Page 5 181031_DPZ_Stadskrant_Nr.10_bladerbaar.pdf Full Version
							
                                24 oktober 2018 Nummer 10
Stadskrant 5 Den Haag maakt het
   De gemeente investeert flflink in de stad. De aanleg van nieuw openbaar vervoer en onderhoud aan wegen, bruggen en riolering brengen onvermijijdelijijk hinder met zich mee. Uiteindelijijk is de stad straks klaar voor de toekomst. Op deze pagina leest u over plannen, werkzaamheden en resultaten.
Vooruitblik
Aandacht voor goede fifietsverlichting
   Met de donkere maanden voor de deur is het extra belangrijijk voor fifietsers om
goed zichtbaar in het verkeer te zijijn. Ieder jaar in het laatste week­ end van oktober start hiervoor de campagne voor goede verlichting: ‘Ik val op!’. Vooral jongeren stappen soms op de fifiets zonder goede verlichting. Daarom werkt de gemeente samen met Teamalert om jongeren bewust te maken van hun kwetsbare positie. Op verschil­ lende plekken in de stad gaat Teamalert komende maand in gesprek met jongeren. Met onder meer virtual reality ervaren jonge­ ren hoe goed of slecht zijij op verschillende momenten zichtbaar zijijn. Daarnaast gaat Teamalert ook op pad om jongeren bewust te maken over het gebruik van mobiele telefoon in het verkeer. In september werd hiervoor op ‘t Plein in Den Haag de landelijijke campagne MONO gestart.
De komende jaren groeit het aan­ tal inwoners in Den Haag en daar­ door worden wegen ook drukker. Om de stad veilig en leefaar te
Klaar
houdenisercontinuaandachtvoor verbeteren van verkeersveiligheid. Mensen bewust maken van gedrag is een belangrijijk onderdeel in het verbeteren van verkeersveiligheid. Daarom investeert de gemeente niet alleen in goede wegen en vei­ lige kruispunten, maar ook in ver­ keerseducatie en voorlichting­ en
Gemeente investeert in verkeerseducatie
gedragscampagnes. Hierbijij is er extra aandacht voor kwetsbare groepen in het verkeer zoals jonge­ ren, kinderen en ouderen. Naast bewustwordingsacties op straat, kunnen alle Haagse scholen gratis gebruik maken van verschillende lesprogramma’s over verkeers­ veiligheid. Speciaal voor senioren biedt de gemeente verschillende op­ friscursussen rijijvaardigheid, e­bike dagen en scootmobielcursussen.
Meer informatie?
denhaag.nl/verkeersveiligheid
Als onderdeel van de campagne ‘Ik val op’ beloven jongeren om voortaan goed zichtbaar te zijijn.
Actueel Klaar ■ Totenmet2november:
teamalert
                     Zuidwal beter bereikbaar en een stuk veiliger
afslag naar en van de Laan van Zuid Hoorn (kruising Laan van Hoornwijijck en Laan van ’s-Gravenmade) dicht. Auto’s worden omgeleid via de Laan van Oversteen.Fietsersviade Laan van Hoornwijijck.
■ 29 oktober tot en met
2 november: Hengelolaan en de kruising met de Dedems- vaartweg zijijn volledig afgesloten. De weg krijijgt nieuw asfalt en de kruising wordt verkeersveiliger voor fifietsers. Het verkeer wordt omgeleid. Bus 21 en 25 rijijden een andere route.
Meer informatie?
denhaag.nl/ bereikbaarheid
Fietsweek: van Fietsverwendag tot e­bike lessen voor ouderen
H et afgelopen jaar is hard gewerkt aan de kade­ muur tussen Zuidwalland en de Boekhorststraat. De werk­ zaamheden aan de kade waren te­ gelijijk het moment de kade beter bereikbaar en verkeersveiliger te
maken.
Voorheen was de Zuidwal een
racebaan met veel verkeer van, en naar de snelwegen rondom Den Haag. Maar toen de wal toch op de schop ging, omdat de kade werd vervangen, was dat een goed moment om het verkeersplan te herzien. Voor zowel aanwonenden, als voor de kinderen van de Zuidwalschool is de kade nu beter bereikbaar en een stuk veiliger. De parkeerstrook aan de kant van de school is opgeheven, en het trottoir is daar nu breed en veilig.
Bewoners hebben laten weten dat zijij tijijdens de werkzaamheden geen overmatige verkeershinder hebben ondervonden. Gemeente en aan­ nemer waren altijijd goed bereik­ baar en op klachten werd snel actie ondernomen. Dat is een prettig manier van samenwerken.
Vernieuwde Zuidwal.
H
agenaars fifietsen samen maar liefst 5 miljoen kilo­ meter per week. Dat is
verwendag zagen bezoekers hoe­ veel mensen in de dode hoek van een vrachtwagen kunnen ver­ dwijijnen en met virtual reality hoe gevaarlijijk appen op de fifiets is.
Zoveel mensen in een dode hoek.
martijn beekman
   Den Haag openbaar
ruim 13 keer naar de maan. Fietsen is gezond, goed voor het milieu en voor de bereikbaarheid van de stad. Om fifietsers te ‘bedanken’ voor hun kilometers, organiseerde de gemeente samen met verschillende partijijen de laatste week van september de Fietsweek Den Haag 2018 met als thema ‘Fiets Veilig!’. Er waren verschil­ lende publieke evenementen maar ook professionals en studenten kwamen aan bod. Kinderen leerden (beter) fifietsen op een speciaal parcours en ouderen kregen e­bike lessen en op het Maileveld ging letterlijijk de duim omhoog voor fifietsers. Tijijdens het grootste
maakt het vervoer fifietsparkeren op
auto orde
gemeente den haag     publieke evenement, de Fiets­