Page 3 210763_DPZ_Stadskrant_Nr.7_v2.pdf Full Version
							
                                7 juli 2021 Nummer 7
Een zomer vol activiteiten voor kinderen en jongeren
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
   Corona heeft veel impact op het leven van kinderen en jongeren. Deze zomervakantie (16 juli -
29 augustus) is er voor hen extra veel te beleven in Den Haag tijijdens het Zomerprogramma070 -
The City is Ours!
■ ■ Welzijijnsorganisaties, sportclubs, buurthuizen, cultuurinstellingen, scholen en bewoners organiseren tal van activiteiten verspreid over de hele stad. Zo kun je het Olympic Festival bezoeken op het strand van Scheveningen, meedoen met sportieve activiteiten in de buurt, suppen in de grachten, hutten bouwen, dieren ontdekken tijijdens een slootjessafari, workshops volgen en nog veel meer. Het aan- bod van het Zomerprogramma070 is samen met Haagse jongeren bedacht. Uiteraard houdt het programma rekening met de coronamaatregelen. Bijijna alle activiteiten zijijn gratis. Voor sommige activiteiten geldt vol=vol. Dus kom op tijijd.
Stadsdelen
Ook in de stadsdelen is van alles te doen. Zo kunnen kinderen in Haagse Hout op stap als buurt- reporter en zijijn er speurtochten in het Haagse Bos. In Escamp, Centrum en Laak kun je met de Fiets- burgemeester de hele vakantie door oefenen voor de Haagse Wheelie Kampioenschappen op 26 augustus. In Loosduinen kunnen kinderen samen met hun ouders of grootouders een kunstwerk maken over hun dromen. In alle stadsdelen kun je voetballen en knutselen en zijijn er leerzame uitstapjes.
Cultuur
Stichting Leergeld organiseert samen met Art-S-Cool, Beweigi, Muziekcentrum 1001 Nachten en Haags Theaterhuis creatieve work- shops voor kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen. Zijij kunnen zo kennismaken met kunst en cultuur en hun talenten ontwikkelen op het gebied van dans, muziek, theater en/of
beeldende kunst. Deze zomer- vakantie zijijn er extra veel activi- teiten zodat nog meer kinderen kunnen meedoen. Zoals een Afro Dance Camp, een KunstKaravaan door Escamp en de Schilderswijijk en een zomerschool voor theater. Inschrijijven kan via de website www.doenwiejebent.fun.
Den Haag Inside Out
Op drie centrale plekken in de stad zijijn er activiteiten specififiek voor jongeren van 16 tot 27 jaar. Zo is er een stadscamping en zijijn er sportieve en culturele activiteiten in het Zuiderpark en in de Binck- horst. Zoals suppen, een wipe-out baan, streetart- en hiphop workshops.
Meer informatie?
zomerprogramma070.denhaag.nl denhaaginsideout.nl (16+)
of volg de activiteiten op Instagram, Facebook en TikTok via @zomerprogramma070 en @denhaaginsideout
Nasleep van een val
Een vrouw struikelt over een poller (beweegbare paal in de weg) ergens in Den Haag. Achterstallig onderhoud is volgens haar de oorzaak van de onfortuinlijijke val. Ze stelt
de gemeente aansprakelijijk voor de kosten van een medische behandeling. Mevrouw laat haar belangen behartigen door een gemachtigde die al snel in de clinch ligt met de gemeente over allerlei juridische aspecten. Het wordt al met al een langslepende zaak.
De gemeente heeft
een zorgplicht voor de openbare ruimte en moet gevaarlijijke situaties voorkomen. Tegelijijkertijijd moeten burgers zelf oplettend blijijven en oog houden voor risico’s. Ook bijij goed onderhoud van wegen, groen en straatmeubilair kan er iets onvoorziens gebeuren. Alles afwegende wijijst de gemeente daarom aansprakelijijkheid af. Het kostte maar liefst zeven maanden om dit besluit te nemen.
Mevrouw is teleurgesteld over de uitkomst en vraagt het besluit te heroverwegen. De gemeente kijijkt opnieuw naar de zaak, maar blijijft bijij het eerdere standpunt. Dan dient zijij een formele klacht in over de behandeling van het verzoek om herziening.
 De gemeente wijijst ook deze klacht af, waarop mevrouw de zaak voorlegt aan de ombudsman.
Zeven maanden is veel te lang voor de afhfhandeling van een relatief eenvoudige kwestie van aansprakelijijkheid, vindt de ombudsman. Bovendien had de gemeente mevrouw tussentijijds kunnen informeren over de opgelopen vertraging. Met een telefoontje of e-mailtje was ergernis voorkomen. Kortom,
de gemeente was te laat, te traag en had te weinig oog voor de burger. Maar dat staat los van de inhoudelijijke behandeling. De gemeente is op alle punten ingegaan en heeft de claim met argumenten weerlegd. In die zin is de procedure correct verlopen. Weliswaar kostte dit bijijzonder veel tijijd, maar dat is geen reden voor een tegemoetkoming. Bovendien is er formeel geen termijijn vastgesteld waarbinnen een schadeclaim moet zijijn afgewikkeld.
De gemeentelijijke ombudsman, mevrouw Stehouwer en de jeugdombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg. Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman.denhaag.nl, jeugdombudsman.denhaag.nl Telefonisch spreekuur: woensdag 13.00 tot 15.00 uur.
Maak hiervoor vooraf een afspraak via ombudsman@denhaag.nl of via (070) 752 82 00.
 Tijijdens het zomerprogramma070 – The City is Ours! is er extra veel te beleven in Den Haag voor kinderen en jongeren.
frank jansen
       Geef kinderen een mooie zomer
■ Bewoners kunnen tot 29 juli subsidie aanvragen om deze zomer in hun eigen buurt of straat activiteiten te organiseren voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Bijijvoorbeeld een sportmiddag, buurtspeurtocht, knutseluurtje of een karaoke. Het maximumbedrag per aanvraag is € 750,-. In 2020 zijijn met deze subsidie 33 jeugd- vakantiestraten georganiseerd.
Meer informatie?
denhaag.nl/kinderbuurtvakantie
Digitaal polsbandje voor zoekgeraakte kinderen
Gratis studieplekken
■ Haagse studenten kunnen tot en met eind oktober gratis gebruikmaken van studieplekken bijij het World Forum op het Churchillplein en Tribes aan de Kalvermarkt. Veel studenten hebben in de coronatijijd een achterstand opgelopen. Daarom heeft de gemeente extra studie- plekken ingekocht. Studenten kunnen hier rustig studeren.
Plek reserveren?
studieplekkendenhaag.nl
Schulden aflflossen met overwaarde
■ Heeft u een eigen woning en schulden? En heeft uw woning overwaarde? Dan kunt u die gebruiken om uw schulden af te lossen. Overwaarde kunt u ook gebruiken als aanvulling op
uw inkomen, of om aanpassingen in uw woning te doen. Op www.denhaag.nl/hypotheek staat een video met tips. Maak een afspraak voor een gratis advies.
Meer informatie?
denhaag.nl/hypotheek
 Scheveningse kinderen deelden onlangs de eerste digitale polsbandjes uit op het strand. Dankzijij een QR/NFC code kunnen zoekgeraakte kinderen snel worden terug gevonden. Ook ging een proef van start met een dynamisch zwemwaterbord dat bezoekers direct waarschuwt bijij een gevaarlijijke zee.
Zo wordt het strand steeds veiliger. arnaud roelofsa