Page 4 210763_DPZ_Stadskrant_Nr.7_v2.pdf Full Version
							
                                4 Stadskrant Actueel
Nieuwe regels voor toeristische verhuur
7 juli 2021 Nummer 7
    Wilt u (een deel van) de woning waarin u woont aan toeristen verhuren? Dan heeft u binnenkort een vergunning en registratie- nummer nodig. Vanaf 2 augustus kunt u deze online aanvragen.
U moet iedere verhuring en het aantal nachten vooraf melden bijij de gemeente.
■ ■ Als u op vakantie gaat dan kunt u (een deel van) uw woning verhuren aan toeristen. Bijijvoor- beeld via het online platform Airbnb of Booking.com. Dit wordt vakantieverhuur genoemd. U bent dan zelf niet thuis als uw gasten in huis zijijn. In Den Haag mag dit alleen bijij verhuur voor korte tijijd. Per jaar maximaal 30 nachten.
Nieuwe regels
■ U heeft in Den Haag een vergunning en registratienummer
nodig voor vakantieverhuur. De vergunning is 3 jaar geldig en kost €109,-. Het registratienummer is onbeperkt geldig en gratis.
■ U moet het registratienummer vermelden bijij iedere vorm waarin de woning wordt aangeboden voor toeristische verhuur. Bijijvoorbeeld in een advertentie op verhuursites als Airbnb, Booking.com en Expedia, maar ook in een tekst op een visitekaartje.
■ U moet iedere keer dat u de woning verhuurt het verblijijf van uw gasten vooraf melden bijij de gemeente. Daarbijij moet u ook aangeven voor hoeveel nachten u de woning verhuurt.
Aanvragen
U kunt de vergunning en het registratienummer vanaf 2 augustus aanvragen via www.denhaag.nl/ toeristischeverhuur. Daar staan
ook de voorwaarden. Is uw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Of huurt u een woning? Ga dan eerst goed na of (onder)verhuur van uw woning is toegestaan.
Waarom deze regels
Er is veel vraag naar woonruimte in Den Haag. De regels voor toeristi- sche verhuur zorgen ervoor dat woningen beschikbaar blijijven voor mensen die een woning zoeken.
Overlast
Heeft u last van toeristische verhuur in uw omgeving? Dan kunt u dat melden bijij het meld- punt woonoverlast. Dat kan via www.denhaag.nl/woonoverlast.
Meer informatie?
denhaag.nl/toeristischeverhuur
Caféé LOFT aan het Pomonaplein.
willem verwij, collectie dienst stedelijke ontwikkeling
Stem op uw favoriete roos
Veel Haagse plekken van religie zijijn de afgelopen jaren van aard of bestemming veranderd. In de serie ‘Geloven in verandering’ legt het Haags Gemeentearchief het verhaal van deze kerken, moskeeëën, synagogen, tempels en andere gebedsruimten vast.
■ ■ In de serie worden de verhalen van de geloofsgemeenschappen verbonden met de stadsgeschiede- nis. Het Haags Gemeentearchief wil een compleet verhaal vertellen. Niet alleen de geschiedenis van een locatie, maar óóóók het verhaal er- achter. Hiervoor maakte het archief een reis langs ruim twintig plaat- sen van religie in de stad en sprak over het verleden en de toekomst met voorgangers, kerkbestuurders,
Geef een dier een tweede kans
■ De Haagse stadsboerderijijen en knaagdierenopvang ‘t Knagertje organiseren deze zomervakantie weer de actie ‘Geef een dier een Tweede Kans’. Dieren van
’t Knagertje die een goed nieuw thuis zoeken verblijijven tijijdelijijk op een stadsboerderijij. Daar komen veel bezoekers. De actie helpt om meer dieren een goed plekje te geven.
Meer informatie?
huisdierinformatiepunt.nl
ondernemers en andere betrokke- nen. Wat betekent de plek voor hen? En waar staat de plek nu voor?
Een locatie uit de serie is Caféé LOFT aan het Pomonaplein in de Vruchtenbuurt. Dit caféé is een onderneming met een sociaal en spiritueel doel en is gevestigd in de voormalige christelijijkgerefor- meerde Jeruzalemkerk. Andere locaties zijijn onder meer de Turkse moskee in de Wagenstraat, waar duidelijijk in het gebouw de voor- ganger - de Grote Synagoge – nog is te zien, de Sikh Tempel (Shri Gurud- wara Singh Sabha) aan de Van der Kunstraat en de H. Sacramentskerk aan de Sportlaan.
Meer informatie?
haagsgemeentearchief.nl
Op vakantie? Geef inbrekers geen kans
■ De coronamaatregelen zijijn versoepeld en veel landen hebben hun grenzen weer geopend.
Gaat u op vakantie of een dagje weg? Laat uw huis en bezittingen dan zo veilig mogelijijk achter. Zo krijijgen inbrekers geen kans. Op www.maakhetzeniettemakkelijijk.nl staan tips om inbrekers buiten
de deur te houden als u niet thuis bent.
Meer informatie?
maakhetzeniettemakkelijijk.nl
Serie over Haagse plekken van religie
 De mooiste plek in Den Haag waar je rozen in vele kleuren en soorten kan bekijijken is het rosarium in het Westbroekpark. Tot en met
1 augustus kunnen bezoekers stemmen op hun favoriete roos.
■ ■ De rozen in het rosarium staan er zo mooi bijij dankzijij de toewijijding van een groep vrijijwilligers. Al jarenlang verzorgt deze groep de rozen in het Rosarium, samen met de hoveniers van het Groenbedrijijf.
Internationaal Rozenconcours
Sinds 1961 wordt in het Westbroek-
Subsidie voor bedrijijfsruimte
■ Gaat u bedrijijfsruimte ont- wikkelen, bouwen of renoveren? Bijijvoorbeeld voor een atelier, werkplaats, studio, winkel of kantoor? Dan kunt u subsidie aanvragen bijij de gemeente. Er is in totaal € 1,5 miljoen beschikbaar. Met deze subsidieregeling wil de gemeente de ontwikkeling van nieuwe, kleinschalige bedrijijfs- ruimte stimuleren.
Meer informatie?
denhaag.nl/subsidies
park jaarlijijks het Internationaal Rozenconcours georganiseerd. Rozenkwekers en -deskundigen uit de hele wereld komen dan naar Den Haag. Helaas kon het Rozen- concours vorig jaar en dit jaar niet doorgaan vanwege de corona- maatregelen.
Publieksprijijs
Dit jaar organiseert de gemeente wel de Publieksprijijs. Tot en met 1 augustus kunnen bezoekers zelf een top 5 van hun mooiste rozen samenstellen. Stemmen kan online via www.rozenconcours.nl. Of scan
met uw mobiele telefoon de QR- code op de bordjes bijij de ingangen van het rosarium. Op papier stemmen kan ook. Bijij het ‘rozen- huisje’ (links bijij de ingang van het Rosarium aan de Kapelweg) en bijij restaurant Greens liggen formu- lieren. De roos die de meeste stemmen krijijgt, wint de publieks- prijijs. De stemmers maken kans op een VIP-arrangement voor het Rozenconcours van volgend jaar.
Meer informatie?
hethaagsegroen.nl/roos
        Den Haag verwelkomt 550.000ste inwoner
Nanke Raisa Maria Verschoor, geboren op 1 juni 2021, is de 550.000ste inwoners van Den Haag. Haar ouders Wabke en Jerke en zusje Klaske zijijn ontzettend blijij met haar. Met een mand vol cadeaus, een knuffffelooievaar
en een videoboodschap namens alle Hagenaars heette burgemeester
Jan van Zanen haar welkom. martijn beekman