij­ drage van 4,8 miljoen euro aange­ vraagd. Hiermee zetten we een grote stap om de eerste woonwijijk in Den Haag aardgasvrijij maken. Om het succesvol te maken is het
essentieel bewoners goed te be­ trekken bijij het hele proces. Zodat zijij goed betrokken en geïïnfor­ meerd zijijn. Dus we gaan nu eerst in overleg met de bewoners.’
Het ministerie van BZK heeft van 75 gemeenten een plan ontvangen
Gemeente krijijgt bijijdrage van het rijijk om als pionier aan de slag te gaan
voor deelname aan het pro­ gramma Aardgasvrijije Wijijken. Met het programma wil het ministerie met zogeheten proeftuinen de kennis vergroten over het succes­ vol aardgasvrijij maken van woon­ wijijken. Een Rijijksadviescommissie heeft een selectie gemaakt.
De gemeente heeft twee aan­ vragen ingediend: voor Bouwlust/
Vrederust en de Vruchtenbuurt. ‘Jammer dat de Vruchtenbuurt geen bijijdrage ontvangt voor hun initiatief Warm in de Wijijk. Als er voor 2019 een rijijksbijijdrage beschikbaar komt voor proeftui­ nen met aardgasvrijije wijijken, zet ik mijij in voor weer een mooi Haags project,’ aldus Van Tongeren.
Groene Energie Wijijken
De komende jaren gaat de ge­ meente aan de slag om woningen en bedrijijven in tien ‘Groene Energie Wijijken’ over te helpen stappen op schone energie. Wet­ houder Van Tongeren wil be­ gin 2019 met de bewoners, wo­ ningcorporaties en energiebedrijij­ ven heldere afspraken maken over hoe bewoners mee kunnen denken en hoe ze goed, tijijdig en eerlijijk worden geïïnformeerd.
Meer informatie?
denhaag.nl/duurzaamheid
Traplift blijijft steken
Meneer Z is slecht ter been. Traplopen gaat steeds moeizamer. Hijij heeft het lang uitgesteld, maar besluit nu toch een aanvraag voor een traplift te doen bijij de gemeente. Na een ‘keukentafelgesprek’ komt het goede nieuws: de aanvraag wordt toegekend. Meneer verwacht snel een telefoontje van de leverancier. Maar na vier maanden ligt de aanvraag nog steeds bijij de gemeente. Dan pas krijijgt een bedrijijf opdracht de lift te plaatsen. Ook bijij
dat bedrijijf gebeurt er maanden niets mee. Pas na een herinnering van de gemeente komt de leverancier in actie (acht maan­ den na de toekenning).
Ondertussen gaat traplopen steeds moeilijijker. Het wordt onverantwoord om nog alleen de trap op en af te gaan. Eindelijijk staat er een vertegenwoordiger van het bedrijijf voor de deur om de situatie te bekijijken en de trap in te meten. Helaas blijijken er eerst nog bouwkundige aan­ passingen nodig. Opnieuw uitstel. Inmiddels is al ruim een jaar (!) verstreken.
Meneer Z heeft steun van een nicht. Zijij dient namens haar oom een klacht in bijij de gemeente en informeert ook de ombudsman over de situatie. Zolang de klacht in behandeling is, doet de ombuds­ man geen uitspraak. Om druk op de ketel
te zetten, vraagt hijij wel opheldering over de gang van zaken en dringt aan op snelle actie.
Dan komt de traplift­plaatsing eindelijijk van de grond. De gemeente zet twee consulenten op de zaak om zeker te zijijn dat er geen nieuwe vertraging optreedt. De klacht wordt gegrond verklaard en meneer krijijgt excuses aangeboden. Waarom het zo kon misgaan, valt niet meer te achterhalen. De gemeente heeft de klacht weliswaar voortvarend afgehandeld, maar het is uiteraard absurd dat een burger een jaar op een zo essentiëële voorziening moet wachten.
Tip: Kom tijijdig voor jezelf op als termijijnen worden over­ schreden of toezeggingen niet nagekomen.
De gemeentelijijke ombudsman, de heer Heskes en de jeugdombudsman, mevrouw Nass (vanaf 1 november) behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg.
Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman-denhaag.nl, jeugdombudsmandenhaag.nl Spreekuur: woensdag van 13.00 tot 15.00 uur
         Betaald parkeren: nieuwe app om kentekens aan en af te melden
Woont u in een buurt met betaald parkeren? Dan kunt u vanaf
1 november gebruik maken van een handige nieuwe app voor
uw smartphone of tablet om
uw bezoek aan en af te melden. Ook bedrijijven kunnen de app gebruiken om kentekens aan en af te melden.
■ ■ U kunt de nieuwe Parkeren Den Haag app gratis downloaden in de appstores van Apple en Google. De nieuwe app is over­
Regel parkeerzaken op MijijnDenHaag
■ Sinds dit jaar kunt u veel parkeerzaken 24 uur per dag regelen op MijijnDenHaag. Bijijvoor­ beeld uw parkeervergunning verlengen of opzeggen, parkeer­ uren bijijkopen of uw kenteken wijijzigen. Ook kunt u eventuele parkeerbonnen (naheffiffiffings­ aanslagen) inzien en betalen via iDeal. U moet inloggen met uw DigiD.
Meer informatie?
mijijndenhaag.nl
zichtelijijker dan de oude Cozity app. Zo kunt u bijij elke reservering direct zien hoeveel uren er worden af­ geschreven. Net als in de oude app kunt in éééén keer de aanmeld­ en afmeldtijijd invoeren en meerdere kentekens tegelijijk aanmelden. Ook bevat de app handige informatie en functies zoals uw urensaldo, het gebied waar uw vergunning geldt, favoriete kentekens en reserveringen in de toekomst. Inwoners van Den Haag hebben de app getest op
gebruiksvriendelijijkheid. De oude Cozity app blijijft nog tot eind november in de lucht. Heeft u geen smartphone of tablet? Natuurlijijk blijijft het ook mogelijijk om uw bezoek via internet of tele­ fonisch aan en af te melden.
Inwoners met een parkeer­ vergunning krijijgen in november een brief over de nieuwe app.
Meer informatie?
denhaag.nl/parkeren
          Fietsenstalling voor uitgaanspubliek op Het Plein
Op Het Plein is als proef een tijijdelijijke fifietsenstalling geopend voor uitgaans- publiek. Lichtprojectoren projecteren van 19.00 uur tot 3.00 uur veertig fifietsvakken. In de binnenstad zijijn acht gratis bewaakte stallingen. Toch staan er nog veel fifietsen op straat. De lichtprojectie moet zorgen voor minder fifietsen tegen gevels en etalages. De proef duurt twee maanden. valerie kuypers
Wijijkrechter in Escamp
■ Bijij burenruzies en overlast gaan bewoners vaak niet naar de rechtbank. Sommige problemen worden daardoor niet opgelost. De Rechtbank Den Haag doet samen met de gemeente een proef met een wijijkrechter in stadsdeel Escamp. Heeft u een probleem met iemand uit uw wijijk en wilt u dit graag oplossen? Meld u dan aan voor de proef. Dit kost € 39,50.
Meer informatie?
denhaag.nl/escamp
Yvonne Nass Jeugdombudsman
■ Yvonne Nass is per 1 november 2018 benoemd als Jeugdombuds­ man van de gemeente Den Haag en Leidschendam­Voorburg. Ze is de opvolger van Bert van Alphen die sinds juni wethouder is in
Den Haag. Yvonne Nass werkt sinds 2012 bijij de Ombudscommi­ sie ‘s­Hertogenbosch. Daarnaast is ze mediator en bemiddelaar in conflflichten met de overheid.
Meer informatie?
jeugdombudsmandenhaag.nl