Page 3 200817_DPZ_Stadskrant_Nr.7_v3_Bladerbaar.pdf Full Version
							
                                15 juli 2020 Nummer 7
Den Haag voert Ja/Ja-sticker in tegen papierverspilling
Stadskrant 3 Actueel
    Jeugdombudsman
   Bewoners van Den Haag krijijgen sinds 1 juli alleen nog ongeadres- seerd reclamedrukwerk als ze dat aangeven met een Ja/Ja-sticker op de brievenbus. Hiermee wil de gemeente papierverspilling tegengaan. Want deze reclames belanden vaak ongelezen bijij het oud papier of in het restafval.
■ ■ Sommige vormen van on­ geadresseerd reclamedrukwerk vallen buiten de nieuwe maatregel. Bijijvoorbeeld huis­aan­huisbladen en berichten van de gemeente of van een netbeheerder. Als u geen sticker heeft, krijijgt u dus nog wel huis­aan­huisbladen als de Post­ hoorn en de Scheveninger in de brievenbus. Daarmee ontvangt u ook de Stadskrant. Heeft u nu een Nee/Nee­sticker of Nee/Ja­sticker? Dan blijijft deze gewoon geldig.
U kunt de stickers gratis ophalen bijij de stadsdeelkantoren in Escamp (Leyweg), Haagse Hout, Laak en Centrum (stadhuis Spui). Let op: de
informatie­ en hulppunten op de stadsdeelkantoren zijijn door de coronamaatregelen gesloten. U kunt de stickers daarom bijij de beveiliging vragen. Wilt u de Ja/Ja­sticker liever per post ont­ vangen? Stuur dan een e­mail naar jajasticker@denhaag.nl.
Krijijgt u na 1 juli ongeadresseerd reclamedrukwerk? Dan kunt u dat melden bijij de gemeente. Zijijn er veel meldingen over 1 bedrijijf? Dan krijijgt het bedrijijf een waar­ schuwing. Vanaf 1 september start de gemeente met handhaven. Bijij een nieuwe overtreding kan de gemeente een boete opleggen van
€500 per overtreding. Dit geldt voor zowel adverteerders als verspreiders van het ongewenste reclamedrukwerk.
Papier besparen
Met de nieuwe maatregel wil de gemeente papierverspilling tegen­ gaan. Uit onderzoek blijijkt dat een gemiddeld huishouden in Neder­ land elk jaar ongeveer 34 kilo papier aan reclame krijijgt. Dat zijijn ongeveer 30 folders per week.
Meer informatie?
denhaag.nl/jajasticker
‘Het gaat veel beter met me,’ appt een minderjarige jongen aan de jeugdombudsman. ‘Ik heb weer een eigen plek om te wonen!’ Zo enthousiast als hijij nu
is, zo down was hijij een paar maanden geleden. Toen stond er een wanhopige en verwarde tiener op de stoep bijij de ombudsman. Hijij slaapt dan al een tijijdje bijij de daklozen­ opvang. Een jeugdinstelling zou hem de deur uit hebben gezet na ruzies en moeder wil hem niet terug in huis. Dan zijijn er ook nog schulden en medische problemen. ‘Hoe kom ik hier uit?
Dit is toch geen leven meer? Wie helpt mijij?’
Uit het verhaal blijijkt dat de afgelopen jaren veel instanties met hem bezig zijijn geweest. Op de vraag wat de hulpverlening op dat moment nog voor hem doet, zegt hijij. ‘Geen idee. Ik weet echt niet wat ze van plan zijijn.’ De situatie is te meer zorg­ wekkend, omdat de jongen al een keer in een kliniek is opgenomen met ernstige depressieve klachten.
Wie helpt mijij?
 Wat betekent welke sticker?
Op uw brievenbus
Ja/Ja­sticker
Géééén sticker of de Nee/Ja­sticker Nee/Nee­sticker
U krijijgt
Reclamedrukwerk en huis­aan­huisbladen
Geen reclamedrukwerk, wel huis­aan­huisbladen
Geen reclamedrukwerk en geen huis­aan­huisbladen
 De jeugdombudsman besluit om snel een netwerkberaad te organiseren.
In acute noodsituaties is werken aan een oplossing belangrijijker dan achterhalen wat er in het verleden allemaal is fout waar hijij de laatste tijijd mee te maken heeft
  Tijijdelijijk geen nieuwe vergunningen kamerbewoning in heel Den Haag
gelopen. Instanties
gehad, krijijgen een uitnodiging. Het wordt druk aan tafel. De hulpverleners vertellen elkaar hoe ze met de jongen aan het werk zijijn geweest. Zo ontstaat een beeld van wat er allemaal speelt en waar openingen zijijn voor een oplossing.
De gemeente geeft in heel Den Haag tijijdelijijk geen nieuwe vergunningen voor kamerbewoning. Sinds maart gold deze tijijdelijijke stop al in de tien wijijken waar betaalbare woningen het snelst dreigen te verdwijijnen. Dit is nu uitgebreid naar alle wijijken van Den Haag.
■ ■ Aanleiding is een motie die door de raad werd ingediend tijijdens de raadsvergadering van 13 mei. Hierin verzochten Christen­
Ruimtelijijke plannen inzien
■ Vanaf 3 augustus zijijn de ‘bestemmingsplannen van de gemeente Den Haag niet meer te raadplegen op de gemeentelijijke website www.denhaag.nl/ bestemmingsplannen. Vanaf deze datum zijijn bestemmingsplannen en alle andere ruimtelijijke plannen alleen nog digitaal te raadplegen op de landelijijke website www.ruimtelijijkeplannen.nl.
Meer informatie?
ruimtelijijkeplannen.nl
Unie/SGP, VVD, Hart voor Den Haag, 50Plus, PVV, CDA, Islam Demo­ craten en GroenLinks de tijijdelijijke stop in tien wijijken zo snel mogelijijk uit te breiden naar de gehele stad. Zijij vreesden nadelige gevolgen in woonwijijken waar geen stop op de afgifte van vergunningen voor kamerbewoning is. Denk hierbijij aan nadelige effffecten op het woon­ comfort, de leefbfbaarheid en sociale cohesie. Wethouder Balster (Wonen, Wijijken en Welzijijn):
‘Hoewel we in de rest van de stad geen grote gevolgen zien van de eerder genomen tijijdelijijke maat­ regel, ben ik bereid het standpunt van de raad over te nemen. In het belang van fatsoenlijijke kamer­ bewoning in de stad moeten er snel nieuwe spelregels komen. Daar werken we hard aan.’ Voor de zomervakantie informeert het college de gemeenteraad over de contouren voor nieuw kamer­ bewoningsbeleid.
Het netwerkberaad maakt afspraken over het vervolg.
Alles gebeurt uiteraard met instemming van de jongen.
De jeugdregisseur van de gemeente ziet toe op de afstemming en uitvoering van de afspraken. Met voorrang wordt gewerkt aan een nieuwe plek om te wonen. En dat lukt, zo blijijkt uit het enthousiaste appje.
De gemeentelijijke ombudsman, mevrouw Stehouwer en de jeugdombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg. Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman-denhaag.nl, jeugdombudsmandenhaag.nl Spreekuur: alleen op afspraak
         Entreeroute Scheveningen mooier, groener en minder druk
De kruising Zwolsestraat/Gevers Deynootweg wordt ongelijijkvloers. Daarmee vermindert de verkeersdruk. De korte zijijde van de Zeekant wordt voetgangersgebied. De steile trap wordt vervangen door een flflauwe hellingbaan. Zo ontstaat vanaf de Zwolsestraat een directe zichtlijijn richting pier, boulevard en zee. Meer informatie op www.denhaag.nl/dekustgezond.
Gemeente pakt uitbuiting aan
■ Ook in Den Haag komt mensen­ handel voor. Met het actie­ programma ‘Naar een stad zonder uitbuiting’ pakt de gemeente
alle vormen van uitbuiting aan: seksuele uitbuiting, arbeids­ uitbuiting en criminele uitbuiting. Voorkomen, bestrijijden en beschermen van slachtoffffers zijijn de drie pijijlers van het programma.
Meer informatie?
denhaag.nl/pers
Nieuwe regeling Tozo vanaf 1 juni
■ Door de coronacrisis verliezen veel ondernemers inkomsten.
Het kabinet heeft daarom in maart een regeling ingevoerd voor zelfstandig ondernemers (ook zzp’ers) met fifinanciëële problemen. Deze regeling is verlengd met vier maanden in een iets andere vorm. De nieuwe regeling ging in op
1 juni. U kunt een aanvraag doen via de website van de gemeente.
Meer informatie?
denhaag.nl/tozo