Page 3 200075_DPZ_Stadskrant_Nr.2_v1.pdf Full Version
							
                                29 januari 2020 Nummer 1
Stadskrant 3 Actueel
    Ozb omhoog, maar Den Haag blijijft stad met laagste woonlasten
Ombudsman
   De gemiddelde woonlasten voor Hagenaars stijijgen in 2020 met 3,3% (de inflflatie). Daarnaast gaat de ozb eenmalig omhoog. Toch blijijft Den Haag de stad met de laagste woonlasten.
■ ■ Tussen 30 januari en 8 februari valt de woonlastennota van de gemeente weer in de brievenbus. Zo’n 40.000 Hagenaars krijijgen in plaats van een papieren nota, de woonlastennota digitaal in de Berichtenbox van MijijnOverheid. Op de woonlastennota vindt u de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffffenheffiffiffing, rioolheffiffiffing en de WOZ-waarde over 2020. In de raadsvergadering van 19 december heeft de gemeenteraad de woon- lastennota vastgesteld.
WOZ-waarde en ozb
De WOZ-waarde is de marktwaarde van uw woning op 1 januari 2019 (de peildatum). De woningen in Den Haag zijijn ten opzichte van de vorige peildatum (1 januari 2018) gemiddeld 13% in waarde ge- stegen. Dat kan natuurlijijk in indivi- duele gevallen verschillen. In het WOZ-waardeloket (www.wozwaar- deloket.nl) zijijn de WOZ-waarden van alle woningen te raadplegen. De WOZ-waarde is de basis voor de berekening van de ozb. De ozb stijijgt met 3,3% (de inflflatie) en met een eenmalige verhoging van €10 miljoen.
Wat betekent dit voor uw woon- lasten? Gemiddeld betaalt een wo- ningeigenaar in 2020 € 16,33 meer ozb dan in 2019. Een voorbeeld als toelichting:
■ WOZ-waarde woning: €200.000 in 2019, € 226.000 in 2020
■ Ozb: €108,20 in 2019, €124,53 in 2020
■ Verschil ozb: € 16,33
Vergelijijk uw lokale lasten
■ Met de lokale lastenmeter kunt u gemakkelijijk uitrekenen hoeveel u in Den Haag betaalt aan ozb, afvalstoffffenheffiffiffing, rioolheffiffiffing en hondenbelasting. U kunt dit vergelijijken met andere gemeenten en met vorig jaar. Ook kunt u zien wat het effffect is als uw situatie verandert of als uw woning een hogere of lagere WOZ-waarde zou hebben.
Meer informatie?
denhaag.lokalelastenmeter.nl
De woningen in Den Haag zijijn gemiddeld 13% in waarde gestegen.
Uit de Wmo gefifietst
Een kleine aanrijijding met haar fifiets dreigt grote gevolgen te hebben voor mevrouw X. Zelf houdt ze er gelukkig weinig aan over, maar de fifiets is beschadigd geraakt.
Mevrouw is een vitale dame op leeftijijd, die graag actief blijijft. Al zes jaar rijijdt ze op de elektrische fifiets en blijijft - ondanks verlies aan spierkracht - zo toch mobiel. Ze heeft de e-bike in bruikleen van de gemeente als een Wmo-voorziening.
Maar de fifietsenmaker vertelt haar nu dat repareren geen zin meer heeft, gezien de schade en algehele slijijtage. Hijij keurt de
fifiets af.
Mevrouw schrikt als ze hoort dat de
elektrische fifiets al een tijijd niet meer in het Wmo-pakket zit. Geldt dat ook voor cliëënten die al een fifiets hebben? Ze vraagt de ombudsman naar haar zaak te kijijken. De gemeente geeft alleen nog een vergoeding voor voorzieningen die speciaal ontworpen zijijn voor mensen met een beperking. Elektrische fifietsen vallen daar niet onder. Ze zijijn algemeen verkrijijg- baar en inmiddels ingeburgerd bijij jong en oud. Wel onder de Wmo valt bijijvoorbeeld een speciale driewielfifiets voor mensen die moeilijijk hun evenwicht op een tweewieler kunnen houden.
Van de ene op de andere dag zit mevrouw zonder vervoer- middel, wat grote impact heeft op haar sociale leven. Ze heeft niet het inkomen om een nieuwe e-bike aan te schaffffen. Als de gemeente haar op tijijd had geïïnformeerd over de gewijijzigde regels, dan had ze ervoor kunnen sparen. De ombudsman vraagt de gemeente om nog eens goed naar de situatie te kijijken.
Een consulent maakt een afspraak en oordeelt dat mevrouw bijij wijijze van uitzondering opnieuw een elektrische fifiets in bruikleen krijijgt. Mevrouw is uiteraard enorm blijij met deze coulante opstelling. De ombudsman adviseert de gemeente om cliëënten voortaan te informeren over voor hen belangrijijke wijijzigingen in het Wmo-pakket, zodat ze zich erop kunnen voorbereiden.
De gemeentelijijke ombudsman, mevrouw Stehouwer en de jeugdombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg. Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman-denhaag.nl, jeugdombudsmandenhaag.nl Spreekuur: woensdag van 13.00 tot 15.00 uur
Portaal voor Nieuwe ondernemers ombudsman
  Is uw woning meer dan gemiddeld in waarde gestegen? Dan stijijgt uw aanslag ozb meer. Is uw woning minder dan gemiddeld in waarde gestegen? Dan stijijgt uw ozb- aanslag minder. Huurders van woningen betalen geen ozb.
Afvalstoffffenheffiffiffing
Bewoners betalen afvalstoffffen- heffiffiffing voor het ophalen en ver- werken van huisvuil. De afval- stoffffenheffiffiffing mag nooit meer zijijn dan de kosten die ervoor gemaakt worden. Eenpersoonshuishoudens betalen in 2020 €242,04 (2019: €234,24), huishoudens met twee personen €272,04 (2019: €263,40) en huishoudens met drie of meer personen € 297,60 (2019: € 288,12). Mensen met een minimum- inkomen kunnen in aanmerking komen voor kwijijtschelding.
Rioolheffiffiffing
De rioolheffiffiffing is bedoeld voor aan-
gemeente den haag
leg en onderhoud van de riolering. Ook deze heffiffiffing mag niet meer bedragen dan de kosten die ervoor gemaakt worden. Eigenaren beta- len in 2020 €148,85 (2019: €144,10). Huurders betalen geen rioolheffiffiffing.
Laagste woonlasten
Op 15 januari werd het jaarlijijkse rapport gepresenteerd van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). Daaruit blijijkt dat Den Haag wederom de laagste woonlasten heeft. Wethouder Boudewijijn Revis (Financiëën): ‘Ik ben er trots op dat we in Den Haag de lasten laag kunnen houden. Ondanks dat we veel extra rekenin- gen krijijgen van het Rijijk, lukt het ons dat zo min mogelijijk door te rekenen aan onze inwoners.’
Meer informatie?
denhaag.nl/belastingen
          Oorlog in Den Haag: amateurfifilms gezocht
Het Haags Gemeentearchief is op zoek naar amateurfifilms van Den Haag tijijdens de Tweede Wereldoorlog. Bewegende beelden brengen herinneringen naar boven, zorgen voor herkenning, verbazing en ontroering één maken nieuwsgierig. Juist familiefifilmpjes van het gewone alledaagse leven zijijn van harte welkom. Meer informatie op www.haagsgemeentearchief.nl. francois buis
■ Het Ondernemersportaal is verhuisd naar het atrium van het stadhuis. Ondernemers kunnen hier terecht voor advies over regels, vergunningen en procedures.
U kunt van maandag tot en met vrijijdag van 9.00 tot 12.00 uur zonder afspraak langskomen. Bellen kan van 9.00 tot 16.00 uur, telefoon (070) 353 60 04. Of mail ondernemersportaal@denhaag.nl.
Meer informatie?
denhaag.nl/ondernemen
■ Addie Stehouwer is sinds
1 januari de gemeentelijijke ombudsman van Den Haag en Leidschendam-Voorburg. Zijij was van 2016 tot en met 2019 senior raadsheer bijij de Centrale Raad van Beroep. Ook werkt ze als voorzitter van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheids- diensten. Van 2007 tot 2016 was ze substituut ombudsman bijij de Nationale Ombudsman. Ze heeft verschillende functies binnen de rechtspraak bekleed.