Page 4 210249_DPZ_Stadskrant_Nr.3_v2.pdf Full Version
							
                                4 Stadskrant Actueel
Campagne over initiatieven Zuidwest
17 maart 2021 Nummer 3
Van 20 tot en met 26 maart helpen veel mensen mee om de stad een stukje
    Zuidwest op z’n best. Dat is de naam van een nieuwe campagne die aandacht geeft aan de vele initiatieven in Moerwijijk, Morgen­ stond en Bouwlust/Vrederust.
Op 5 maart gaven de gemeente en bewoners uit Zuidwest het startsein voor de campagne.
■ ■ Het gaat om ruim 35 initia- tieven die met de inbreng en betrokkenheid van bewoners en maatschappelijijke organisaties van de grond zijijn gekomen. Onder het motto ‘Zuidwest op z’n best’ vertellen bewoners en profes- sionals hoe zijij hun steentje bijijdragen.
Een van de voorbeelden is het project ‘Groene Matties’. Met dit project gaat de wens van bewoners in vervulling om iets te doen met de vele ongebruikte binnentuinen. Als eerste start een moestuin in de binnentuin Pachtersdreef. Zo’n
vijijftien bewoners gaan mee- werken. Ook Staedion en de gemeente zien de tuinen als kans om de wijijk te verbeteren.
Een ander voorbeeld is Made in Moerwijijk aan het Westhovenplein. Hier helpen ze bewoners aan werk
Bewoners kunnen zien wat er
in hun buurt
te doen is
door hen op te leiden tot kleer- maker, fifietsenmaker of toezicht- houder. En bijij de buren, beauty- salon Sparke in Style, leiden ze op tot visagist, kapper of nagelstylist.
Binnenkort opent in Moerwijijk het Activiteitencentrum Jan Luykenlaan. Hiermee is gehoor
gegeven aan de roep van bewoners om een veilige ontmoetingsplek en om maatregelen om de buurt weer leefbfbaar te maken.
In Bouwlust is iedereen welkom bijij Allekanten. Op Speelzijijde 8 kunnen bewoners terecht voor het volgen van taallessen of leren hoe je je fifinanciëën op orde krijijgt. Maar ook leren fifietsen, bingo of hulp krijijgen bijij solliciteren.
Zuidwest op z’n best
Op www.zuidwestopznbest.nl kunnen bewoners zien wat er allemaal in hun buurt te doen is en aan welke activiteiten zijij mee kunnen doen. Actieve bewoners en professionals vertellen wat zijij doen voor een betere buurt.
Meer informatie?
zuidwestopznbest.nl
schoner te maken.
frank jansen
      Jouw Schone buurt: doe mee met
de actieweek
 Vrijijwilliger Rico Roosen uit Moerwijijk (links) en wethouder Martijijn Balster van Wonen, Wijijken en Welzijijn (rechts) bijij de start
Een schonere buurt begint bijij jezelf. 20 maart is het Landelijijke Opschoondag. Op deze dag wordt in heel Nederland zoveel mogelijijk zwerfafval opgeruimd. Ook in Den Haag steken veel mensen de handen uit de mouwen om de stad een stukje schoner te maken. Dat doen ze zelfs een hele week. Van 20 tot en met 26 maart is de actie Schone Buurt. Doet u ook mee?
■ ■ Haal een frisse neus en maak een opschoon-ommetje. Een rond- slingerend blikje, een mondkapje, plastic of ander zwerfafval......... alle beetjes helpen om uw buurt een
Hulp voor zzp’ers bijij heroriëëntatie
■ Door de coronacrisis hebben veel ondernemers te maken met inkomensverlies. Veel zzp’ers denken na over hun toekomst. De gemeente biedt hulp bijij heroriëëntatie. Zoals een persoonlijijk adviesgesprek, coaching en/of een onderzoek naar de levensvatbaarheid van
uw bedrijijf. Of hulp bijij uw fifinanciëën, psychologische ondersteuning of schuldhulpverlening.
Meer informatie?
denhaag.nl/tozoherorientatie
stukje mooier te maken.
Pakt u het liever groter aan? Haal
een knijijper, vuilniszak en hand- schoenen op bijij een startpunt bijij u in de buurt. Op de website www.schoondoenwegewoon.nl zijijn alle startpunten te vinden. Vanwege de coronamaatregelen raadt de gemeente aan alleen of in groepjes van twee op te ruimen.
Als u het leuk vind, maak dan een zwerfifie. Maak een foto met wat u hebt opgeruimd en deel de foto op social media met #schoondoen- wegewoon en #haagsehanden.
Meer informatie?
schoondoenwegewoon.nl
TONK binnenkort aan te vragen
■ De TONK (Tijijdelijijke Onder­ steuning Noodzakelijijke Kosten) is een nieuwe landelijijke regeling. TONK is bedoeld voor mensen die door de coronamaatregelen veel minder inkomen hebben en daardoor moeite hebben om de huur of hypotheek te betalen.
De gemeente voert de TONK­ regeling uit. Aanvragen kan waarschijijnlijijk vanaf half maart.
Meer informatie?
denhaag.nl/corona
van de campagne op 5 maart.
Groot tuinafval gratis opgehaald
■ In het voorjaar gaan veel mensen in hun tuin aan de slag. Heeft u groot tuinafval zoals takken en struiken? Van 22 maart tot en met 30 april haalt de gemeente het gratis op tijijdens
de takkenroute. Maak een afspraak via www.denhaag.nl/ afval of via 14070. Van tuinafval wordt onder andere compost gemaakt.
Meer informatie?
denhaag.nl/afval
valerie kuypers
          Campagne YouChoose: wapens zijijn niet normaal
#SHOWSKILLSNOTSHANKS
Het wapengebruik en ­bezit onder jongeren neemt toe. Daarom is de
gemeente met de campagne YouChoose gestart. Het doel is om jongeren bewust te maken dat het dragen van een wapen niet normaal is. Ook ouders en docenten vinden hier informatie. De campagne is éééén van de acties uit de Aanpak Schoolveiligheid. Meer informatie op www.youchoose.nl/denhaag.