Page 16 201596_DPZ_Stadskrant_Nr.12_v3_los_c_beeldscherm.pdf Full Version
							
                                16 Stadskrant Actueel
23 december 2020 Nummer 12
     Elke maandag wordt er 200 liter soep gekookt in de keuken van Villa Ockenburgh. De soep wordt rondgebracht bijij eenzame ouderen in Loosduinen. henriëëtte guest
Westlandse tuinders, leerwerk-restaurant Villa Ockenburgh, Den Haag Werkt, de Participatie Keuken, het Piramide College en ROC Mondriaan. Samen slaan ze de handen ineen om eenzame ouderen in Loosduinen soep één een gezellig moment te bezorgen. ‘Soeperkeuken’ is een bijijzonder project, dat na corona een vervolg krijijgt.
Samen soep maken voor ouderen
Villa Ockenburgh is   Wie doet wat?
Harinck en Raymond Talsma runnen het restaurant via hun cateringbe- drijijf House of Lords. Toen corona kwam zeiden zijij: wijij héébben al men- sen van Den Haag Werkt en leerlin- gen uit het speciaal onderwijijs en het ROC in onze opleiding zitten. Met die mensen gaan we iets doen.’
‘Leon en Raymond zetten zich met hart en ziel in voor leerlingen van het speciaal onderwijijs, mensen van Den Haag Werkt en vele ande- ren die net een steun in de rug no- dig hebben om een plek te kunnen vinden op de arbeidsmarkt. En ze zijijn trots dat ze dit mogen doen. Financieel is het wel heel zwaar. Raymond Talsma heeft daarover gezegd: als de overheid ons tijijdens corona niet gesteund had, was alle horeca nu failliet geweest. Ze heb- ben ons overeind gehouden en nu is het tijijd om iets terug te geven.’
Samen met de Participatie K eu- ken van Ben Lachhab gingen Ha- rinck en Talsma tijijdens de eerste golf aan het werk om honderddui- zend maaltijijden te bezorgen bijij ouderen. ‘Alle grote keukens ston- den leeg, dus ze mochten koken in het hoofdkantoor van Shell, in het
World Forum en natuurlijijk bijij hun eigen cateringbedrijijf.’
Twee kisten groente
Nu wordt er elke maandag 200 liter soep gekookt in de keuken van Villa Ockenburgh. Jongeren van Follow Your Dreams en vrijijwilligers van Ockenburgh gaan bijij Loosduinse ouderen langs voor een praatje en een kopje soep.
‘In deze moeilijijke tijijd groeien mensen soms uit elkaar. Dit zijijn mooie initiatieven voor meer saam- horigheid. We hebben gezien wat een buurtinitiatief kan doen voor Loosduinen. Dit moet je met de hele gemeenschap samen doen,’ vindt Brekelmans. ‘Je hebt keukens die leeg staan, je hebt het Westland in de achtertuin – twee kisten overge- bleven groente willen veel tuinders wel inbrengen . Het stadsdeel weet via de welzijijnsorganisaties welke mensen hier behoefte aan hebben.’
Van Brekelmans mag iedereen het Loosduinse voorbeeld volgen.
‘Via Koninklijijke Horeca Neder- land afdeling Den Haag hebben we een oproep gedaan aan andere Haagse horecabedrijijven om zoiets
óóóók te gaan doen en we zien dat dat inderdaad gebeurt.”
Aanschuiftafel
Na corona zullen de problemen van eenzame en kwetsbare mensen al- leen maar groter geworden zijijn, ver- wacht Brekelmans. ‘In Villa Ocken- burgh willen we graag dat er een aanschuiftafel ontstaat, waar ieder- een met iedereen een lekker diner kan eten – voor elk passend budget. We willen die fifinanciëële grens weg- halen. Ockenburgh is een aristocra- tisch huis, maar Jacob Westerbaen, de oorspronkelijijke stichter van deze buitenplaats, was helemaal niet ie- mand die zou zeggen ‘dit is mijijn gouden paleis, wegwezen allemaal.’ Hijij zei: ‘Dit is een klein paleis, groot genoeg voor iedereen om ervan te genieten.’ De gewone mensen moch- ten op zijijn landgoed fruit komen plukken en toegang tot zijijn schouw- burg was altijijd gratis. In die geest werken we nu ook met de vrijijwilli- gers van ons burgerinitiatief. Ocken- burgh is een plek waar iedereen van moet kunnen genieten. Corona laat ons opnieuw zien dat er meer is te verdienen dan geld alleen.’
   het nieuwe restau- rant in het landhuis Ockenburgh, dat de afgelopen jaren he-
lemaal is opgeknapt. Iedereen in Loosduinen kent het. In het restau- rant krijijgen onder anderen mensen die niet zo makkelijijk een baan vin- den nieuwe kansen en een oplei- ding. Door corona kunnen bezoe- kers in het restaurant momenteel alleen terecht voor take-away maaltijijden en koffiffiffie met koek.
‘Maar je kunt altijijd nog iets doen, niets doen is geen optie in deze co- ronatijijd,’ zegt Petra Brekelmans, die het burgerinitiatief de afgelopen acht jaar aanvoerde. Dus toen stads- deeldirecteur Mustapha el Boume- shouli haar vroeg iets moois te be- denken voor ‘zijijn’ stadsdeel Loos- duin reageerde ze enthousiast.
Horeca
Brekelmans kwam al snel met een idee, dat zijij vorm gaf samen met de nieuwe sociaal ondernemers van restaurant Villa Ockenburgh. ‘We wilden graag eenzame ouderen eens in het zonnetje zetten. Leon
■ Westlandse tuinders: zijij geven kisten met groente.
■ Restaurant Villa Ocken- burg: zijij coachen mensen bijij het koken van véééél soep en leiden ze op.
■ Haagse horeca-onderne- mers: zijij stellen hun keukens beschikbaar en koken zelf ook soep voor eenzame ouderen in andere wijijken dan Loosduinen.
■ De Participatie Keuken van Ben Lachhab: coöördi- neert het koken en organi- seert het rondbrengen bijij de ouderen.
■ De jongeren van Follow Your Dreams brengen onder andere de soep rond.
Ook meewerken aan een soepproject in jouw buurt? Mail naar info@participatie- keuken.nl of kijijk op de website.
Meer informatie?
participatiekeuken.nl/ ik-wil-helpen villaockenburgh.nl