Page 3 210602_DPZ_Stadskrant_Nr.6_v2.pdf Full Version
							
                                9 juni 2021 Nummer 6
Vanaf 1 juni: strengere regels voor kamerbewoning
Stadskrant 3 Actueel
    Jeugdombudsman
   Wilt u alle kamers in uw woning verhuren? Of heeft u een kamer over die u wilt verhuren? Dan gelden daarvoor vanaf 1 juni nieuwe regels.
■ ■ Sinds vorig jaar werden tijijde­ lijijk geen nieuwe vergunningen voor kamerbewoning afgegeven. Inmiddels heeft de gemeente nieuwe regels gemaakt die 1 juni in zijijn gegaan.
Geen vergunning in 32 wijijken
In wijijken met een gemiddelde WOZ­waarde tot € 310.000 geeft de gemeente geen vergunningen meer af voor kamerbewoning. Dit geldt ook voor wijijken waar kamerbewoning meer dan 5 pro­ cent bedraagt één buurten die als kwetsbaar gebied zijijn aangeduid. In totaal gaat het om 32 wijijken. Daaronder vallen wijijken als Transvaal en Moerwijijk, maar ook wijijken als het Regentesse­ , Valken­ bos­ en het Zeeheldenkwartier. De
bestaande legale kamerbewoning, blijijft toegestaan mits daar geen wijijzigingen in plaatsvinden.
Kamerbewoning mag niet ten koste gaan van de schaarse woningvoorraad
Strengere eisen
In wijijken waar een nieuwe vergunning nog wel mogelijijk is, gelden strengere eisen. Zo is een vergunning verplicht voor kamer­ bewoning vanaf drie personen. Voor 1 juni was dat vier personen. Voor kamerbewoning vanaf negen personen geeft de gemeente geen
nieuwe vergunningen meer af. De gemeente stelt ook hogere kwaliteitseisen aan kamer­ bewoning. Het minimum woon­ oppervlak per kamerbewoning is opgehoogd naar 18 vierkante meter. Bijij kamerbewoning vanaf vijijf personen worden geluidseisen gesteld.
Schaarste en leefbfbaarheid
Met de nieuwe regels wil de gemeene voorkomen dat kamer­ bewoning ten koste gaat van de schaarse woningvoorraad. Juist in deze tijijd van woningnood moeten er zoveel mogelijijk woningen beschikbaar en betaalbaar blijijven. Ook in het belang van de leefbfbaar­ heid zijijn stevige spelregels nodig.
Meer informatie?
denhaag.nl/wonen
Geen kind op straat
E en moeder met twee jonge kinderen (5 en 10 jaar) dreigt binnen 24 uur dakloos te worden. Haar maatschappelijijk werker komt met dit alarmerende verhaal bijij de
Jeugdombudsman. In 2017 verhuisde de vrouw van Suriname naar Nederland om bijij de vader van de kinderen te gaan wonen. De relatie liep stuk waarop een vriendin haar onderdak bood. Na anderhalf jaar moest ze daar weg. Zelf iets anders vinden, lukte niet. Ze kreeg via het Daklozenloket van de gemeente een tijijdelijijke plek in een opvanghotel.
Tijijdelijijk werd acht maanden.
De gemeente vindt dat moeder onder­ tussen genoeg zelfredzaam is om huisvesting te regelen. Ze heeft een inkomen en krijijgt ondersteuning van een gezinscoach. Maar als de dag nadert waarop het gezin de opvang uit moet,
is er nog steeds geen oplossing. De Jeugd­ ombudsman wijijst de gemeente erop dat wat hier dreigt te gebeuren strijijdig is met het eigen beleid.
Den Haag hanteert immers het principe ‘geen kind op straat.’ Hiermee wordt voorkomen dat kinderen dakloos worden als hun ouders echt niet in staat blijijken huisvesting te regelen of een plek te
vinden bijij familie of vrienden. Onmacht van de ouders mag nooit dakloze kinderen tot gevolg hebben. Huisvesting is bovendien een van de Kinderrechten.
De gemeente zegt toe nog eens naar de situatie te kijijken. Na gesprekken met moeder is de conclusie dat zijij ondanks pogingen daadwerkelijijk niet in staat is woonruimte te vinden en dat er niemand is om haar onderdak te bieden. De opvang wordt verlengd tot er een permanente oplossing is gevonden.
Deze zaak illustreert nog eens hoe belangrijijk het is dat de gemeente goed onderzoek doet naar de feitelijijke zelfredzaam­ heid van een gezin bijij (dreigende) dakloosheid. De Gemeente­ lijijke ombudsman en Jeugdombudsman zijijn daarom een onderzoek gestart naar de toegang van het Daklozenloket.
De gemeentelijijke ombudsman, mevrouw Stehouwer en de jeugdombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg. Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman.denhaag.nl, jeugdombudsman.denhaag.nl Telefonisch spreekuur: woensdag 13.00 tot 15.00 uur.
Maak hiervoor vooraf een afspraak via ombudsman@denhaag.nl of via (070) 752 82 00.
        Minder inkomen door corona?
vraag TONK aan voor uw woonkosten
Veel mensen hebben door de coronacrisis een lager inkomen. Maar de huur of hypotheek daalt niet mee. Daarom is er de TONK- regeling. De gemeente heeft de regeling onlangs verruimd.
■ ■ Zo komt u eerder in aanmer­ king voor de eenmalige bijijdrage in uw woonkosten. De maximale bijijdrage is verhoogd naar €3.000. TONK staat voor Tijijdelijijke Onder­ steuning Noodzakelijijke Kosten. Dit
Vragen brand Wouwermanstraat
■ In de nacht van 20 mei ontstond er brand in een woning in de Wouwermanstraat in de Schilders- wijijk. De brand breidde zich snel uit naar omliggende woningen en de El Fath moskee in het woningblok. Omstreeks het middaguur gaf de brandweer het sein ‘brand meester’. Op www.denhaag.nl heeft de gemeente vragen en antwoorden over de brand op een rijij gezet.
Meer informatie?
denhaag.nl/actueel
is geld van de gemeente om te
helpen de huur en hypotheek te
betalen. U kunt TONK aanvragen
als uw inkomen gedaald is met 15%
of meer en als u daardoor moeite
heeft om de huur of hypotheek te
betalen. Voldoet u aan alle voor­
waarden van de TONK­regeling?
Dan krijijgt u een bedrag tot maxi­
maal €3.000. Hoeveel u precies
krijijgt hangt af van uw persoonlijijke
situatie, uw inkomen en uw
woonlasten. denhaag.nl/tonk
U kunt nu TONK aanvragen volgens de ruimere regels. Ga voor meer informatie en het aanvraag­ formulier naar www.denhaag.nl/ tonk. Heeft u voor 25 mei TONK aangevraagd? Doe dan geen nieuwe aanvraag. De gemeente gaat uw eerdere aanvraag opnieuw beoordelen, volgens de ruimere normen.
Meer informatie?
        Den Haag doet mee aan NK Tegelwippen
Den Haag doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. Ruim zestig gemeenten gaan de uitdaging aan: wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Tijijdens een buurtactie in de Rivierenbuurt zijijn maar liefst 700 tegels gewipt. Langs de huizen zijijn geveltuintjes aangelegd. Zo wordt de stad steeds groener. Ook meedoen? Kijijk op www.duurzaamdenhaag.nl. arnaud roefolsz
Meer strandtenten hele jaar open
■ Maximaal zes strandpaviljoens krijijgen de mogelijijkheid om het hele jaar open te zijijn. Het gaat om een beperkte uitbreiding: drie paviljoens op het strand bijij Scheveningen Dorp/Morales Boulevard, twee op het strand bijij Kijijkduin en een op het strand ter hoogte van het Zuidelijijke Haven- hoofd. De gemeenteraad vergadert 10 juni over het voorstel.
Meer informatie?
denhaag.nl/pers
Kinderactiviteiten in de zomervakantie
■ Wilt u dat uw kind een bijijzondere zomervakantie heeft? Stichting Jeugd Vakantie Activiteiten (JVA), YMCA Den Haag en Don Bosco organiseren in juli en augustus verschillende activiteiten speciaal voor kinderen van 4 tot en met 16 jaar.
Alle kinderen zijijn welkom.
De Ooievaarspas is geldig voor deze activiteiten.
Meer informatie?
denhaag.nl/actueel