Page 7 200817_DPZ_Stadskrant_Nr.7_v3_Bladerbaar.pdf Full Version
							
                                15 juli 2020 Nummer 7
Stadskrant 7 Den Haag maakt het
  Den Haag groeit. De gemeente wil de stad leefbfbaar, bereikbaar en verkeersveilig houden voor bewoners, ondernemers en bezoekers. We maken meer ruimte voor fifietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Ook tijijdens bouw en herinrichting moet de stad bereikbaar zijijn. Werkzaamheden stemmen we dus zo goed mogelijijk op elkaar af.
Werk in uitvoering
Heel Den Haag Fietst
   Fietsburgemeester Marcel Kleizen heeft geen auto. Hijij gebruikt voor alles de fifiets. Aicha El Kadiri geeft fifietslessen aan vrouwen
uit alle culturen. Samen met andere fifietsambassadeurs willen zijij heel Den Haag aan het fifietsen krijijgen. ‘Het is fifijn, goedkoop en schoon voor de stad. Dus lekker op die fifiets met z’n allen.’
Kinderen en jongeren
Als fifietsburgemeester wil Marcel Kleizen vooral kinderen en jongeren laten zien hoe leuk fifietsen is. ‘Je kunt spelen en stunten, ontmoet andere fifietsers. Fietsen is gezond en niet duur. Het is een fifijne bezigheid. Als de stad verkeers­ veiliger wordt, gaan ook meer kinderen op de fifiets naar school. Dit is iets waarover ik in gesprek ga met mensen in de stad en met de gemeente. Je kunt kinderen verkeersles geven, maar het is ook belangrijijk dat auto’s rustiger gaan rijijden.’
Klaar
Aicha el Kadiri vindt fifietsen heerlijijk en spoort vooral vrouwen aan om de fifiets te pakken. ‘Fietsen geeft zoveel vrijijheid. Als je niet veel bestedingsruimte hebt, is fifietsen deidealeoplossing.Jezietsteeds meer mensen op de fifiets. Juist ook mensen voor wie fifietsen niet vanzelfsprekend is. Omdat ze niet
Fietsen moet voor iedereen toegankelijijk zijijn
kunnen fifietsen of geen fifiets hebben. Ik vind het belangrijijk dat fifietsen voor iedereen toegankelijijk wordt. Daar draag ik aan bijij door fifietsles te geven.’
Nieuwsgierig naar de verhalen van andere Haagse fifietsers? Bekijijk ze op www.denhaagfifietst.nl.
Meer informatie?
denhaagfifietst.nl
32% van de Hagenaars fifietst dagelijijks. Ook Marcel en Aicha nemen elke dag de fifiets.
valerie kuypers
                      Megafifietsenstalling onder Koningin Julianaplein is open
Actueel
■ Leesopwww.denhaag.nl/ fifietsen wat de gemeente doet om van Den Haag een prettige en veilige fifietsstad te maken
■ Degemeentemaakthet Soestdijijkseplein verkeers- veiliger. De werkzaamheden daarvoor zijijn van 6 juli tot 28 augustus.
Werk in uitvoering
Mijijlpaal: 150 kilometer rood fifietsasfalt
Sinds 1 juli is de fifietsenstalling onder het Koningin Juliana­ plein open. De stalling biedt
plek aan 8.000 fifietsen, waarvan 700 OV­fifietsen. Ook is er ruimte gereserveerd voor bakfifietsen en fifietsen met kratjes of kinderzitjes.
De nieuwe fifietsenstalling ligt voor Den Haag CS (aan de kant van de Bezuidenhoutseweg) en is 8.000 vierkante meter groot, zo’n 1,5 voetbalveld. Het is de op éééén na grootste stalling van ons land. En éééén van de grootste fifietsen­ stallingen van Europa.
Bijijzonder is de opvallende glazen wand door de hele stalling. Hierop staan gevels afgebeeld van belang­ rijijke gebouwen in Den Haag, zoals het Vredespaleis, de Ridderzaal en het Mauritshuis. De gebouwen gaan in elkaar over zoals in werken van kunstenaar Escher. De stalling lijijkt daardoor wel een museum.
Gebruikers kunnen inchecken met hun OV­chipkaart. De eerste 24 uur is de stalling gratis.
Meer informatie?
denhaag.nl/fifietsen
O
p de hoek van de Enschedelaan en de Steenwijijklaan in Escamp
Onze stad heeft 370 km fifietspad (tegelpaden en rood asfalt). In totaal wordt zo’n 160 tot 165 km tegelpad vervangen door rood asfalt. De Emmakade en een gedeelte van de Benoordenhoutse­ weg zijijn deze zomer nog aan de beurt.
Bijij de vervanging van het tegel­ pad kijijkt de gemeente ook naar verkeersveiligheid. Waar mogelijijk worden kruispunten en oversteek­ mogelijijkheden verbeterd.
■ Vanaf 31 augustus start is de 150e kilometer rood fifietsasfalt
de gemeente met werk- zaamheden voor het vernieuwen van de tramrails van lijijn 1 in Scheveningen en in de Alexanderstraat.
De werkzaamheden duren tot en met mei 2021.
Meer informatie?
denhaag.nl/ bereikbaarheid
aangelegd. Sinds 2006 worden tegelpaden vervangen door glad asfalt. Dit maakt het fifietsen sneller, veiliger en comfortabeler.
Iedereen kent nog wel de fifiets­ paden met van die tegels, en ook de nodige hobbels en kuilen. Juist door het asfalt is het nu veel gladder.
    Fietsen langs de skyline van Den Haag.
martijn beekman
auto
orde
Snel en comfortabel op rood asfalt.
valerie kuypers
Den Haag openbaar maakt het vervoer
fifietsparkeren op