Page 3 190743_DPZ_Stadskrant_Nr.6_v2.pdf Full Version
							
                                12 juni 2019 Nummer 6
Welk bankje past het beste in de Scheveningse Bosjes?
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
   De gemeente gaat aan de slag met het verbeteren van de inrichting van de Scheveningse Bosjes. In het bos zijijn drie proeflflocaties met verschillende soorten meubilair en paden. Tot en met 31 juli kunt u stemmen op uw favoriete bankje, prullenbak of pad.
■ ■ Een betere inrichting van de Scheveningse Bosjes was een van de aanbevelingen uit de visie die bewoners hebben gemaakt voor dit gebied. Er komen nieuwe bankjes, prullenbakken en borden. Ook worden de fifiets­ en wandelpaden vernieuwd.
Op drie plekken in het bos staan verschillende soorten meubilair en paden. Hier kunt u het meubi­ lair en de paden bekijijken, testen en stemmen op uw favoriet. U kunt ter plekke bijij een van de proeflflocaties stemmen met uw mobiele telefoon. Maar u kunt ook gewoon thuis met uw mobiele telefoon of via de computer
In de Scheveningse Bosjes komen nieuwe bankjes, borden en paden.
valerie kuypers
‘Ik betaal de volle mep afvalstoffffenheffiffiffing, terwijijl ik vrijijwel het hele jaar in Spanje woon.’ Meneer X komt weinig in Den Haag, maar heeft er nog wel een huis.
Daarom krijijgt hijij een aanslag voor het ophalen van huisvuil. Onterecht in zijijn ogen. De gemeente heeft een bezwaar hiertegen afgewezen. Nu vraagt hijij de ombudsman naar de kwestie te kijijken.
De wet Milieubeheer verplicht gemeenten huishoudelijijk afval van particulieren in te zamelen. Om de kosten te dekken,
wordt een heffiffiffing opgelegd aan de gebruiker van het perceel waarvoor de inzamelplicht geldt. Dat is de eigenaar of de huurder. Daarvoor hoeft de eigenaar niet feitelijijk op het adres te wonen, zoals in dit geval. Meneer X. krijijgt ook voor andere eigenaarslasten een aanslag zoals onroerend zaakbelasting.
In Den Haag betalen vergelijijkbare huishoudens hetzelfde tarief aan afval­ stoffffenheffiffiffing, ongeacht hoeveel volle vuilniszakken er wekelijijks de deur uit gaan. Het gaat erom dat er op een adres afval kan ontstaan, los van de vraag of dat ook werkelijijk zo is. Verder mag de totale opbrengst van de heffiffiffing in de gemeente
nooit hoger zijijn dan de feitelijijke kosten van de inzameling. Gesteund door de wet heeft de gemeente dan ook terecht
het bezwaar afgewezen. Meneer zal jaarlijijks voor zijijn Haagse woning eigenaarslasten moeten blijijven voldoen. Maar er is nog wel iets anders. Hijij krijijgt een aanslag voor een huishouden met drie personen. De ombudsman vraagt Belastingzaken waarop dat is gebaseerd. Op het adres staat immers niemand ingeschreven. In dit geval krijijgt meneer wèèl gelijijk. De belastingaanslag gaat van de categorie drie­ naar eenpersoonshuishouden. Het verschil van ruim vijijftig euro wordt teruggestort.
Tip: Controleer of de gegevens nog correct zijijn op aanslagen voor de lokale belastingen van de gemeente en het hoogheemraadschap.
De gemeentelijijke ombudsman, de heer Heskes en de jeugd- ombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg.
Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman-denhaag.nl, jeugdombudsmandenhaag.nl Spreekuur: woensdag van 13.00 tot 15.00 uur
 Na onderzoek door Staatstoezicht op de Mijijnen (SodM) is donderdag 6 juni gebleken wat de oorzaak is geweest van de explosie in de
Jan van der Heijijdenstraat op
27 januari van dit jaar. Er is een scheur in een gasdistributieleiding van (grijijs) gietijijzer geconstateerd.
■ ■ Het gaat om een gasdistributie­ leiding die zich in de grond vóóóór het woningencomplex aan de Jan van der Heijijdenstraat bevond.
Geluidsoverlast Strandweg
■ De gemeente ontvangt veel meldingen van geluidsoverlast op de Strandweg in Scheveningen. Vooral op mooie stranddagen en in de avonduren zorgen rondscheu­ rende scooters en motoren en auto’s met hard spelende muziek voor overlast. De gemeente gaat hier samen met de politie strenger op controleren. Overtreders kunnen rekenen op flflinke boetes.
Meer informatie?
denhaag.nl/actueel
Op 27 januari jl. heeft een gas­ explosie plaatsgevonden in de Jan van der Heijijdenstraat waarbijij verschillende bewoners gewond zijijn geraakt, huizen zwaar tot onherstelbaar zijijn beschadigd en persoonlijijke bezittingen verloren zijijn gegaan.
Het Staatstoezicht op de Mijijnen (SodM) heeft vanuit zijijn rol als toe­ zichthouder op onder meer de veiligheid van het gasnetwerk in Nederland onderzoek gedaan naar
de gasexplosie. Daarbijij is ook het handelen van de verantwoordelijijk netbeheerders betrokken, omdat de netbeheerder wettelijijk verant­ woordelijijk is voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het gasnetwerk. In Den Haag is dat Stedin. De resultaten van het SodM­onderzoek zijijn donderdag 6 juni gepresenteerd.
Meer informatie?
denhaag.nl/gasleidingen
stemmen op uw favoriete bankje, prullenbak of pad. Stemmen kan tot en met 31 juli. Dan gaat de gemeente aan de slag met uw adviezen. De proeflflocaties blijijven staan tot en met het einde
van 2019. In 2020 wordt gestart met de nieuwe inrichting.
Meer informatie?
hethaagsgroen.nl/ scheveningsebosjes
Weggegooid geld
   Uitkomst onderzoek gasexplosie Jan van der Heijijdenstraat bekend
          Nieuwe vervoerder per 1 juni: Taxibus heet voortaan AV 070
Sinds 1 juni heeft het Wmo-vervoer in Den Haag een nieuwe naam.
De Taxibus heet voortaan AV 070. Inwoners van Den Haag konden via een prijijsvraag een nieuwe naam bedenken. Firma Noot rijijdt sinds 1 juni de personenwagens en busjes. De meeste nieuwe auto’s zijijn elektrische personenwagens en hebben een lage instap. gerrit de heus
Steun voor mensen met creatief idee
■ Hagenaars met een creatief idee kunnen een campagne starten bijij ‘voordekunst’. Dit is een landelijijk platform voor crowdfunding in de creatieve sector. De gemeente stelt in 2019, 2020 en 2021 elk jaar
€ 80.000,­ beschikbaar voor Haagse ideeëën op dit platform. Initiatief­ nemers ontvangen naast fifinan­ ciering ook begeleiding bijij hun campagnes door voordekunst.
Meer informatie?
voordekunst.nl
Informatiecaféé voor senioren
■ Hoe blijijft u plezierig wonen als u ouder wordt? Denkt u na over verhuizen of over aanpassingen in uw woning? Kom dan dinsdag
25 juni van 13.30 tot 15.30 uur naar het informatiecaféé in Serviceflflat Dekkershaghe, Aaltje Noordewierstraat 12. De toegang is gratis. Daar kunt u in gesprek gaan met diverse deskundigen.
Meer informatie?
Ellen Pals, telefoon 06 13 59 63 14 e.pals@voorwelzijijn.nl