Page 3 190573_DPZ_Stadskrant_Nr.5_v1.pdf Full Version
							
                                15 mei 2019 Nummer 5
Gemeente begint met vervangen van onveilige populieren
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
   Ongeveer 2.200 populieren in de stad zijijn in slechte staat. Dat is gevaarlijijk en daarom worden ze gekapt en vervangen. De eerste kapvergunningen zijijn aan­ gevraagd voor populieren in de stadsdelen Escamp, Scheveningen en Loosduinen.
■ ■ Populieren worden slap en kwetsbaar als ze ouder worden. Daardoor breken er gemakkelijijk grote takken af en dat is gevaarlijijk voor mensen die onder de bomen lopen of fifietsen. Helaas zijijn er in de afgelopen jaren meerdere ernstige ongelukken gebeurd door afgebroken takken. Ook zijijn er huizen en auto’s beschadigd. De gemeente moet deze onveilige bomen daarom vervangen.
U herkent de populieren waarvoor een kapvergunning is aangevraagd aan de gele stip en tape. Omwonen­ den krijijgen een brief zodra de kap­ vergunning is verleend. U kunt tot zes weken na het verlenen van de
kapvergunning nog bezwaar maken. Iedere populier die wordt weg gehaald, wordt vervangen door een nieuwe boom. In de brief staat ook hoe u kunt meedenken over de boomsoort die wordt terug geplant.
In gesprek met omwonenden
Staan er meer dan 50 onveilige populieren in een straat? Dan gaat de gemeente in gesprek met de bewoners. Zijij kunnen de gemeente adviseren over de aanpak van deze bomen: populieren vervangen of flflink terugsnoeien. De bewoners van de volgende locaties krijijgen voor de zomer een uitnodiging voor een bijijeenkomst: Brasserskade, Meppelweg, Sportvelden Groen­ Assenkruis (gebied tussen Meppel­ weg, Erasmusweg, Lozerlaan en Loevesteinlaan).
Na de zomer volgen nog Lozer­ laan/omgeving Meer en Bos en de Sportvelden aan de Houtrustlaan.
Bijij eerdere bewonersbijijeen­ komsten in vier andere gebieden
gaven bewoners aan blijij te zijijn met deze aanpak. Bijij drie locaties adviseerden bewoners om de populieren te vervangen. Bijij de Conradkade staan veel populieren. Daarom adviseerden bewoners om op deze plek een deel van de populieren te laten staan en flflink te snoeien en een deel te vervangen. De gemeente volgt alle adviezen van bewoners op.
De gemeente verwacht na de zomer te starten met het kappen van de onveilige populieren. De werkzaamheden duren tot eind 2020. Ongeveer een half jaar tot een jaar nadat een boom gekapt is, wordt er een nieuwe boom geplant. Dat duurt even om­ dat er ondergrondse resten van de oude boom weggehaald moeten worden. Ook wordt er nieuwe, voedzame grond aangebracht.
Meer informatie?
denhaag.nl/bomen hethaagsegroen.nl
Boete met vertraging
D it was toch al lang en breed afgehandeld, denkt meneer Z. Maar nu krijijgt hijij alsnog een boete voor iets dat jaren terug speelde. Wat is het geval?
Meneer ontvangt een uitkering en dat verplicht hem volledig openheid te geven over zijijn leefsituatie en fifinanciëën. Dat is een tijijd geleden niet helemaal goed gegaan. De gemeente kondigde destijijds maatregelen aan wegens het verzwijijgen van informatie.
Meneer ging langs bijij de ombudsman en legde uit dat er geen opzet in het spel was. Ook leverde
hijij de gemeente per direct de gevraagde gegevens. De ombudsman vroeg om clementie, omdat hier geen sprake was van bewuste fraude. Daarmee leek de sanctie van tafel en de kwestie uit de wereld.
Twee jaar later gaat de gemeente alsnog over op het daadwerkelijijk opleggen en inhouden van de boete. Meneer Z. verschijijnt met een mix van verbazing en verontwaardiging op het spreekuur. ‘Dit was toch opgelost?
Mag de gemeente na zoveel tijijd hierop terugkomen?’ De ombudsman duikt opnieuw in de kwestie. Dan blijijkt er een
verjaringstermijijn van vijijf jaar te gelden voor het achter­ houden van vitale informatie. Tot vijijf jaar na het begaan van de fout kan er een boete volgen. Gevolg is wel dat voor de cliëënt de relatie tussen het vergrijijp en de sanctie erg vaag wordt.
De ombudsman zet vraagtekens bijij de gang van zaken. Meneer heeft indertijijd snel gereageerd en de nodige informatie geleverd. Daarna is ook nooit meer iets dergelijijks voorgevallen. De gemeente stelt daar tegenover dat in het dossier niet is terug te vinden dat meneer de fout heeft hersteld. Hoe dan ook, het is vreemd om pas jaren na het vergrijijp over te gaan op het uitvoeren van een sanctie. De gemeente blijijkt gevoelig voor de argumenten. In plaats van een boete krijijgt meneer nu een waarschuwing.
De gemeentelijijke ombudsman, de heer Heskes en de jeugd­ ombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg.
Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman-denhaag.nl, jeugdombudsmandenhaag.nl Spreekuur: woensdag van 13.00 tot 15.00 uur
   Proef met slechtweerregeling voor honden en paarden op Zuiderstrand
Dit strandseizoen geldt van 15 mei tot 1 oktober een slechtweerrege­ ling voor honden en paarden. Is de maximumtemperatuur lager dan 18 graden Celsius? Dan mogen er ook tussen 7.00 uur en 21.00 uur honden en paarden op het Zuiderstrand tussen de strand­ opgangen 10 (Duivelandsestraat) en 12 (Zuiderhavenhoofd).
■ ■ Elk jaar is het strand van 15 mei tot 1 oktober beperkt toegankelijijk
Subsidie Haags Sportinitiatief
■ Heeft u een idee om Hagenaars die nu niet of weinig bewegen actiever te maken? Vraag dan uiterlijijk 6 juni subsidie aan voor uw Haags Sportinitiatief. De subsidie is maximaal € 10.000. Uiterlijijk 8 juli hoort u of u subsidie krijijgt voor uw Haags Sportinitia- tief. Of dat er zoveel initiatieven zijijn dat de inwoners van Den Haag erover mogen stemmen.
Meer informatie?
denhaag.nl/sportinitiatief
voor honden en paarden. Alleen op de volgende delen van het strand zijijn honden en paarden toegestaan: ■ ‘s Avonds tussen 21.00 en 7.00 uur op het gehele Zuiderstrand.
■ Dag en nacht vanaf strand­ opgang 2 (einde parkeerterrein Machiel Vrijijenhoeklaan) tot aan de grens met de gemeente Westland. ■ Dag en nacht tussen strand­ opgang 9 (Kwartellaan) en strand­ opgang 10 (Duivelandsestraat).
■ Dag en nacht vanaf strand­
opgang aan het einde parkeer­ terrein Zwarte Pad tot aan de grens met gemeente Wassenaar.
U moet de hondenpoep opruimen.
Proef
De slechtweerregeling is een proef op verzoek van de gemeenteraad. Na aflfloop van het strandseizoen wordt de proef geëëvalueerd.
Meer informatie?
denhaag.nl/dieren
          Jongeren krijijgen prik tegen meningokokkenziekte
In 2019 krijijgen alle jongeren van 14 tot 18 jaar een gratis prik tegen de meningokokkenziekte aangeboden. Jongeren geboren in 2003 en 2005 ontvangen vanaf 11 mei een uitnodiging van het RIVM. Alle 14, 17 en 18-jarigen ontvingen al eerder een uitnodiging. Als zijij de prik nog niet haalden kan dat nu alsnog. Meer informatie op cjgdenhaag.nl. martijn beekman
Samen tegen eenzaamheid
■ Een op de twee volwassen Hagenaars voelt zich eenzaam. Het is een probleem in heel Den Haag van Transvaal tot Benoordenhout. Daarom ging op 8 mei de campagne ‘Eerste Hulp Bijij Eenzaamheid’ van start. Vier jaar lang werkt de gemeente samen met inwoners, bedrijijven en organisaties om eenzaamheid te voorkomen en bestrijijden.
Meer informatie?
ehbe.nl
Helpdesk Geldzaken ook in Loosduinen
■ Sinds 1 mei kunt u ook op vier locaties in Loosduinen terecht bijij de Helpdesk Geldzaken. Heeft u problemen met uw inkomen? Wilt u meer inzicht in uw fifinanciele situatie? De Helpdesk Geldzaken van de gemeente kan helpen. Loop binnen op een van de locaties of maak een afspraak. De helpdesk zit ook in de stadsdelen, Centrum, Escamp en Laak.
Meer informatie?
helpdeskgeldzaken.nl