Page 3 210988_DPZ_Stadskrant_Nr.8_v3.pdf Full Version
							
                                1 september 2021 Nummer 8
Plan voor toekomst Den Haag Zuidwest
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
   De gemeente gaat een plan maken voor de toekomst van Den Haag Zuidwest. Dit zijijn de wijijken Vrederust, Bouwlust, Morgen­ stond en Moerwijijk en het Zuider­ park en de Uithof. Na de zomer­ vakantie praat de gemeente hierover met bewoners, onder­ nemers en organisaties uit de wijijken.
■ ■ In het plan, de Structuurvisie Den Haag Zuidwest, beschrijijft de gemeente wat zijij de volgende 20 jaar met de gebouwde omge­ ving wil. Het gaat om onderwerpen als woningen, scholen, winkels en buurthuizen, groen, straten en parken en sportvelden
Alle bouwplannen voor Den Haag Zuidwest moeten binnen dit plan passen. De structuurvisie zorgt voor samenhang en verbinding tussen alle plannen voor Zuidwest. Denk aan de verbeterplannen voor de buurten Dreven, Gaarden en Zichten en de gebiedsagenda voor
de Uithof en Morgenstond.
De gemeente onderzoekt hoe het
nu gaat in Zuidwest: wat is goed in Zuidwest en wat kan beter? Den Haag Zuidwest is een groen gebied. Dat is goed en dat wil de gemeente zo houden. Verder staan er nog veel oudere woningen. Die moeten worden opgeknapt of vervangen door nieuwe woningen. Ook hoort de gemeente vaak dat
De gemeente organiseert bijijeenkomsten en gaat met bewoners in gesprek
bewoners meer plekken in de buurt willen om elkaar te ontmoeten.
Voor het maken van de structuur­ visie doet de gemeente veel onder­
zoek. Een belangrijijk onderzoek is de Milieueffffectrapportage (MER). Hierin worden de effffecten op het milieu (de omgeving) van de verschillende verbeterwensen onderzocht.
Bewonersbijijeenkomsten
De structuurvisie maakt de gemeente niet alleen. Dit doet de gemeente in overleg met bewo­ ners, ondernemers en organisaties uit de buurt. Maar ook met de woningcorporaties en met andere partijijen.
De komende weken organiseert de gemeente bijijeenkomsten met meer informatie over de structuur­ visie. De gemeente gaat dan ook in gesprek met bewoners over de toe­ komst van Den Haag Zuidwest.
Meer informatie?
denhaag.nl/zuidwest
Hulde aan trouwambtenaar
C orona heeft het internationale geliefden moeilijijk gemaakt om elkaar te ontmoeten. Dat geldt ook voor meneer X en zijijn vriendin in een ver buitenland.
Hijij heeft haar al heel lang niet meer kunnen bezoeken. Daarom besluiten ze dit voorjaar te trouwen in Den Haag. Als echtgenoot komt hijij in aanmerking voor een verblijijfs­ vergunning in haar thuisland.
Zijijn vriendin kan naar Nederland reizen op een toeristen­ visum dat tot half juni geldig is. Meneer neemt contact op met
de gemeente en regelt het voorberei­ dende papierwerk. Alles is op tijijd in orde voor een huwelijijk begin juni. Althans, dat denkt meneer, tot de gemeente hem de online agenda stuurt om een trouw­ datum te kiezen. Alle dagen blijijken vol geboekt tot ver in juli. Maar dan moet zijijn vriendin al lang Nederland uit zijijn.
De gemeente hanteert standaard een termijijn van minimaal vijijf weken vanaf het kiezen van de huwelijijksdatum tot het feitelijijke huwelijijk. Dat was meneer vooraf niet verteld. Hijij vraagt tot twee keer toe of het echt onmogelijijk is een gaatje te vinden voor een snel huwelijijk. Helaas, blijijft het antwoord. De agenda is vol.
Zijijn laatste hoop is nu de ombudsman. Dan neemt de zaak een verrassende wending. De ombudsman spreekt een ambtenaar die zelf bevoegd is huwelijijken te voltrekken.
‘Maar dan trouw ik ze toch,’ is zijijn reactie. En zo gebeurt het in de trouwzaal van het stadhuis tijijdens een lunchpauze.
‘Super, super, super bedankt,’ mailt het gelukkige bruidspaar na aflfloop.
Voor de ambtenaar was het vanzelfsprekend om te zoeken naar een creatieve oplossing. ‘Als het binnen de regels kan, moet je uitzonderingen durven maken,’ zegt hijij. ‘In ons werk gaat het erom burgers van dienst te zijijn.’ Daar is de ombuds­ man het helemaal mee eens.
De gemeentelijijke ombudsman, mevrouw Stehouwer en de jeugdombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg. Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman.denhaag.nl, jeugdombudsman.denhaag.nl Telefonisch spreekuur: woensdag 13.00 tot 15.00 uur.
Maak hiervoor vooraf een afspraak via ombudsman@denhaag.nl of via (070) 752 82 00.
        Huurbalie helpt huurders en verhuurders in de particuliere sector
Haagse huurders en verhuurders in de particuliere sector kunnen sinds eind juli terecht bijij de Huurbalie voor gratis advies en informatie. De gemeente wil hiermee goed verhuurderschap bevorderen.
■ ■ Verhuurders kunnen de Huur­ balie vrijijblijijvend benaderen. Bijijvoorbeeld voor vragen over hoe zijij hun woning kunnen verduur­ zamen, wat een eerlijijke huurprijijs is
Subsidie voor ouderenactiviteiten
■ Haagse clubs en verenigingen van 55+’ers kunnen tot
30 september subsidie aanvragen voor activiteiten die ze organise- ren voor en door senioren. Denk bijijvoorbeeld aan een koor, een biljart- of bridgeclub of een nordic walking groep. Het afgelopen jaar zijijn door corona veel activiteiten stil komen te liggen. Nu is er weer meer mogelijijk.
Meer informatie?
denhaag.nl/subsidies
en wat voor vergunningen er nodig zijijn. Huurders kunnen terecht met vragen over rechten en plichten. Ook als zijij vragen hebben over te hoge huren, slecht onderhoud of andere misstanden. Bijij complexe vragen of misstanden werkt de Huurbalie samen met de Pand­ brigade en het Huurteam om huurders bijij te staan.
55% van de Hagenaars woont in een huurwoning. Bijijna de helft van deze woningen wordt particulier
verhuurd. Met de komst van de Huurbalie hebben huurders en verhuurders een informatiepunt voor al hun vragen.
De Huurbalie is telefonisch bereikbaar via (070) 353 99 31. U kunt ook langskomen bijij de Hou van je Huis­punten op de Denneweg 62a en Escamplaan 305.
Meer informatie?
denhaag.nl/huurbalie
        Doe mee met de Haagse fifinale Stoepranden
Woensdag 8 september van 14.00 tot 17.00 uur is de Haagse fifinale Stoep­ randen op Sportcampus Zuiderpark. Iedereen vanaf 6 jaar mag meedoen.
De winnaar mag naar het NK Stoepranden in Arnhem op 19 september. Aanmelden kan via jeugd@denhaag.nl of sluit 8 september spontaan aan. Meer informatie op www.denhaag.nl/actueel. gerard til
Moerwijijk krijijgt weer bibliotheek
■ Moerwijijk krijijgt een pop-up bibliotheek aan de Twickelstraat 120. De bibliotheek gaat dit najaar open en blijijft minimaal drie jaar. De bedoeling is dat Moerwijijk daarna weer een permanente wijijkbibliotheek krijijgt. In 2012 sloot de wijijkbibliotheek in Moerwijijk. Veel bewoners willen graag dat de bibliotheek terugkomt.
Meer informatie?
bibliotheekdenhaag.nl
Website met Wob­besluiten
■ Alle Wob-besluiten van de gemeente staan nu op een aparte website. Op wob.denhaag.nl vindt u alle informatie die de gemeente sinds 1 juli 2021 openbaar heeft gemaakt op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. Via een Wob-verzoek kunt u informatie opvragen die in documenten staat. Dat kan via een digitaal formulier.
Meer informatie?
wob.denhaag.nl denhaag.nl