Page 15 201596_DPZ_Stadskrant_Nr.12_v3_los_c_beeldscherm.pdf Full Version
							
                                23 december 2020 Nummer 12
Stadskrant 15 Feestdagen: zo doe ik dat
Sterchef in eigen keuken
‘Nu de gasten niet naar ons kunnen komen, brengen wijij de maaltijijden naar de gasten toe,’ vertelt Saskia de Kuijijer van Restaurant 6&24.
     Moska Maqsoodi: ‘We vieren het normaal groots en met de hele familie.’
Kerst met ‘De Mussen’
Kerst vieren met haar familie zit er dit jaar voor Moska Maqsoodi niet in. Ze blijijft thuis met haar man en twee dochters.
‘Onze medewerkers die nor- maal de gerechten uitserve- ren, rijijden nu door de stad om kerstboxen te bezorgen. Al het voorwerk is gedaan. Je hoeft alleen de vijijf gangen nog af te maken. Iedereen kan zich sterchef in eigen keuken voelen, zonder
uren bezig te zijijn.’
Begin 2018 openden Saskia (gastvrouw en
sommelier) en Rik van de Laar (chef) 6&24 aan de Nobelstraat 13. De cryptische naam verwijijst naar hun geboortedagen. Saskia vertelt hoe de feestdagen er ‘normaal’ uit- zien. ‘Eéén grote happening. Alle dagen druk. We hebben het hier nu twee keer meege- maakt. Oktober, november en december zijijn topmaanden. Dan draaien we bijijna de helft van de jaaromzet. Bedrijijven sluiten bijij ons het jaar af met hun personeel of nodigen zakenrelaties uit. En natuurlijijk veel familie- diners. Het restaurant in kerstsfeer is voor mijij de leukste tijijd van het jaar.’
6&24 kerstpakket
De tafels blijijven onbezet, maar in de keuken wordt doorgewerkt aan menu’s voor thuis. Saskia en Rik hebben voor het eerst ook een kerstpakket samengesteld met dezelfde
producten die ze in hun gerechten verwer- ken. Tien eerlijijke specialiteiten van Neder- landse boeren en kwekers zoals natuurzui- vere honing uit Noord-Holland, kaas uit Brabant en een worstje uit Gelderland. Bijij elk artikel zit een beschrijijving over de pro- ductiewijijze en herkomst.
‘De kerstpakketten doen het goed. In plaats van hier te eten met relaties en mede- werkers sturen bedrijijven nu een kerstpak- ket. We bezorgen het grootste deel zelf. De verdiensten maken een klein beetje goed van het verlies dat we sowieso maken. Van de twaalf maanden waren we er zes geslo- ten. Het is vooral frustrerend dat je niet kunt doen wat je het liefste doet. Een eigen res- taurant was een droom die uitkwam. Dit geven we niet zomaar op.’
‘Voor nu is het belangrijijkste om bijij gasten in beeld te blijijven, zodat ze ons straks weer weten te vinden. Vandaar de bezorgmaaltijij- den en kerstpakketten. Verder is het fifijn medewerkers de kans te geven om nog wat te verdienen. Stil zitten en wachten op be- tere tijijden, past sowieso niet bijij ons karak- ter. En nu vol goede moed door naar 2021. Laat alles weer snel normaal worden, dat is de beste wens voor het nieuwe jaar.’
  ‘We vieren het normaal groots en met de hele familie. Zijij wonen ver- spreid over de wereld en kunnen door corona nu niet reizen. Dit jaar zijijn we met zijijn viertjes thuis. Ook ge-
zellig, maar wel een beetje leeg.’
Moska is Participatiemedewerker in het
bruisende buurtcentrum ‘De Mussen’ in de Schilderswijijk. De kerstdagen beginnen voor haar op kerstavond, samen met heel veel wijijkbewoners. ‘In aanloop naar de kerstda- gen ontvangen honderd zorgvuldig geselec- teerde gezinnen een maaltijijdbox met recep- ten en ingrediëënten voor zeven complete maaltijijden. Op 24 december kook ik live via een webinar. De gezinnen kunnen, vanuit hun eigen huizen, meekoken als ze dat wil- len. We zingen liedjes en eten vervolgens samen. Zo zijijn we toch nog een beetje bijij elkaar.’
Cultuur omarmen
Op haar tweeëëntwintigste kwam Moska vanuit Afghanistan naar Nederland met haar ouders. De ervaringen die ze opdeed in haar eigen leven, gebruikt ze dagelijijks in haar werk. Ze zet zich in voor moeders in de wijijk en organiseert activiteiten voor kinde- ren tussen de 7 en 18 jaar. ‘De stappen die ik zelf als nieuwe Nederlander heb doorge- maakt, wil ik meegeven aan deze moeders.
Als zijij niet bereid zijijn om de taal te leren en de Nederlandse cultuur te omarmen, kun- nen ze hun kinderen niet de juiste normen en waarden meegeven. Zo’n vangnet is voor kinderen en hun toekomstperspectief, erg belangrijijk.’
Corona is regelmatig onderwerp van ge- sprek. ‘Er rust een taboe op het doen van een coronatest,’ vertelt Moska. ‘Mensen die ziek zijijn geweest, willen er niet over praten. Thuisblijijven bijij klachten is dus ook niet standaard. Dat wordt wel beter gelukkig.’
Deze bijijzondere tijijd vraagt om een andere werkwijijze. Moska mist het directe contact enorm. ‘We zien de wijijkbewoners helaas veel minder. ‘De Mussen’ is een ontmoe- tingsplek en persoonlijijk contact is belang- rijijk. We knuffffelen elkaar en geven elkaar steun. Dat vervang je niet met een digitale bijijeenkomst. Ik bel wel regelmatig, of neem contact op via Whatsapp. Maar alle 2000 bezoekers spreken die we normaal wekelijijks zien, nee dat gaat helaas niet.’
Moska woont zelf niet in de Schilderswijijk, maar draagt de wijijk een warm hart toe. ‘We hebben onze uitdagingen, maar ik vind het jammer dat de wijijk vaak negatief neergezet wordt. Nergens in Den Haag is men zóó verbonden met elkaar. Er is zorg en saamhorigheid. Dat maakt dat ik, na bijijna negen jaar, nog steeds elke dag met plezier naar mijijn werk fifiets.’
Saskia de Kuijijer: ‘Laat alles weer snel normaal worden, dat is de beste wens voor het nieuwe jaar.’
  foto’s:sander foederer