Page 4 210988_DPZ_Stadskrant_Nr.8_v3.pdf Full Version
							
                                4 Stadskrant Actueel
Vergoeding als je grote sociale huurwoning achterlaat
1 september 2021 Nummer 8
Het gezin Ment Floor Hus in 1908. Een van de gezinnen waarvan de gezinskaart nu
    Gaat u verhuizen en laat u een grote sociale huurwoning achter? Dan kunt u een doorstroompremie van € 2.700 aanvragen. Met deze verhuisvergoeding stimuleert de gemeente dat er meer woningen vrijijkomen voor grote gezinnen. De mogelijijkheid voor het aanvragen van deze premie is verlengd tot en met 31 december 2022.
■ ■ In Den Haag is éééén op de vijijf sociale huurwoningen groot genoeg voor een gezin, terwijijl er maar éééén of twee personen wonen. Veel mensen willen best verhuizen naar een kleinere woning die beter past bijij hun levensfase. Bijijvoor­ beeld ouders waarvan de kinderen het huis uit zijijn. Of ouderen die moeite krijijgen met traplopen en liever gelijijkvloers zouden wonen. Aan de andere kant zijijn er gezinnen met vier of meer kinderen die hard
op zoek zijijn naar een grote sociale huurwoning. Met deze premie wil de gemeente de doorstroom een handje helpen.
Voorwaarden
De verhuisvergoeding is voor kleine huishoudens van maximaal drie personen die:
■ Verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning, een huurhuis in de vrijije sector of een huis kopen in de Regio Haaglanden.
■ Een grote sociale huurwoning achterlaten van een woning­ corporatie uit Den Haag. Dat is een woning met vijijf kamers of meer en minimaal 80 vierkante meter woonoppervlakte.
Woningcorporaties
Bijij de verstrekking van de premie werkt de gemeente nauw samen met de Haagse woningcorporaties.
De corporatie attenderen hun huurders op de regeling en moeten een verklaring afgeven dat zijij zich inspannen om de vrijijgekomen woning weer te verhuren aan een groot gezin.
Gezonde woningmarkt
De doorstroompremie is een van de maatregelen die de gemeente neemt om te zorgen voor een gezonde woningmarkt met kansen voor iedereen. Huurders die belangstelling hebben, kunnen via de website van de gemeente een aanvraag indienen. Het werkt volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Als het subsidiebudget op is, sluit de regeling.
Meer informatie?
denhaag.nl/doorstroompremie
online is te vinden.
collectie haags gemeentearchief
Denk en beslis mee over nieuw kunstwerk Spuiplein
Nieuwe scans en verbeterde beschrijijvingen van de gezins­ kaarten van Den Haag en Loosduinen over de periode 1913 – 1939 zijijn nu online te raadplegen. Dat is te danken aan de hulp van honderden vrijijwilligers.
■ ■ Iedereen die op zoek is naar informatie over zijijn familie en familiegeschiedenis in Den Haag heeft thuis online toegang tot deze belangrijijke bron. De gezinskaarten van Den Haag en Loosduinen uit de periode 1913 – 1939 waren al digitaal beschikbaar, maar de kwaliteit van oude scans voldeed niet meer aan de wensen van de huidige tijijd. De gezinskaarten zijijn nu in kleur en in hoge kwaliteit
Opnieuw 4 miljoen voor Zuidwest
■ De gemeente en het Rijijk investeren opnieuw € 4 miljoen in Den Haag Zuidwest. Het geld is bedoeld om de wijijken Bouwlust, Vrederust, Morgenstond en Moerwijijk te versterken. Het gaat om kansen voor jongeren en het stimuleren van de wijijkeconomie. Tot nu kregen zo’n 35 projecten steun. Zoals Made in Moerwijijk, een onderneming in en voor de wijijk.
Meer informatie?
zuidwestopznbest.nl
gescand. Door dubbele invoer en intensieve controle is de kwaliteit van de beschrijijvingen veel beter geworden. Bovendien zijijn nu alle namen op de kaart overgenomen. Daardoor is de nieuwe database veel vollediger dan de oude. In totaal zijijn er ruim een half miljoen extra namen vindbaar.
Indexeren is tijijdrovend. Daarom doen archieven en musea via de website van VeleHanden een be­ roep op vrijijwilligers. In maart 2020 gingen vrijijwilligers aan de slag met de gezinskaarten van Den Haag. Het Haags Gemeente­ archief is blijij met het geweldige resultaat.
Meer informatie?
haagsgemeentearchief.nl
Sloten en grachten schoongemaakt
■ Deze week is de gemeente begonnen met het maaien van de waterkanten en het uitdiepen van sloten, grachten en kanalen. Dat is nodig om het water goed door te laten stromen, overtollig water af te voeren en de kwaliteit van het water te garanderen. Het werk duurt het hele najaar. Haal bootjes of andere spullen in het water bijijtijijds weg.
Meer informatie?
denhaag.nl/actueel
Haagse en Loosduinse gezinskaarten online
 De gemeente gaat het Spuiplein opnieuw inrichten. Op het plein komt ook een nieuw kunstwerk. Waaraan vindt u dat dit kunst­ werk moet voldoen? De gemeente nodigt u uit om hierover mee
te denken.
■ ■ In oktober en november zijijn er twee bijijeenkomsten voor geïïnte­ resseerde Hagenaars. Op basis van deze gesprekken formuleert de gemeente criteria waaraan het
Ruim 10.000 nieuwe studenten
■ Ruim 10.000 nieuwe studenten beginnen dit studiejaar met hun studie in Den Haag. Tijijdens de introductieweken kunnen zijij de stad en andere studenten leren kennen. Studenten zijijn belangrijijk voor onze stad. Daarom investeren de gemeente en de hoger onder- wijijsinstellingen flflink in de ontwikkeling van Den Haag als studentenstad.
Meer informatie en aanmelden?
studeerindenhaag.nl/intro
nieuwe kunstwerk moet voldoen. In januari krijijgt een aantal kunstenaars een uitnodiging om schetsontwerpen in te dienen. In de adviescommissie die over de ontwerpen beslist, zitten zowel experts op het gebied van beel­ dende kunst, als enkele inwoners die betrokken waren bijij de opstel­
ling van de criteria.
Meedoen
Belangstelling om mee te doen?
Aanmelden kan tot uiterlijijk 30 september. Stuur een e­mail naar kunstophetspuiplein@ denhaag.nl met daarin uw naam, leeftijijd en het stadsdeel waarin u woont. Kennis van kunst is geen vereiste, interesse en betrokken­ heid wel.
Meer informatie?
denhaag.nl/spuiplein
        Campagne #scooterskills voor scooterrijijders
De (deel)scooter is razend populair, maar het parkeergedrag van de berijijders laat soms te wensen over. Vooral Hagenaars met een beperking hebben last van rondslingerende scooters. De campagne #ScooterSkills op sociale media maakt jonge scooterrijijders bewust van hun gedrag. Ook zijijn er steeds meer speciale parkeervakken voor deelscooters, zoals op het Zwarte Pad.