Page 7 201717_DPZ_Stadskrant_Nr.1_v2.pdf Full Version
							
                                20 januari 2021 Nummer 1
Stadskrant 7 Goede voornemens
Buiten blijijft altijijd open
Of er nu een lockdown is of niet, Den Haag heeft voldoende plekken waar je terecht kunt om te wandelen, fifietsen, spelen of sporten. Hou daarbijij rekening met de coronaregels. En bent u uitgekeken op uw dagelijijkse wandelrondje in uw eigen wijijk? Kijijk dan eens wat andere wijijken te bieden hebben. Waar vind u wat?
Speeltuinen
Buiten spelen is belangrijijk voor de jeugd. Juist in deze tijijd waarin we veel meer thuis zijijn dan normaal. De gemeente heeft ruim 500 speelplekken in de stad waar kinderen veilig en met plezier buiten kunnen spelen. Er zijijn speeltuinen met schommels en speelhuisjes voor de allerjongsten tot trapveldjes, basketbalvelden en urban buitensportplekken voor jongeren. Urban buitensporten zijijn plekken waar sporten beoefend worden als skateboarden, freerunning en calisthenics. Op www.denhaag.nl/spelen staan alle speeltuinen.
Meer informatie?
denhaag.nl/spelen
Buitenfifitness
Buitenfifitness is een laagdrempelige, afwisselende vorm van bewegen, die met en zonder begeleiding kan worden gedaan. In Den Haag zijijn hiervoor meerdere Fitplaatsen aangelegd in de openbare ruimte. Buitenfifitness is voor jong en oud geschikt.
Meer informatie?
denhaag.nl/sport
Parken en bossen
Wist u dat Den Haag 111.000 hectare aan duingebieden, parken en landgoederen biedt? Daarmee is onze hofstad de groenste stad van Europa. Alle bossen en parken staan op www.denhaag.nl/groen. Tips om coronaproof van de natuur te genieten staan op www.hethaagsegroen.nl.
Meer informatie?
denhaag.nl/groen en hethaagsegroen.nl
Wandel- en fifietsroutes
Kijijk voor leuke fifiets- of wandelroutes ook eens op de website van
Zuid Hollands Landschap. Deze organisatie onderhoudt groengebieden als Landgoed Ockenburgh, het Hyacintenbos, de Zandmotor en nog 100 andere natuurgebieden in onze provincie.
Meer informatie?
zuidhollandslandschap.nl
50 dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e
Buiten is er altijijd van alles te doen. Heeft uw kind weleens iets van de 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e-lijijstgedaan? Boomklimmen, koe knuffffelen, slootje springen......... Er staan 50 superleuke dingen op die je buiten kunt beleven, onderzoeken of maken. Een flflink deel van die activiteiten zijijn ook in coronatijijd te doen.
Meer informatie?
www.milieueducatiedenhaag.nl
          Den Haag heeft ruim 500 speelplekken waar kinderen veilig en met plezier buiten kunnen spelen.
valerie kuypers
Nu we meer thuis zijijn door corona zitten we ook meer achter onze schermen.
Maar in 2021 doen we het samen anders. Nathalie Korsman is expert mediaopvoeding en heeft een zoon en dochter in de basisschoolleeftijijd. Met De Stadskrant deelt ze
vijijf kleine inzichten voor gezonder mediagebruik in 2021.
Goede voornemens voor jou en je mobiel
Nu we meer thuis zijijn door corona zitten we ook meer achter onze schermen. Maar in 2021 doen
we het samen anders. Nathalie Korsman is expert mediaopvoeding en heeft een zoon en dochter in de basisschoolleeftijijd. Met De Stadskrant deelt ze vijijf kleine inzichten voor gezonder media­ gebruik in 2021.
Gewoontes veranderen
Gewoontes veranderen kan lastig zijijn, zeker als het gaat om ons mobieltje. Toch willen we allemaal graag minder tijijd verspillen aan al die media. Dan kunnen kleine aanpassingen en inzichten een groot effffect hebben.
1 De helft van de keren, blijijkt uit onderzoek, pakken we de telefoon om te zien hoe laat het is. Om daarna weer minuten verzonken te raken in andere apps. Met een horloge om de pols en een wekker op het nachtkastje is dat opgelost. 2 Geluiden en meldingen van apps maken het moeilijijk om de telefoon te negeren. Voor de meeste apps
zijijn deze waarschuwingen hele­ maal niet nodig, maar ons brein wil ze toch allemaal ‘afvinken’. Zet meldingen uit. Verwijijder apps die je niet gebruikt.
3 Zijijn er zaken waar je graag meer tijijd aan wilt besteden, wat nu maar niet lijijkt te lukken? Maak daarvoor een ‘agenda­afspraak met jezelf, zonder mobiel.
4 Vaak pakken we gauw even de mobiel om iets te doen wat we niet willen vergeten. Het is beter om op papier een lijijstje te maken met die online klusjes. Plan ze in om ze in éééén keer te doen op een computer. Verwijijder (zakelijijke) mailaccounts van de telefoon en gebruik mail alleen op de computer, tijijdens kantooruren.
5 Tot slot: het idee om ‘vanaf nu voor altijijd’ iets ‘nooit meer’ te doen werkt niet. Als het dan eens misgaat voelt dat al snel als mis­ lukking. Maak dus alleen voor dat ene moment de keuze: ik kies nu voor een wandeling en niet voor een serie op mijijn tablet. Eigenlijijk net als met stoppen met roken: ik heb nu zin in deze sigaret, maar ik neem hem niet.
Kinderen en schermen
■ Jonge hersenen en lijijven groeien het best als ze uitgedaagd worden, veel bewegen en verschillende ervaringen opdoen. Zeker nu er zoveel niet kan door corona vraagt dat extra aandacht. Is er goedebalanstussenscherm- tijijd en andere zaken, dan komen de volgende vijijf S-en allemaal tot hun recht: Spel, Studie, Sociaal, Sport en Slaap. ■ Voor kinderen tot 2 jaar zijijn schermen geen goed idee.
  Het helpt ze niet om groot en
sterk te worden. Vergelijijk het
met snoep. Voorlezen, spelen
mettakjesenzand,blokkenen Veranderhoezespelen puzzels stimuleert hersenen,
 taal en spieren.
■ Maak huisregels over schermtijijd. Als de afspraken duidelijijk zijijn, samen gemaakt en ook de ouders ze naleven, geven ze kinderen houvast en zekerheid.
Meer informatie?
mediawijijsheid.nl/ouders gezinencorona.nl/den-haag
De helft van de kinderen tussen 8 en 18 jaar heeft al rugklachten.
Ze bewegen weinig en zitten veel stil. Leer kinderen daarom liggend op hun buik te appen en gamen, met de ellebogen onder de schouders en een kussen onder het bovenlijijf. Dat houdt nek- en rugspieren sterk. Kies ook vaker het grote televisiescherm.
Het voordeel: u kijijkt mee, zijij kunnen blijijven bewegen en het is beter voor de ogen. Heeft u vragen over de ontwikkeling van uw kind?
Het CJG staat voor u klaar.
Meer informatie?
cjgdenhaag.nl