Page 3 200711_DPZ_Stadskrant_Nr.6_v3_Bladerbaar.pdf Full Version
							
                                17 juni 2020 Nummer 6
Hulp bijij geldzaken tijijdens de coronacrisis
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
   De coronacrisis heeft voor veel mensen gevolgen voor hun inkomen. Kom op tijijd in actie en maak gebruik van de gratis tips en hulp.
■ ■ Wilt u weten wat u tijijdens de coronacrisis zelf kunt doen om uw geldzaken op orde te houden en te besparen op uw uitgaven? Kijijk voor tips en adviezen op www.helpdeskgeldzaken.nl.
U vindt hier handige adressen en informatie. Bijijvoorbeeld over uitkeringen, toeslagen en andere regelingen. Of over hoe u een geld­ plan maakt voor uw persoonlijijke situatie.
Hulp bijij problemen
De gemeente helpt u graag bijij uw vragen over geldzaken of bijij geldproblemen. Bijij de Helpdesk Geldzaken kunt u terecht voor gratis hulp en advies over uw fifinanciëële situatie. U kunt contact opnemen over:
■ Inzicht in uw inkomsten en uitgaven
■ Het aanvragen van kwijijt­ schelding
■Advies over besparingen, toeslagen en voorzieningen
■ Moeilijijkheden met rondkomen en het betalen van uw vaste lasten
Vanwege de coronacrisis is een aantal locaties van de Helpdesk Geldzaken tijijdelijijk gesloten. Bel voor een afspraak (070) 353 61 88 of kijijk op www.helpdeskgeldzaken.nl welke locaties open zijijn.
Heeft u hulp nodig bijij het schrijijven van een bezwaarschrift of heeft u problemen met instanties? Maak dan een afspraak bijij de Sociaal Raadslieden via de Klantenservice van SZW, telefoon (070) 353 75 00.
Heeft u inkomen uit werk of een uitkering, maar heeft u een lening nodig? Dan kunt u misschien geld lenen bijij de Gemeentelijijke Krediet­ bank. U kunt hier ook terecht voor advies over uw hypotheek.
Kijijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/kredietbank.
Wilt u hulp bijij het oplossen van schulden? Meld u aan voor schuld­ hulpverlening. Bel met de Klanten­ service SZW, (070) 353 75 00. Kijijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/schuldhulp­ verlening.
Uitkering aanvragen
Heeft u door de coronacrisis geen of onvoldoende inkomen? Dan kunt u misschien een uitkering aanvragen. Er zijijn verschillende soorten uitkeringen. Bijijvoorbeeld voor zelfstandig ondernemers of als u tot voor kort in loondienst heeft gewerkt. Vul de vragenlijijst op www.denhaag.nl/geldzaken in om te kijijken welke uitkering u kunt aanvragen.
Meer informatie?
denhaag.nl/geldzaken
Onaangepaste keuken
Zonder beschikking kun je geen bezwaar maken tegen een beslissing van de gemeente. Mevrouw Z wacht en wacht, maar ze ontvangt niet de formele bevestiging van
een beslissing die haar mondeling is meegedeeld. Met als gevolg dat er maanden niets gebeurt, terwijijl ze wegens beperkingen dringend aanpassingen in haar keuken nodig heeft.
‘Ik ben gehandicapt aan mijijn rechterarm,’ vertelt mevrouw. ‘Vooral bijij het koken krijijg ik daar steeds meer last van.
Twee ergotherapeuten hebben een rapport gemaakt met adviezen voor aanpassingen in de keuken. Ik heb mijijn probleem gemeld bijij het Wmo­loket van de gemeente.
Na lange tijijd kwam er iemand langs om advies te geven over wat er in mijijn situatie gedaan kan worden op basis van de Wmo. Hijij vond aanpassingen nodig, maar minder dan in het rapport van de ergo­ therapeuten. Daarna heb ik er nooit meer iets van gehoord.’
Mevrouw wacht nog altijijd op het formele advies over haar Wmo­melding één op uitvoering van aanpassingen waar de gemeente wèèl mee instemt. Haar woning­ corporatie moet het werk (laten) uitvoeren,
maar ook daar komt ze niet verder. Ze vraagt de ombudsman de zaak te bekijijken. Waar het precies fout is gegaan, valt moeilijijk te achterhalen. De gemeente zegt de woning­ corporatie om een offfferte te hebben gevraagd. Daar is nog geen antwoord op gekomen en dat zou de vertraging verklaren.
Maar waarom is er geen beschikking afgegeven? Dat zit zo: als na een Wmo­melding het advies is om de verlangde voorzieningen niet of maar gedeeltelijijk te vergoeden,
dan moet er nog een offiffifficiele aanvraag worden ingediend om een beschikking te krijijgen. Op een advies volgt niet automatisch een beschikking. De gemeente belooft nu een alsnog ingediende aanvraag snel te verwerken. Mevrouw hoopt door bezwaar te maken tegen de beschikking meer keukenaanpassingen voor elkaar te krijijgen.
De gemeentelijijke ombudsman, mevrouw Stehouwer en de jeugdombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg. Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman-denhaag.nl, jeugdombudsmandenhaag.nl Spreekuur: In verband met de coronamaatregelen is er tot 1 juli geen spreekuur.
   GGD Haaglanden test iedereen met klachten op coronavirus
Iedereen met klachten als hoesten, verkoudheid en/of verhoging kan zich sinds 1 juni door de GGD laten testen op
het coronavirus. U kunt hiervoor een afspraak maken via het landelijijke telefoonnummer 0800 ­ 1202.
■ ■ Het telefoonnummer is zeven dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar. U kunt alleen getest worden als u klachten heeft
Rijijbewijijzen langer geldig
■ Alle rijijbewijijzen die (zijijn) verlopen tussen 1 februari en
1 september 2020 blijijven langer geldig. De Europese Commissie heeft dat besloten. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u zeven maanden doorrijijden binnen Europa, vanaf de datum dat het rijijbewijijs verloopt. U blijijft verzekerd en krijijgt geen boete voor uw verlopen rijijbewijijs.
Meer informatie?
denhaag.nl/actueel
die zouden kunnen duiden op het coronavirus.
Testlocatie
GGD Haaglanden heeft een testlo­ catie ingericht achter het Van der Valk in Nootdorp die zeven dagen per week open is. Sinds 8 juni kunt u zich op werkdagen ook in een mobiele testunit laten testen. Deze unit staat ’s ochtends tegenover het gemeentekantoor in Naaldwijijk en ’smiddags bijij HMC Antoniushove
in Leidschendam.
De test kost u niets. De uitslag
kunt u 24 tot 48 uur na afname van de test verwachten. Als het erg druk is kan het soms iets langer duren. U wordt gebeld of u wel of niet besmet bent. De GGD adviseert u om thuis te blijijven in afwachting van de testuitslag.
Meer informatie?
ggdhaaglanden.nl/coronatest
          Zwemles van de gemeente begint weer
Meer aanbod op Haagse Markt
■ De Haagse Markt is sinds 1 juni gedeeltelijijk open. Naast levens­ middelen zijijn er nu bijijvoorbeeld ook kleding en bloemen te koop.
Er zijijn aanpassingen zodat iedereen 1,5 meter afstand kan houden. Zo is er een verplichte looproute en een controle bijij de ingang. Per keer wordt een beperkt aantal bezoekers binnengelaten. Zo ontstaan er geen fifiles.
Meer informatie?
dehaagsemarkt.nl
Honden op het strand in de zomer
■ Tot 1 oktober zijijn honden beperkt toegestaan op het strand. Op het Noorderstrand vanaf het eind van het Zwarte Pad tot de grens met Wassenaar. Op het Zuiderstrand van strandopgang 2 tot de grens met Westland en tussen strand­ opgang 9 en 10. Van 21.00 tot
7.00 uur zijijn ze welkom op het hele Zuiderstrand. Houd u aan de opruimplicht één de coronaregels.
Meer informatie?
denhaag.nl/honden
Sinds 2 juni starten de gemeentelijijke zwemlessen voor kinderen weer. Voorlopig alleen voor kinderen met niveau 3 en 4 (A-diploma) en kinderen die toe zijijn aan het B- of C-diploma. Zwemlessen voor kinderen die op een lager niveau zwemmen starten uiterlijijk in september. Meer informatie op www.denhaag.nl/zwemles. fleur beemster