Page 4 200817_DPZ_Stadskrant_Nr.7_v3_Bladerbaar.pdf Full Version
							
                                4 Stadskrant Actueel
College besluit over cultuursubsidies
15 juli 2020 Nummer 7
Ook de oudste boomhazelaar van Den Haag aan de Laakkade is nu monumentaal.
martina van der vegt
Elf nieuwe monumentale bomen
    Het college heeft een besluit genomen over het Ontwerp- Meerjarenbeleidsplan Kunst en Cultuur 2021-2024, ook wel het Kunstenplan genoemd. Daarin staat welke Haagse culturele instellingen de komende vier jaar subsidie krijijgen van de gemeente.
■ ■ Dit besluit volgt op het advies van een onafhfhankelijijke advies­ commissie. Het college heeft dit advies grotendeels overgenomen.
Andere keuze
Bijij sommige adviezen heeft het college een andere keuze gemaakt. Altijijd met het door de gemeente­ raad vastgestelde beleidskader ‘Zee aan mogelijijkheden’ als leidraad.
■ STET The English Theatre ont­ vangt in afwijijking van het advies
een subsidie, om het Engelstalige theateraanbod in onze inter­ nationale stad op peil te houden.
■ Muzee ontvangt voor de museumfunctie subsidie, vanwege het belang van een breed palet aan verschillende musea in de stad. ■Museum Bredius ontvangt subsidie, omdat de gemeente door de acceptatie van het legaat­ Bredius in het verleden, verplicht is tot het in stand houden van het museum.
Aanvullende besluiten
Daarnaast heeft het college naar aanleiding van het advies een aantal aanvullende besluiten genomen:
■ Voor de functie van de Cultuur­ ankers in de stadsdelen Haagse Hout en Scheveningen stelt het college budget beschikbaar en onderzoekt waar deze functies het
beste belegd kunnen worden.
■ Het college reserveert budget om programmering in het Zuiderpark­ theater te behouden.
■ Het college reserveert budget om achterstanden in te lopen bijij het beheer van gemeentelijijke kunstcollecties.
■ Voor de cultuurankers in de bibliotheken in Leidschenveen­ Ypenburg en Loosduinen­Nieuw Waldeck reserveert het college budget.
Culturele instellingen kunnen tot half juli op het ontwerp Kunsten­ plan reageren. In het najaar stelt de gemeenteraad het Kunstenplan vast.
Meer informatie?
denhaag.nl/kunstenplan
  Gemeente werkt op afspraak
11 Haagse bomen hebben een monumentale status gekregen. Daarmee komt het totale aantal monumentale bomen in de stad op 1254.
■ ■ Monumentale bomen zijijn bijij­ zondere bomen van meer dan 50 jaar oud. Ze hebben daarnaast een cultuurhistorische waarde, zijijn zeldzaam of bijijvoorbeeld beeld­ bepalend. Om de vijijf jaar wordt de lijijst met monumentale bomen onder de loep genomen en aan­ gevuld. De monumentale bomen worden extra verzorgd en beschermd. Tien van de nieuw toe­ gevoegde bomen zijijn van de gemeente en staan in Laak. Een boom is van een particulier en staat in Haagse Hout.
Waterberging
in Cromvlietpark
■ Onder het Cromvlietpark in Laak komt een waterberging. Daar wordt water opgeslagen als het regent. Als het droog is kan het water opgepompt worden om de planten en bomen van de moestuin en de kinderboerderijij van water te voorzien. De waterberging is een van de maatregelen die Den Haag neemt om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.
Meer informatie?
denhaag.nl/pers
Wethouder Hilbert Bredemeijijer (Buitenruimte): ‘De bomen zijijn belangrijijk voor het klimaat en de natuur. Bovendien vertellen ze veel over de geschiedenis van onze stad. Ik nodig Hagenaars dan ook uit eens een wandelingetje langs de mooiste monumentale bomen te maken.’
Historische wandeling
Op de website hethaagsegroen.nl vertelt boomdeskundige Leendert Koudstaal over de Haagse monu­ mentale bomen. Daar kunt u ook gratis een wandelroute down­ loaden langs de mooiste monu­ mentale bomen van Den Haag.
Meer informatie?
hethaagsegroen.nl
‘Coronabuffffer’ van 81,5 miljoen euro
■ Het college van burgemeester en wethouders reserveert
81,5 miljoen euro als fifinanciëële buffffer om de eerste effffecten van de coronacrisis op te vangen. Dankzijij deze buffffer kan het college doorgaan met het uitvoeren van de ambities uit het coalitieakkoord Samen voor de stad. Het college kondigt ook een sociaal­ economisch herstelplan aan.
Meer informatie?
denhaag.nl/pers
Sinds het begin van de coronacrisis werkt de gemeente op afspraak. Zo kan de gemeente tijijd voor u reserveren en bent u er zeker van dat u goed en snel geholpen wordt.
■ ■ U kunt een afspraak maken via www.denhaag.nl/afspraak. Lukt het niet om op tijijd een afspraak te maken, dan kunt u bellen met 14070. Zijij bekijijken dan of het mogelijijk is de afspraak te vervroegen.
Afspraak is afspraak
De gemeente vraagt u om op tijijd te
Actieplan Schone Stoep
■ Afval dat naast de ondergrondse containers wordt geplaatst zorgt voor overlast, verloedering en ergernis. Met het Actieplan Schone Stoep wil de gemeente deze bijijplaatsingen hard aanpakken. Zo komt er communicatie in meerdere talen. Ook komt er meer handhaving. De succesvolle proef met tuintjes rondom de containers wordt uitgebreid.
Meer informatie?
denhaag.nl/pers
komen, goed voorbereid te zijijn, u af te melden als u niet kunt en
Sinds 1 juli zijijn
de openingstijijden van de balies verruimd
natuurlijijk om alle maatregelen rond het coronavirus goed na te leven.
Ruimere openingstijijden
Sinds 1 juli zijijn de openingstijijden van de balies van Publiekszaken verruimd. Voortaan kunt u ook op dinsdag vanaf 8.30 uur op het stadhuis Spui terecht en op donderdag vanaf 8.30 uur op stadskantoor Escamp. Voorheen was dit vanaf 12.00 uur. Zo kan de gemeente meer mensen helpen.
Meer informatie?
denhaag.nl/afspraak
                Nieuwe duwstrandrolstoelen voor Scheveningse strand
Bijij de Biesieklettestalling Scheveningen Haven is deze zomer een nieuw type strandrolstoel te huur: de ‘De-Bug’. Daarmee kunnen nog meer mensen met een beperking genieten van een dagje aan zee. Wethouder Kavita Parbhudayal maakte samen met ervaringsdeskundige Ferry een proefritje langs het strand. Kijijk voor reserveren en huurprijijzen op: www.biesieklette.nl. voorall