Page 5 210602_DPZ_Stadskrant_Nr.6_v2.pdf Full Version
							
                                9 juni 2021 Nummer 6
Stadskrant 5 Den Haag maakt het
  Den Haag groeit. De gemeente wil de stad leefbfbaar, bereikbaar en verkeersveilig houden voor bewoners, ondernemers en bezoekers. We maken meer ruimte voor fifietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Ook tijijdens bouw en herinrichting moet de stad bereikbaar zijijn. Werkzaamheden stemmen we dus zo goed mogelijijk op elkaar af.
Vooruitblik
Utrechtsebaan krijijgt opknapbeurt
   Dagelijijks rijijden zo’n 60.000 auto’s over de 45 jaar oude Utrechtsebaan (A12). Om ervoor te zorgen
dat dit óóóók in de toekomst zonder problemen gaat, krijijgt de Utrechtsebaan een grote onder­ houdsbeurt. Hiervoor wordt het verdiepte deel tussen de gemeen­ tegrens bijij Voorburg en het centrum van Den Haag op ver­ schillende momenten afgesloten.
Werkzaamheden
In juni, juli en augustus vinden de voorbereidingen plaats. De betonnen wanden van de Utrechtsebaan worden dan geïïn­ specteerd om precies te kunnen bepalen welke renovatiewerk­ zaamheden nodig zijijn. Om Den Haag goed bereikbaar te houden, worden deze werkzaam­ heden zoveel mogelijijk ’s nachts en in het weekend uitgevoerd.
Van september 2021 tot en met maart van 2022 vinden de
hoofdwerkzaamheden plaats. Dan worden de betonnen wanden gerenoveerd en het asfalt en de verkeerstechnische installaties vervangen. In deze periode blijijft de Utrechtsebaan voor het verkeer richting het centrum van Den Haag doordeweeks gewoon bereikbaar. Ook op­ en afrit 3 (Bezuidenhout) blijijven tijijdens deze werkzaam­ heden toegankelijijk. Alleen tijijdens enkele weekenden is ook de rijij­ richting de stad in afgesloten. Het verkeer dat het centrum over de Utrechtsebaan wil verlaten wordt tijijdens de hele werkperiode omgeleid.
Een volledig overzicht van de werkzaamheden met data en de omleidingsroutes staat op www.denhaag.nl/utrechtsebaan.
Meer informatie?
denhaag.nl/utrechtsebaan
De Utrechtsebaan wordt op verschillende momenten afgesloten.
jurriaan brobbel
        Fietsroute langs de iconische gebouwen van de KJ­stalling
Actueel
■ 26meitotenmet2juli Vervangen van de verkeersregelinstallatie Willem Witsenplein
■ 14totenmet25juni vervangen van het asfalt op de Singel tussen de Brasserskade en de
Laan van Haamstede
■ 15 tot en met 18 juni betonherstel Maanweg- Wilhelminaviaduct op de Prins Bernhardlaan
Meer informatie?
denhaag.nl/ bereikbaarheid
Fietsers in de Grote Marktstraat: let op voetgangers
D e fifietsenstalling van Den Haag Centraal onder het Koningin Julianaplein heeft een glazen wand met daarop iconische gebouwen van de stad, afgebeeld in de stijijl van Escher. Er is nu een fifietsroute langs deze gebouwen. De route ‘Fiets, Bekijijk en Beluister’ is ongeveer 15 kilo­ meter lang en start in de onder­ grondse stalling. U rijijdt langs: Ridderzaal, Mauritshuis, Stadhuis, Nieuwe Passage, Kunstmuseum, Vredespaleis, Skyline, Koninklijijke
Bibliotheek en Den Haag Centraal.
Stops en fotomomenten
De route heeft 10 stops waar u een audiofragment kunt beluisteren met leuke weetjes over het gebouw. Wist u bijijvoorbeeld dat het Mauritshuis het toppunt is van een dure smaak van een rijijke Haagse ondernemer? Dat de skyline van Den Haag is gebouwd op de grond waar ooit de Zwarte Madonna stond, de bekendste sociale woonflflat van Nederland die ook
wel ‘de gevangenis’ werd genoemd? Verder zijijn er fotopunten om foto’s te maken met de bekende gebouwen van de stad op de achtergrond. Even zitten? In de route zijijn prettige rustplekken vermeld.
Fietsenstalling startpunt
U heeft geen eigen fifiets nodig om de stad te ontdekken. In de fifietsenstalling bijij Den Haag Centraal zijijn ov­fifietsen te huur. De fifietsroute is een mooie kans om uw eigen stad beter te leren kennen of eens met nieuwe ogen te bekijijken. De routekaart is te vinden op www.fifietsbekijijkenbeluister.nl of pak de papieren versie mee bijij de fifietsenstalling.
Meer informatie?
fifietsbekijijkenluister.nl
I
n de Grote Markstraat is het vaak druk met winkelend publiek en fifietsers. Fietsers en
mogen hier rijijden, maar de strook in het midden van de straat is geen offiffifficieel fifietspad. De meeste fifietsers weten dat niet. Daarom brengt de gemeente dat nu opnieuw onder de aandacht. Ook vraagt de gemeente aan fifietsers om meer rekening te houden met voet­ gangers. Daarvoor staan er de komende tijijd voetstappen op het wegdek, zijijn er digitale mupi’s en rijijdt er een speciale fifiets door de straat.
voetgangers hebben hier steeds vaker last van elkaar. Er zijijn gelukkig nauwelijijks ongelukken, en al helemaal niet met ernstig gewonden, maar er zijijn wel veel irritaties over en weer. De Grote Marktstraat is onderdeel van het voetgangersgebied van de binnen­ stad. De gemeente heeft ervoor gekozen om fifietsen toe te staan in het voetgangersgebied. Fietsers
 Check je snelheid
E
en landelijijke campagne roept op je aan de maximale snelheid te houden. Den Haag
 deelt die oproep. Als iedereen zich Den Haag openbaar aan de snelheidslimiet houdt, maakt het vervoer vallen er 25 tot 30% minder
fifiets parkeren op gewonden bijij ongevallen. auto orde