Page 7 211082_DPZ_Stadskrant_Nr.9_v2.pdf Full Version
							
                                begroting
          Frans de Graaf:
We moeten keuzes maken
De Haagse VVD begrijijpt de fifinanciëële onzekerheid in deze coronacrisis. We zien
ook dat we als raad keuzes moeten maken. Waar gaan we als stad in investeren? Sommige partijijen hebben al duidelijijk gemaakt te willen kiezen voor lastenverhoging. De Haagse VVD kiest voor een leefbfbare, veilige, één groene stad waar je goed kan wonen. Zóónder de belastingen te verhogen. We hebben aan het college gevraagd om een aantal scenario’s in kaart te brengen, zodat we weten waar we als raad voor kunnen kiezen om de fifinanciëën op orde te kunnen brengen. Daarom moeten we als stad keuzes durven maken, want niet kiezen is óóóók een keuze.
   Dennis Groenewold: Juist nu slim investeren
D66 maakt zich grote zorgen om de fifinanciëële toekomst
van de stad. Het goede nieuws is dat we voor volgend jaar een sluitende begroting hebben, maar daar blijijft het ook bijij. Het is duidelijijk dat het Rijijk over de brug moet komen met geld. Maar alleen dat is niet voldoende.
We moeten durven praten over hoe we op andere manieren onze inkom- sten kunnen verhogen, iets wat de huidige wethouder Financiëën niet aandurft. Want D66 wil niet dat onze fifinanciëële problemen ten koste gaan van mensen die het nu al moeilijijk hebben. Juist als je elke cent moet omdraaien, moet je slimme investerin- gen doen. Daarom wil D66 bijijvoor- beeld investeren in een rijijke schooldag zodat we het beste onderwijijs kunnen geven. En we moeten alles op alles zetten om het lerarentekort op te lossen.
   Arjen Kapteijijns:
GroenLinks mist echte keuzes
De programma- begroting bevat voor GroenLinks veel goed nieuws, zo wordt er
de komende tijijd bijijvoorbeeld extra geld vrijijgemaakt voor de begeleiding van statushouders. Daarnaast komen er meer stage- en werkplekken voor jongeren en volwassenen die het nu moeilijijk hebben. Ook maken we duurzaamheid bereikbaar voor elke inwoner met meer elektrische laadpalen en zonnepanelen. Tegelijijker- tijijd laat de begroting zien dat onze stad in fifinancieel zwaar weer verkeert. Veel problemen worden doorgescho- ven naar de volgende coalitie, terwijijl het juist belangrijijk is om nu echte keuzes te maken voor de toekomst van de stad. GroenLinks kijijkt daarom met een dubbel gevoel naar deze begro- ting. In deze lastige tijijden moeten we blijijven omkijijken naar de mensen in onze stad die hulp nodig hebben.
En samen toewerken naar een leefbfbare, duurzame stad voor iedereen.
   Kavish Partiman:
Tegen de polarisatie Ondanks onvol- doende fifinanciëële steun vanuit het Rijijk en de coronacrisis is
er een evenwichtige begroting gepresenteerd. Dit college neemt daarmee zijijn verantwoordelijijkheid en kiest voor investeren in de leefbfbaarheid van onze stad. Goede sportvoorzienin- gen, plekken en pleinen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samenle- ven, en groen. Ook is er bijijzondere aandacht voor mensen die het minder hebben, zoals het aanpakken van mensenhandel en het creëëren van uitstapprogramma’s voor prostituéés. Te midden van de grote tegenstellingen in Den Haag, die ook politiek zichtbaar zijijn in een coalitie van zeer verschil- lende politieke partijijen, kiest ons stadsbestuur voor samenwerken en verantwoordelijijkheid nemen. Dat is een goede keuze. Met polariseren schiet je niets op, en onze inwoners al helemaal niet. Laten we zijij aan zijij dienstbaar zijijn aan de Haagse samenleving.
          Judith Klokkenburg: Stad niet klaar voor de toekomst Den Haag staat er fifinancieel beroerd voor en dit college
doet er niets aan. Er worden geen keuzes gemaakt. Sterker nog: € 12 miljoen wordt er uit de spaarpot getrokken om de begroting nog
éééén keer sluitend te krijijgen. Een volgend college wordt opgezadeld met een structureel tekort van € 20 miljoen per jaar. Kleine, eenmalige meevallers worden gebruikt om zaken die de gemeente al lang op orde had moeten hebben op orde te krijijgen, zoals het terugdringen van de wachttijijden bijij publiekszaken. Wat de ChristenUnie/ SGP betreft is dit een doekje voor het bloeden en moet er ook in de komende jaren geïïnvesteerd worden in goede dienstverlening. Al met al mist deze begroting visie en laat het zien dat we niet klaar zijijn voor de uitdagingen van morgen: voldoende nieuwe betaalbare woningen, goede en toegankelijijke (jeugd)zorg, de energietransitie en zorg voor de mensen die door corona hard zijijn geraakt.
   Tahsin ÇÇetinkaya:
Gelijijke
kansen
In de begroting zien we positieve ont- wikkelingen wat betreft duurzaamheid
participatie. Het is echter, zoals vaker, een ongelijijke begroting. Kwetsbare wijijken die de fifinanciëële hulp van de gemeente nodig hebben worden nauwelijijks genoemd in de begroting.
De leefbfbaarheid in deze wijijken gaat langzaam achteruit in levensvatbaar- heid. Er is een groot afvalprobleem en er is weinig groen. Tevens heeft de coronacrisis de meest kwetsbaren in de samenleving geraakt, en zijij lijijden nu nog het meest. Wachtlijijsten voor huis- zoekenden bereiken de hemel. Arbeids- migranten leven in erbarmelijijke omstandigheden. Het college weigert om hier werk van te maken. Daarom zullen wijij nog altijijd strijijden voor gelijijke kansen voor alle wijijken.
   Lesley Arp:
Daadkracht ver te zoeken
Deze begroting laat zien dat we een stadsbestuur nodig hebben dat keuzes
durft te maken. Nu wordt er 19 miljoen aan bezuinigingen over de verkiezingen heen getild. Belangrijijke beslissingen worden uitgesteld, terwijijl kwetsbare wijijken gebukt gaan onder vele problemen zoals het stijijgende aantal daklozen, overbewoning en het steeds groter wordende afvalprobleem.
Het stadsbestuur moet keihard aan de slag om te voorkomen dat ook de komende winter mensen nood- gedwongen op straat slapen, door een permanente winteropvang te regelen. Ook de broodnodige verbetering van de leefbfbaarheid in wijijken als Laak en Transvaal kan niet wachten tot na de verkiezingen. Het stadsbestuur moet investeren in wijijken die kopje onder dreigen te gaan, in plaats van miljoenen te reserveren voor prestige projecten zoals de Tour de France en Campus Den Haag. Eerst de basis
op orde.
  Adeel Mahmood:
Crisis, crisis en nog eens crisis Alhoewel er licht begint te schijijnen aan het einde van COVID-19 tunnel zijijn
de zorgen en de problemen van de burger alsmaar toegenomen. Op onderwerpen als de woningnood, het onderwijijs, armoede en de kwaliteit van de openbare ruimte zitten we als stad nog steeds in een tunnel waar geen licht te bezien valt. Vele malen hebben we dit als NIDA aangekaart, maar toch zien we weinig vooruit- gang. Het college geeft aan dat de fifinanciëële rek eruit is. Dit is een zeer zorgelijijke situatie maar gek is het niet als we zien dat de voorgaande jaren de gemeente enorme overschrijijdingen heeft gehad in vele projecten. COVID-19 heeft ons geleerd om anders dan anders te denken. Burgerpartici- patie is hierin essentieel. Daarom is ons appel aan het college om meer te doen om burgerparticipatie te bevorderen zodat er op tal van onderwerpen die de burgers direct raken betere beslissingen genomen kunnen worden.
       29 september 2021 Nummer 9
Stadskrant 7 Gemeenteraad