Page 3 210249_DPZ_Stadskrant_Nr.3_v2.pdf Full Version
							
                                17 maart 2021 Nummer 3
Mensen maken Den Haag: Jaar van de Haagse Vrijijwilliger
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
   Op 12 maart is onder de naam ‘Mensen maken Den Haag’ de campagne gestart voor het Jaar van de Haagse Vrijijwilliger. Het hele jaar door organiseert de gemeente samen met vrijijwilligers­ organisatie PEP evenementen en activiteiten rond vrijijwilligerswerk.
■ ■ Doel van de campagne is om alle Haagse vrijijwilligers in het zonnetje te zetten en nieuwe vrijijwilligers te werven. Het accent ligt daarbijij op jongeren en gepensioneerden.
185.000 vrijijwilligers
Den Haag telt zo’n 185.000 vrijij- willigers. De gemeente is heel trots op hen. Want dankzijij al deze vrijijwilligers hebben we een stad waarin mensen naar elkaar omzien en zorgen voor hun omgeving. Vooral ook nu tijijdens de corona- crisis is gebleken hoe belangrijijk vrijijwilligers zijijn.
Den Haag lift mee op de lande- lijijke campagne ‘Mensen maken
Den Haag telt zo’n 185.000 vrijijwilligers.
Nederland’ die is gemaakt door de landelijijke vrijijwilligersorganisatie NOV. De Haagse campagne heeft maandelijijks een ander thema om te laten zien hoe leuk en divers vrijijwilligerswerk is. Het gaat dan om de thema’s onderwijijs, zorg, natuur en milieu, zingeving, buurten en wijijken, samenspraak, kunst en cultuur en sport.
nov
Vorige maand presenteerde het college het actieprogramma ‘Goed voor elkaar! Haags vrijijwilligers- beleid 2020-2023.’ Daarmee wil de gemeente het vrijijwilligerswerk in Den Haag verder versterken.
Meer informatie?
mensenmakendenhaag.nl
‘Ik heb een bijijstandsuitkering,’ vertelt mevrouw X aan de ombudsman. ‘Het is sowieso al lastig om daar van rond te komen. Maar de gemeente houdt ook nog eens elke
maand een bedrag in voor een betalingsregeling. Ik heb destijijds bijij de aanvraag mijijn spaarrekening niet opgegeven. Daarom zou ik een tijijd geen recht op bijijstand hebben gehad, vanwege een te hoog vermogen. Dat wordt nu verrekend. Maar het duurt al jaren, wanneer stopt dit?’
De ombudsman vraagt het dossier op bijij de gemeente en ook een ambtenaar kijijkt er nog eens goed
naar. Hoe zit dat met vermogen en bijijstand? Wie een uitkering aanvraagt, moet volledig openheid van zaken geven over zijijn of haar fifinanciëën. Spaargeld, een auto, grond en huizen in binnen- of buitenland vallen onder het vermogen. Net als spaarrekeningen van minder- jarige kinderen. Voor de eigen woning geldt een afzonderlijijke regeling.
Wie alleen woont, mag in 2021 een vermogen hebben van maximaal
€ 6.295,-. Bijij een gezin is dat € 12.590,-.
In het dossier leest de ombudsman dat mevrouw bijij de aanvraag inderdaad een spaarrekening niet heeft gemeld.
Later kwam de gemeente daar alsnog achter. Maar het bedrag dat indertijijd op die rekening stond, viel nog binnen het vrijijgestelde vermogen. De inhouding was niet terecht. Mevrouw had al die jaren weldegelijijk recht op een volledige uitkering. De gemeente erkent de fout en betaalt alle ingehouden bijijstand in een keer uit.
Zo blijijkt maar weer, een onzorgvuldigheid of de verkeerde uitvoering van regelingen kan jarenlang grote gevolgen hebben voor de aanvrager. Dat onderstreept nog eens hoe belangrijijkrijijk het is goed na te kijijken of alles wel klopt als een beschikking wordt afgegeven. Bijij twijijfel of de gemeente wel correct handelt, leg dan de zaak voor aan de ombudsman.
De gemeentelijijke ombudsman, mevrouw Stehouwer en de jeugdombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg. Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman.denhaag.nl, jeugdombudsman.denhaag.nl Telefonisch spreekuur: woensdag 13.00 tot 15.00 uur.
Maak hiervoor vooraf een afspraak via ombudsman@denhaag.nl of via (070) 752 82 00.
Heupairbag Vergunning
(On)vermogen
   Omruilregeling vieze dieselauto’s, brommers en snorfifietsen verlengd
Bijijna 2000 Hagenaars lieten vorig jaar hun dieselauto, brommer of snorfifiets slopen in ruil voor een tegoed. Daarom trekt de gemeente € 500.000 extra uit voor deze omruilregeling. Zo wordt de lucht in Den Haag schoner.
■ ■ Inwoners die hun dieselauto inruilen krijijgen een tegoed van €1.000,-. Het inruilen van een brom- of snorfifiets levert een tegoed op van € 400,-. Hagenaars met een
Gratis gele zakken tegen meeuwen
■ Wordt bijij u het huisvuil nog in vuilniszakken opgehaald? Gebruik dan de gele vuilniszakken die de gemeente gratis aanbiedt tot en met 30 oktober. Meeuwen kunnen deze zakken minder makkelijijk openpikken omdat ze extra stevig zijijn. Zo komt er minder vuil op straat. Op de website staan de adressen waar u de vuilniszakken op kunt halen (1 rol per keer).
Meer informatie?
denhaag.nl/dieren
laag inkomen die in het bezit zijijn van een Ooievaarspas krijijgen € 750,- als ze hun brom- of snorfifiets inruilen. Het tegoed kun je gebruiken voor een (elektrische) fifiets, een elektrische brom- of snorfifiets, reizen met het openbaar vervoer of voor het huren van een deelauto of OV-fifiets.
Schonere en gezondere lucht
De regeling maakt deel uit van de maatregelen die zorgen voor
schonere en gezondere lucht in Den Haag. Inwoners krijijgen hier- mee een steuntje in de rug om ook voor een schonere manier van vervoer te kiezen.
De regeling sluit aan op de uitbreidingen van de milieuzones die de komende jaren stapsgewijijs ingevoerd worden.
Meer informatie?
denhaag.nl/sloopregeling
        Word Leraar in Den Haag
voor ouderen
■ Een zelfdenkende broek die je onzichtbaar onder je kleding kunt dragen en die zichzelf in een fractie van een seconde als een airbag opblaast zodra je dreigt te vallen. Tijijdens een proef van een half jaar proberen tien Haagse ouderen deze Haagse uitvinding uit. De proef moet uitwijijzen of je hiermee heup­ fracturen kunt voorkomen.
Het is onderdeel van het actie­ programma Zorg en Innovatie van de gemeente.
buitenspeeldag
■ Op de Nationale Buitenspeeldag op woensdag 9 juni organiseren veel buurten leuke activiteiten voor kinderen op straat. Wilt u iets organiseren en moet daarvoor een straat of plein worden afgesloten? Vraag dan uiterlijijk 5 april een vergunning aan. Dat is gratis. Vanwege corona is het nog niet zeker of de buitenspeeldag dit jaar door kan gaan.
Meer informatie?
denhaag.nl/buitenspeeldag
Op 10 maart werd de campagne Word Leraar in Den Haag gelanceerd.
De campagne is onderdeel van een programma om het lerarentekort in Den Haag aan te pakken. Jonge leraren plaatsen fifilmpjes en vlogs op TikTok en Instagram gericht op scholieren die nu voor hun studiekeuze staan.
Kijijk voor meer informatie op www.wordleraarindenhaag.nl.