Page 3 210396_DPZ_Stadskrant_Nr.4_v3.pdf Full Version
							
                                14 april 2021 Nummer 4
Slachtoffffer of getuige van discriminatie? Melden helpt
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
Tozo­stress
          Elk jaar opnieuw zijijn inwoners van Den Haag slachtoffffer of getuige van discriminatie.
Veel mensen weten niet wat ze er tegen kunnen doen. Den Haag Meldt startte op 21 maart,
de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie, een campagne die mensen oproept om discriminatie te melden.
■ ■Met discriminatie wordt bedoeld het anders behandeld worden om wie je bent. Bijijvoor­ beeld bijij de stageplek die steeds net weg is als je je naam noemt. Geweigerd worden in een club terwijijl anderen wel naar binnen mogen. Op straat vaker staande gehouden en gecontroleerd worden. Uitgescholden worden om je geaardheid. De baan die je niet krijijgt omdat je zwanger bent.
Via de campagne wil Den Haag Meldt inwoners van de stad duide­ lijijk maken wat zijij onder meer kun­ nen doen tegen discriminatie. Mel­
den kan onder meer via de website www.denhaagmeldt.nl, telefonisch, per e­mail, per post of via de app van Den Haag Meldt. Want discriminatie melden helpt éécht.
Onderzoek
Den Haag Meldt onderzoekt na een melding of er mogelijijk sprake is van discriminatie. Is er mogelijijk sprake van discriminatie, dan bekijijkt Den Haag Meldt welke vervolgstappen u kunt nemen en of uw zaak opgelost kan worden. Bijijvoorbeeld door een procedure te starten, kijijken of uw melding voor het College voor de Rechten van de Mens gebracht kan worden of helpen bijij een aangifte bijij de politie.
Den Haag Meldt
Den Haag Meldt registreert meldingen van discriminatie en geeft onafhfhankelijijke bijijstand aan mensen die er juridisch werk van
Mupi_analoog.indd 1
willen maken. Den Haag Meldt valt onder verantwoordelijijkheid van de gemeentelijijke ombudsman.
Meer informatie?
denhaagmeldt.nl
15-03-2021 20:17
‘Een gezellig restaurantje met aanschuiftafels’, zo omschrijijft mevrouw Z. haar horecazaak. Ze had vaste klanten en voldoende inkomsten om zelfs wat van te
kunnen sparen. Dat lijijkt een eeuwigheid geleden. De tafels blijijven al bijijna een vol jaar leeg. Met ‘take­away’ probeert ze genoeg te verdienen om de vaste lasten te betalen. Dat gaat steeds moeilijijker.
Voor ondernemers zoals zijij is er de Tozo­regeling: Tijijdelijijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers. Het is een
aanvulling op het inkomen tot bijijstands­ niveau. De gemeente voert de regeling uit. Mevrouw doet in oktober 2020 een Tozo­aanvraag. Snel daarna ontvangt ze de eerste betaling, maar in december wordt de uitkering tijijdelijijk stopgezet. Haar aanvraag zou onvolledig zijijn geweest. Mevrouw stuurt opnieuw de gevraagde gegevens in.
Dan volgt er een brief met de waar­ schuwing voor een boete, als ze niet snel aanvullende informatie geeft. Maar dat heeft ze al lang gedaan. Telefoontjes naar de gemeente halen niets uit. Wat nu? Naarmate het spaarsaldo krimpt, groeit de stress. Als de uitkering defifinitief stopt,
is het einde bedrijijf. Mevrouw legt haar situatie voor aan de ombudsman. Als bewijijsmateriaal stuurt ze screenshots mee van de Tozo­aanvraag.
De ombudsman stuurt de zaak eerst door naar de gemeente die zo de kans krijijgt de kwestie te onderzoeken en ­ als er iets is misgegaan ­ dit zelf recht te zetten en mevrouw daarover persoonlijijk in te lichten. Al kort daarna meldt zijij zich met goed nieuws. De gemeente heeft excuses aangeboden voor fouten bijij de verwerking van de aanvraag. Mevrouw krijijgt de ingehouden Tozo alsnog uitbetaald.
Eéén van de taken van de ombudsman is burgers die zijijn vastgelopen bijij de gemeente op weg te helpen naar een snelle oplossing. Haalt dat niets uit, dan wordt de klacht alsnog in behandeling genomen. Zover hoeft het hier niet te komen.
De gemeentelijijke ombudsman, mevrouw Stehouwer en de jeugdombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg. Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman.denhaag.nl, jeugdombudsman.denhaag.nl Telefonisch spreekuur: woensdag 13.00 tot 15.00 uur.
Maak hiervoor vooraf een afspraak via ombudsman@denhaag.nl of via (070) 752 82 00.
                      DISCRIMINATIE? Melden helpt!
denhaagmeldt.nl #horenzienmelden
          Extra fifinanciëële steun voor mensen die geraakt zijijn door coronamaatregelen
Veel mensen hebben door de coronamaatregelen een lager inkomen dan vorig jaar. Wie daardoor moeite heeft om de huur of de hypotheek te betalen kan een Tijijdelijijke Ondersteuning Noodzakelijijke Kosten (TONK) aanvragen.
■ ■ De TONK is geld van de gemeente voor mensen van wie het inkomen door de coronamaat­ regelen 25 procent of meer is
Topconferentie voor jonge leiders
■ Schuilt er een leider in jou? En wil je graag werken aan een betere, rechtvaardige en veilige wereld? Meld je dan aan voor de jongeren­ topconferentie Nederland Maakt impact van 28 tot en met 30 mei (online). De gemeente stelt 60 tickets beschikbaar voor jongeren van 18 tot 30 jaar die wonen, werken of studeren in Den Haag. Aanmelden kan tot 22 april.
Meer informatie?
tinyurl.com/25hubvus
gedaald. Bijijvoorbeeld doordat u (deels) werkloos werd of doordat de omzet van uw eigen bedrijijf is gedaald. U kunt TONK aanvragen als u door die inkomensdaling moeite heeft om de huur of hypotheek te betalen. En als er voor u geen andere regelingen zijijn om deze kosten te betalen.
Aanvragen
Op www.denhaag.nl/tonk vindt u meer informatie over de voor­
waarden en hoe u TONK kunt aanvragen. Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan krijijgt u een­ malig een bedrag van €750 of €1500 voor de periode januari tot en met juni 2021. De hoogte van de TONK hangt af van uw persoonlijijke situatie, uw inkomen en uw woonlasten. TONK aanvragen kan tot uiterlijijk 31 juli 2021.
Meer informatie?
denhaag.nl/tonk
        Campagne ‘Onze ervaring helpt jou verder’
Wie hulp of ondersteuning nodig heeft kan een beroep doen op een gratis onafhfhankelijijke cliëëntondersteuner. Vier Haagse organisaties (Kompassie, Senioren Collectief Haaglanden, Straat Consulaat en Voorall) werken met ervaringsdeskundigen en hebben de campagne ‘Onze ervaring helpt jou verder’ gelanceerd. Kijijk op www.wijijzijijnervoorjou.nl. daniel verkijk
Subsidie voor welzijijn in de wijijk
■ Mensen met goede ideeëën voor kleinschalige en vernieuwende welzijijnsactiviteiten in de wijijk kunnen ook dit jaar subsidie aanvragen bijij de gemeente. De regeling is verlengd. In totaal is
1,2 miljoen euro beschikbaar. De afgelopen twee jaar was het soort aanvragen heel divers. De activitei­ ten vormen een goede aanvulling op het reguliere welzijijnswerk.
Meer informatie?
denhaag.nl/subsidiewelzijijn
Grofvuildag op Goeverneurplein
■ Tot en met 22 april is er op donderdag een wekelijijkse grof­ vuildag op het Goeverneurplein. Bewoners kunnen dan spullen inleveren waar ze vanaf willen. Dat kan tussen 16.15 uur en 18.15 uur. Het is een tijijdelijijke maatregel om te zien of er zo minder afval op straat wordt neergezet. In Escamp en Centrum komt er later dit jaar ook een extra ophaaldag.
Meer informatie?
denhaag.nl/laak