Page 3 211158_DPZ_Stadskrant_Nr.10_v2.pdf Full Version
							
                                27 oktober 2021 Nummer 10
Nieuwe uitstraling voor Centrale Bibliotheek
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
   In november begint de verbouwing van de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Wie regelmatig in de bibliotheek komt heeft de eerste voortekenen al gezien.
■ ■ De Centrale Bibliotheek krijijgt een nieuwe uitstraling met minder boekenkasten en meer ruimte voor ontmoeting. De collectie sluit zo goed mogelijijk aan op de vraag vanuit de stad, de actualiteit en op sociaal­maatschappelijijke en culturele activiteiten en ontmoetingen in de bibliotheek.
580 studieplekken
Wie over een jaar de bibliotheek binnenloopt, ziet meteen het leescaféé als blikvanger. De derde etage wordt speciaal ingericht voor kinderen, met in het midden een eiland met speelplekken voor verschillende leeftijijdsgroepen. Voor de allerkleinsten komt er een afgebakende ruimte met kussens waar ze naar hartenlust kunnen
Impressie van het nieuwe leescaféé.
spelen en kruipen, als hun ouders in het kindercaféé ernaast een beetje tot rust komen. Wie een rustige (en gratis) studeerplek zoekt, kan terecht op zo’n 580 studieplekken.
Op de vijijfde verdieping zijijn ondermeer de bladmuziekcollecties te vinden van het Koninklijijk
mecanoo
Conservatorium en het Nederlands Muziek Instituut. Ook wordt dit een plek voor muzikale en culturele evenementen.
Volg de verbouwing op:
bibliotheekdenhaag.nl/ de-nieuwe-centrale-bibliotheek
groen, parkeren, fifietsers en voet­ gangers, bezienswaardigheden, cul­ tuur, uitgaan en evenementen. De stellingen beschrijijven elk een rich­ ting waar Den Haag voor zou kun­ nen kiezen. Doel van alle gesprekken met de stad is een breed gedragen toekomstvisie voor het bekendste ‘visitekaartje’ van Den Haag.
Meer informatie?
binnenstadsplan2030.denhaag.nl (vanaf 1 november)
Bijijstand voor je kiezen
M eneer X moet dringend naar de tandarts voor een algehele sanering, maar wie gaat dat betalen?
Met een bijijstandsuitkering en ook nog flflinke schulden is hijij daar zelf niet toe in staat. Hijij vraagt daarom bijijzondere bijijstand aan bijij de gemeente. ‘Dat is nu al een jaar geleden,’ schrijijft hijij in een e­mail aan de ombudsman. ‘Ik weet nog steeds niet waar ik aan toe ben.’
Uit zijijn dossier blijijkt dat meneer in éééén jaar tijijd drie keer bijijzondere bijijstand voor tandartskosten heeft aangevraagd,
waarop twee keer een afwijijzing is gevolgd. Hijij ziet geen andere mogelijijk­ heid dan telkens opnieuw een aanvraag indienen. Zijijn gebit gaat ondertussen verder achteruit. De derde aanvraag is al maanden in behandeling.
De gebitssanering is dringend nood­ zakelijijk, zo bevestigt een tandarts.
Dat staat niet ter discussie. Wel ziet de gemeente formele problemen. Meneer gaat binnenkort een traject volgen voor schuldhulpverlening. Dat komt in gevaar als hijij nu een fors bedrag aan bijijzondere bijijstand ontvangt in de vorm van een lening. Dan zou zijijn schuldenpositie opnieuw bekeken moeten worden.
Bovendien vindt de gemeente dat meneer mede door eigen toedoen in de problemen is gekomen en dat zou gevolgen moeten hebben voor het toekennen van bijijstand.
Na lang beraad wordt besloten alle formele gronden om de aanvraag af te wijijzen opzijij te zetten en het oorspronkelijijke doel van bijijzondere bijijstand het zwaarst te laten wegen: hulp bieden aan burgers met onvoorziene en dringende kosten die niet anders betaald kunnen worden. Meneer krijijgt de tandartskosten vergoed als gift en de schuldhulpverlening kan volgens plan doorgaan.
De ombudsman is blijij dat de gemeente deze praktische oplossing kiest. Zeker als het om gezondheid gaat, moeten regels zo worden toegepast zoals ze in oorsprong bedoeld zijijn: ten dienste van burgers.
De gemeentelijijke ombudsman, mevrouw Stehouwer en de jeugdombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg. Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman.denhaag.nl, jeugdombudsman.denhaag.nl Telefonisch spreekuur: woensdag 13.00 tot 15.00 uur.
Maak hiervoor vooraf een afspraak via ombudsman@denhaag.nl of via (070) 752 82 00.
   Hoe ziet de toekomst van de Haagse binnenstad eruit?
Hoe ziet de toekomst van de Haagse binnenstad eruit? Daarover kan iedereen vanaf
1 november zijijn mening geven in het Binnenstadslab Online.
■ ■ De gemeente en Stichting Binnenstad Den Haag werken aan een toekomstvisie voor de Haagse binnenstad. Dit Binnenstads­ plan 2030 is een vervolg op het huidige Binnenstadsplan. Het moet antwoord geven op de vraag waar
Arjen Kapteijijns nieuwe wethouder
■ De gemeenteraad heeft
7 oktober ingestemd met
Arjen Kapteijijns als nieuwe wethouder Sociale Zaken en Werk. Hijij volgt Bert van Alphen op, die op 13 september 2021 zijijn ontslag aanbood. Kapteijijns zat ruim acht jaar in de gemeenteraad, waarvan zes jaar als fractievoorzitter van GroenLinks.
Meer informatie?
denhaag.nl/college denhaag.groenlinks.nl
de gemeente, ondernemers, eige­ naren, bewoners, ontwikkelaars, beleggers en andere gebruikers van het gebied de komende jaren samen in gaan investeren.
De uitwerking van het toekomst­ beeld duurt ongeveer een jaar. Die tijijd wordt onder andere besteed aan gesprekken met een groot aantal belanghebbenden. Van 1 tot 22 november kan iedereen reageren op acht stellingen over de binnen­ stad. Ze gaan over onderwerpen als
        Ambassadeurs zetten zich in voor digitale veiligheid in de wijijk
Hoe beveilig je het best je mail en hoe herken je een nepbericht? Bijijna twintig digitale ambassadeurs geven tips en advies aan buurtbewoners
en ondernemers over digitale veiligheid. Op de nieuwe website www.digitaalveiligindewijijk.nl staan hun contactgegevens en een overzicht van hun activiteiten. jurriaan brobbel
Nieuwe uitgever van De Posthoorn
■ De Stadskrant wordt huis-aan- huis verspreid als bijijlage in
De Posthoorn en De Scheveninger. Sinds 1 oktober wordt De Posthoorn uitgegeven door
West Media. Op de website van de Stadskrant staan gewijijzigde contactgegevens voor het door- geven van bezorgklachten.
Meer informatie?
denhaag.nl/stadskrant
Gratis tampons en maandverband
■ Bijijna 1 op de 10 vrouwen heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kopen. Samen met Stichting Armoede- fonds is de gemeente gestart met het uitdelen van gratis menstruatieproducten.
Het Armoedefonds koopt de producten in en distribueert ze naar locaties als de Voedselbank, Servicepunten XL en locaties van de daklozenopvang. Daarnaast doen dertien middelbare scholen mee.