Page 8 200491_DPZ_Stadskrant_Special Edition_v2.pdf Full Version
							
                                8 Stadskrant Ondernemers
8 april 2020 Extra editie
      Veelgestelde vragen
    Ondernemer Sedat Celil. ‘Ik heb er vertrouwen in dat Nederland het goed regelt.’
henriëëtte guest
Welke lokale maatregelen neemt de gemeente voor ondernemers?
De gemeente Den Haag heeft een lokaal steunpakket samengesteld om ondernemers en werknemers door de crisis heen te helpen. Deze maat­ regelen komen bovenop het steunpakket van het Rijijk. Voor een compleet overzicht één de meest actuele informatie, kijijkt u op de website: denhaag.nl/coronavirusondernemers.
De gemeente kan helpen met het volgende:
■ Uitstelvanbetalingvaneenaantalgemeentelijijkebelastingen (toeristenbelasting en ozb). Daarnaast kunnen ondernemers betalings­ regelingen treffffen met belastingzaken, ook bijij achterstallige belastingen. ■ DeBIZ­heffiffiffingwordtdekomendedriemaandennietverstuurd.
■ Deinvorderingsrentevoorallebelastingschulden:permaandag
23 maart geldt tijijdelijijk een verlaagd tarief van 0,01% (dat was 4%).
■ Deinvorderingvanopenstaandeschuldenwordtverzacht,datbetekent dat eventuele beslagleggingsacties worden opgeschort.
■ Wiltueenbetalingsregelingtreffffen?Ofheeftuvragenoverdemaat­ regelen die hierboven staan? Neem dan contact op met de afdeling Belastingzaken. Zijij zijijn bereikbaar via telefoonnummer (070) 353 38 20 (maandag tot en met vrijijdag van 8.00 uur tot 16.00 uur) of via e­mail invordering.gbd@denhaag.nl.
■ Bentuhuurdervangemeentelijijkvastgoed?Degemeentebiedt huurders de mogelijijkheid om huur later te betalen. U kunt hierover contact opnemen met uw contactpersoon. De contactgegevens
staan op uw huurfactuur. De gemeente stimuleert deze aanpak ook
bijij private vastgoedeigenaren.
■ Debezorgdienstendieverantwoordelijijkzijijnvoordebevoorrading
van de winkels faciliteren we waar dat kan met parkeren, laden en
lossen.
■ Degemeentegaatsoepelommetprestatieafsprakendiezijijn
gemaakt met organisatoren van evenementen en congressen die
subsidie hebben ontvangen van de gemeente, maar niet door kunnen gaan vanwege het coronavirus.
■ Degemeentekooptlokaalensociaalinwaarhetkan.
■ Omdatiedereondernemereeneigenproblematiekkent,zetde gemeente extra in op accountmanagement zodat we u sneller
kunnen helpen. Ook de medewerkers van het Ondernemersportaal
staan u graag te woord.
Welke regelingen zijijn er voor inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers (waaronder zzp-ers)?
Door de maatregelen van de Rijijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus te beperken, verliezen veel zelfstandig ondernemers, onder wie zzp’ers, inkomsten. De regering wil deze zelfstandig ondernemers ondersteunen, zodat zijij daarna hun bedrijijf kunnen voortzetten. Er zijijn meerdere regelingen waar zelfstandig ondernemers gebruik van kunnen maken. De Tijijdelijijke overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) kunt u bijij de gemeente aanvragen. Kijijk op www.denhaag.nl/ coronavirusondernemers.
Met deze regeling kunt u als u aan de voorwaarden voldoet twee voor­ zieningen aanvragen:
■ Tijijdelijijke inkomensoverbrugging voor zelfstandig ondernemer
Dit is een tijijdelijijke regeling waar u voor maximaal drie maanden inkomens­ ondersteuning kunt aanvragen tot het sociaal minimum. Hoe hoog dit bedrag precies is hangt af van de samenstelling van uw huishouden en uw inkomen. Dit bedrag is maximaal € 1.500 netto per maand. U hoeft deze inkomensondersteuning niet terug te betalen. Er is ook geen vermogens­ en partnertoets.
■ Lening bedrijijfskapitaal
Als uw bedrijijf als gevolg van de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komt, kunt u een lening voor bedrijijfskapitaal aanvragen. U kunt een bedrag lenen van maximaal € 10.157 met een rente van 2%. Dit bedrag moet wel terugbetaald worden. De maximale looptijijd van de lening is 3 jaar.
Tot januari 2021 hoeft niet te worden afgelost.
■ Om gebruik te maken van de Tozo­regeling moet de zelfstandig ondernemer wonen in Den Haag. Heeft u een bedrijijf in Den Haag maar woont u ergens anders? Vraag deze regeling dan aan bijij de gemeente waar u woont.
■ Er komen veel aanvragen voor deze regelingen binnen. Hierdoor is de wachttijijd bijij de klantenservice langer dan u gewend bent. Ook het invullen van het online aanvraagformulier kan soms wat langer duren. Probeer het later nog een keer als u te lang moet wachten. Wijij vragen hiervoor
uw begrip.
De meest actuele informatie vindt u op www.denhaag.nl/ coronavirusondernemers. Actuele informatie over landelijijke regelingen voor ondernemers en zzp’ers vind u op www.rijijksoverheid.nl/coronavirus.
De maatregelen tegen het coronavirus hebben fifinanciëële gevolgen. Zeker ook voor ondernemers. Zoals Sedat Celil, eigenaar van een schoonmaakbedrijijf. Er zijijn opdrachten weggevallen één er is werk bijijgekomen.
‘We houden het aardig in evenwicht’
Sedat Celil is eigenaar van een schoonmaakbedrijijf in Den Haag, met 45 mensen op de loonlijijst en vijijftien zzp’ers op
afroep. Deze schoonmakers hebben een zogenoemd vitaal beroep, wat betekent dat ze onmisbaar zijijn bijij het draaiende houden van de samenleving. ‘Zo heeft de koning ons ook genoemd,’ vertelt Celil met gepaste trots. ‘We zijijn gewoon keihard nodig om alles schoon te maken en mogen vooralsnog dus blijijven werken. Ik heb ook nog niemand naar huis hoeven sturen. Maar we zijijn er nog niet. Deze crisis is nog maar net begonnen.’
Puinruimen
Schoonmaakbedrijijf Celil heeft meer dan honderd opdrachtgevers: restaurants, kantoren en, vooral, bouwbedrijijven. ‘We zijijn heel breed inzetbaar: van puinruimen tot het bezemschoon maken voor opleve­ ring. Gelukkig hebben we lopende opdrachten, al is er ook werk weggevallen. Zo zijijn bouwwerk­ zaamheden in verzorgingshuizen gestaakt. Ook is er geen schoon­
maakwerk meer in restaurants, want de horeca ligt echt op z’n gat.’ Tegelijijkertijijd brengt het corona­ virus werk met zich mee. ‘Er is veel meer aandacht voor hygiëëne, waar­ door wijij extra uren krijijgen om ruim­ tes nog grondiger schoon te maken. Bijij het HagaZiekenhuis, dat nu kamers bouwt op het parkeerdek, helpen onze mensen ook met het laden en lossen van bouwmateriaal.’
Regelingen
Celil omschrijijft zijijn huidige bedrijijfsvoering als een weegschaal: ‘Er gaat wat af en er komt wat bijij. Tot nu toe weten we het aardig in evenwicht te houden. Maar bijij een totale lockdown wordt het anders.’ Hijij weet niet of er al fifinanciëële regelingen zijijn voor de schoon­ maakbranche. Zorgen daarover maakt hijij zich niet. ‘Ik heb het altijijd alleen moeten rooien, en dat is altijijd gelukt. Je moet als onder­ nemer gewoon blijijven doen waar je goed in bent. En als het echt nodig is, zal er vast wel ergens een potje zijijn om een beroep op te doen. Ik heb er vertrouwen in dat Nederland het goed regelt.’
Vragen? Bel of mail
het Ondernemersportaal Haagse ondernemers kunnen met al hun vragen terecht bijij het Ondernemersportaal.
Het Ondernemersportaal is telefonisch bereikbaar via (070) 353 60 04 van maandag tot en met vrijijdag van 8.30 tot 18.00 uur. Of stuur een e­mail naar ondernemersportaal@ denhaag.nl. De meest recente updates zijijn te volgen via Twitter: OPDenHaag.
Wilt u op de hoogte blijijven van al het nieuws over ondernemen in Den Haag? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen op www.denhaag.nl/ ondernemen.
Meer informatie?
denhaag.nl /coronavirusondernemers twitter.com/opdenhaag (070) 353 60 04