Page 4 210060_DPZ_Stadskrant_Nr.2_v3.pdf Full Version
							
                                4 Stadskrant
Den Haag tegen Corona
17 februari 2021 Nummer 2
Hoge opkomst bijij coronavaccinaties
   In het vroegere Haga- Ziekenhuis aan de Sportlaan is een tweede priklocatie geopend voor corona- vaccinaties. Hier kunnen tot circa 1.000 personen per dag terecht. Nu ligt dat nog lager. Als er meer vaccins zijijn voert GGD Haaglanden het tempo op en worden nieuwe priklocaties geopend.
Dagelijijks krijijgen honder­ den Haagse ouderen een uitnodiging om een afspraak te maken voor
hun eerste coronaprik. Daar wordt goed gehoor aan gegeven. De opkomst ligt hoger dan bijij andere campagnes zoals de jaarlijijkse griep­ prik. Ouderen die voldoende mobiel zijijn, gaan zelf naar de priklocaties bijij het ADO­stadion en het vroegere HagaZiekenhuis. De huisarts gaat
Dagelijijks krijijgen honderden Haagse ouderen hun eerste coronaprik.
thuiswonende ouderen vaccineren de eerste prik. In februari krijijgen zijij die niet zelf kunnen komen. hun tweede en laatste vaccinatie. De volgorde van de uitnodigingen De campagne verloopt soepel,
sander foederer
nog steeds erg belangrijijk. Net als testen bijij milde klachten zoals hoesten, verkoudheid en/of koorts. Daarmee voorkom je dat anderen besmet raken. Testen kan gratis en snel. Je kunt meestal binnen 24 uur terecht één hoort de uitslag binnen 24 uur. Verspreid over stad en regio zijijn er tien testlocaties. Bel naar 0800 ­ 1202 of kijijk op coronatest.nl.
Oplichters
Oplichters hebben zich uitgegeven voor GGD-mede- werkers. Ze bellen op om een afspraak te maken voor het vaccineren thuis. Daarvoor moet eerst geld worden overgemaakt. Ga daar niet op in. De GGD neemt nooit contact op over vaccineren en komt hiervoor niet bijij mensen thuis. Coronavaccinaties zijijn gratis.
Het RIVM verstuurt per post de uitnodiging voor een vaccinatie. 90-plussers krijijgen een uitnodigingsbrief van hun huisarts. Als je door onbekenden telefonisch of via email wordt benaderd over een vaccinatie, dan klopt dat niet. Bijij twijijfel, bel de GGD (088 355 01 00).
Meer informatie?
ggdhaaglanden.nl/ coronavaccinatie
   wordt bepaald door de leeftijijd: te beginnen met de oudste generaties. Eerst de mensen boven de 85 jaar en daarna boven de 80 jaar.
Ook de 13.000 zorgmedewerkers in de Haagse regio kwamen in januari bijijna allemaal langs voor
maar het tempo kan nog flflink om­ hoog als grotere aantallen vaccins worden geleverd. De rijijksoverheid bepaalt welke groepen er wanneer aan de beurt komen.
Ook al is het vaccineren begon­ nen, besmettingen voorkomen is
        Mariska Keijijzer: ’De locaties zijijn goed toegankelijijk.’ sander foederer Aan alles gedacht
‘D eze vaccinatie­ campagne
organiseren is een stuk ingewikkelder dan eerdere campagnes. Door de
coronaregels hebben we veel ruimte nodig. Bezoekers moeten anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden. Verder blijijven ze na de prik nog vijijftien minuten binnen uit voorzorg voor bijijwerkingen. Naast de incheckbalie is er ook nog een balie voor het afhfhalen van het vaccinatiebewijijs. Hostesses ontvangen de bezoekers bijij de ingang. Wie zich onzeker voelt of minder
Koos van Beuzekom: ‘De sfeer was ontspannen.’ sander foederer Opgelucht na prik
Najla van Veen-Mrizakhyl: ‘Ik kon niet aan de kant blijijven staan.’
gertjan van ginkel
Door corona terug in de zorg
goed ter been is, kan gerust een begeleider meevragen. De locaties zijijn goed toegankelijijk met een rolstoel of een rollator.
We hebben bijij de ingang ook rolstoelen beschikbaar. Aan alles is gedacht. Als je mooi op tijijd komt en een identiteitsbewijijs, de afspraakbevestiging en een ingevulde gezondheids­ verklaring bijij je hebt, dan wijijst alles zich vanzelf.’
Mariska Keijijzer
Coöördinator inrichting vaccinatielocaties GGD Haaglanden
‘Ik ben mobiel genoeg om op eigen gelegen­ heid bijij de vaccinatie­
locatie naast het ADO­ stadion te komen. Maar voor de zekerheid heb ik toch maar mijijn zoon mee gevraagd. Op een zaterdag­ avond zijijn we gegaan. Het is prima verlopen. Letterlijijk geen centje pijijn. Ik was verbaasd wat er allemaal komt kijijken om zo’n prikje te zetten. Vooral door de administratie eromheen. We werden keurig ontvangen, kregen heldere instructies en de sfeer was ontspannen.
Het voelt fifijn gevaccineerd te zijijn. Opgelucht, meer beschermd en met meer vertrouwen dat het allemaal goed komt.
Dat alleen al is veel waard. Ik heb geen moment getwijijfeld. We willen toch allemaal dat deze toestand eindigt en dat we weer gewoon bijij elkaar op bezoek kunnen. Daar komt al maanden niks meer van.’
Koos van Beuzekom (90)
Oud gemeentesecretaris van Den Haag (1982 ­ 1991)
‘Vijijf jaar geleden ben ik gestopt
met direct zorg verlenen en ben richting
beleid en strategie gegaan. In deze noodsituatie kon ik niet aan de kant blijijven staan. Ik heb me gemeld als IC­verpleegkundige/ zorgreservist. In de zorg wordt al een jaar ongeloof­ lijijk hard gewerkt. Verpleeg­ kundigen houden het vol omdat ze werkelijijk iets kunnen betekenen voor doodzieke mensen.
Als je van dichtbijij ziet wat dit virus aanricht, dan besef je hoe geweldig het is dat er
vaccins zijijn. Zelf heb ik mijijn tweede prik gehad. Ik voel me goed beschermd en kan hopelijijk het virus niet meer doorgeven. Ondertussen ben ik weer helemaal gegrepen door dit onwijijs mooie en betekenisvolle beroep. Ook na de pande­ mie wil ik een dag per week op de IC blijijven werken.’
Najla van Veen-Mirzakhyl
IC verpleegkundige/ Zorgreservist bijij HMC