Page 3 190905_DPZ_Stadskrant_Nr.7_v2.pdf Full Version
							
                                10 juli 2019 Nummer 7
Vernieuwing welzijijnswerk: meer mensen beter bereiken
Stadskrant 3 Actueel
    Jeugdombudsman
   Inwoners van Den Haag krijijgen een grotere stem in het welzijijns­ werk. De gemeente wil meer mensen bereiken en ze beter bereiken. Hoewel er minder geld is voor de grote welzijijnsorganisaties blijijft het welzijijnswerk op peil. Tegelijijkertijijd komt er meer geld voor kleinschalige initiatieven.
■ ■ Dat staat in de ‘Contourennota Herstructurering Welzijijn 2019- 2022’ die het college van burge- meester en wethouders naar de gemeenteraad heeft gestuurd.
In het coalitieakkoord is af- gesproken om het welzijijnswerk te vernieuwen. De grote welzijijns- organisaties krijijgen minder geld van de gemeente. In 2019 gaat het om een bedrag van 1 miljoen euro en dat loopt op tot 8 miljoen in 2022. Tegelijijkertijijd is er vanaf 2019 jaarlijijks 2,5 miljoen extra beschikbaar voor kleinscha- lige initiatieven. In de nota staat hoe de vernieuwing van het wel-
zijijnswerk vorm gaat krijijgen.
‘Het is een ingewikkelde klus,’ zegt wethouder Kavita Parbhudayal (Welzijijn). ‘Bovendien stelde ik mezelf extra eisen: ik wil het huidige welzijijnswerk op peil houden en de vernieuwing ge- bruiken om het welzijijnswerk ook
echt te verbeteren.’
Samen met de welzijijnsorganisa-
ties heeft de gemeente gekeken hoe de bezuinigingen kunnen worden opgevangen zonder dat dit ten koste gaat van de activiteiten. Voor 2019 en 2020 is dat gelukt. Er is geld gevonden in de reserves van de welzijijnsorganisaties. Ook gaat de gemeente bijij alle organisaties tegen dezelfde tarieven uren welzijijnswerk inkopen.
Buurtbewoners krijijgen een grotere stem in het welzijijnswerk. Ze gaan zogenaamde wijijkagenda’s maken waarin staat wat er voor de wijijk belangrijijk is en wat er mist. Deze wijijkagenda’s gaan naar professionals die de bestaande
dienstverlening in de wijijk naast de agenda’s leggen en daarop ook gaan aanpassen. ‘Ik wil niet als wethouder bepalen wat de mensen nodig hebben, dat zou toch gek zijijn. Ik wil dat ze dat zelf bepalen en daarop mijijn beleid maken,’ zegt wethouder Parbhudayal.
Nieuwe ideeëën
Wat voor wethouder Parbhudayal misschien wel het belangrijijkste punt uit deze nota is, is dat het college 10 miljoen euro gaat investeren om het welzijijnswerk te vernieuwen. ‘80 procent van de diensten wordt nu aangeboden door 1 organisatie, die dat overi- gens prima doet. Maar er is vers bloed nodig, nieuwe ideeëën. Daarom vragen we nieuwe initia- tiefnemers om zich te melden onder het motto Frisse Kijijk op Welzijijn in de Wijijk.’
Meer informatie?
denhaag.nl/pers
Thuisloos bevallen
Al bijij de geboorte dakloos, zo dreigt een nieuwe Hagenaar ter wereld te komen. De aanstaande moeder heeft geen woning. Een urgentieverklaring blijijft uit, omdat ze volgens de regels ‘verwijijtbaar dakloos’ is. Ze logeert noodgedwongen bijij kennissen en is inmiddels hoogzwanger.
Nu de bevalling dichterbijij komt, is acuut adequate opvang nodig, liefst met begeleiding. Den Haag heeft voor dak- en thuislozen de nachtopvang, maar die is ongeschikt voor een kwetsbare zwangere vrouw. Daar slaap je in een grote zaal
met stapelbedden en overdag is het gebouw gesloten. Waar kan ze dan wel terecht?
Haar roep om hulp bereikt de jeugd- ombudsman. Hoe deze situatie kon ontstaan, is nu even minder belangrijijk.
De baby heeft er in ieder geval geen schuld aan. De jeugdombudsman neemt contact op met de gemeente en vraagt of er snel verantwoorde opvang te regelen valt. Dat lukt. Bijij de nachtopvang is er plaats in een kamer met twee andere vrouwen. Overdag mag ze in het gebouw blijijven.
Toch is dit niet de gewenste rustige omgeving om naar een bevalling toe te leven. Helaas blijijkt er op korte termijijn
geen betere oplossing. En dan is het zover: in de verloskamer van het ziekenhuis komt de baby ter wereld. Met moeder en kind gaat alles goed. Noodgedwongen moet ze na korte tijijd terug naar de opvang. Wat nu?
In overleg met de jeugdombudsman heeft de gemeente mevrouw aangemeld bijij het Leger des Heils voor een woon- voorziening voor zwangere vrouwen en jonge moeders. Het huis biedt een veilige omgeving met intensieve begeleiding. De vrouwen hebben er een eigen kamer, leren het kind goed te verzorgen en werken aan hun toekomst. Maar helaas: er is een wachtlijijst. Voor de tussentijijd regelt de gemeente een nood- voorziening: moeder en baby kunnen terecht in een hotel.
De gemeentelijijke ombudsman, de heer Heskes en de jeugd- ombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg.
Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman-denhaag.nl, jeugdombudsmandenhaag.nl Spreekuur: woensdag van 13.00 tot 15.00 uur
   Openingstijijden en dienstverlening balies Publiekszaken zijijn veranderd
Heeft u een nieuw paspoort, ID­kaart of rijijbewijijs nodig of wilt u een geboorte aangeven? Sinds 1 juli kunt u voor deze en overige diensten overdag en ‘s avonds terecht op het stadhuis aan het Spui en op Stadskantoor Leyweg.
■ ■ Op werkdagen kunt u op afspraak terecht van 9.30 tot 16.30 uur of van 12.00 tot 20.00 uur. Een afspraak maakt u via www.denhaag.nl/afspraak. Heeft u
Gemeente zoekt sociaal vernieuwers
■ De gemeente wil meer kleine, vernieuwende welzijijnsprojecten in de wijijken. Daarom zoekt de gemeente sociaal vernieuwers: ondernemers en organisaties met een frisse kijijk op welzijijn in de wijijk. Het gaat om ideeëën en activiteiten die vernieuwend zijijn en aansluiten op wat er in de wijijk speelt. Bent u een sociaal vernieuwer? Vraag subsidie aan voor uw idee.
Meer informatie?
denhaag.nl/subsidiewelzijijn
daarbijij hulp nodig? Bel dan 14070. Kunt u geen afspraak maken? Dan kunt u ‘sochtends terecht bijij de vrijije inloop.
Informatie- en Hulppunten
De stadsdeelkantoren Haagse Hout, Laak, Leidschenveen-Ypen- burg, Loosduinen, Scheveningen en Segbroek hebben per 1 juli de functie van stadsdeel Informatie- en Hulppunt. Hier kunt u terecht voor informatie over de gemeente-
lijijke dienstverlening, hulp bijij het maken van een afspraak en het digitaal aanvragen van producten en diensten.
Kijijk voor de actuele openings- tijijden van de balies Publiekszaken en de stadsdeel Informatie- en Hulppunten op www.denhaag.nl/ stadsdeelkantoren.
Meer informatie?
denhaag.nl/afspraak denhaag.nl/stadsdeelkantoren
          Minder snel vallen dankzijij schuine randjes tussen fifietspad en stoep
Op de Oostduinlaan vervangt de gemeente het tegelfifietspad door rood asfalt. Dat fifietst prettiger. Ook komen er schuine randjes tussen het fifietspad en de stoep. Die zorgen ervoor dat je minder snel valt als je per ongeluk over het randje fifietst. De randjes zijijn samen met de Fietsersbond ontwikkeld. De gemeente asfalteert dit jaar ruim 4 kilometer tegelfifietspaden. arnaud roelofsz
Lief­en­Leedstraten in de hele stad
■ De Lief-en-Leedstraten die begin dit jaar begonnen zijijn een succes. Daarom wordt het aantal wijijken dat meedoet uitgebreid naar tien. Ook straten uit andere wijijken kunnen meedoen. Lief-en-Leed- straten krijijgen een klein potje geld om mensen uit de straat, namens de straat, een presentje te kunnen aanbieden als steun of felicitatie. Dit versterkt het onderling contact.
Meer informatie?
liefenleeddenhaag.nl
Zomerterrassen op parkeerplaatsen
■ Van 15 juli tot en met
30 september houdt de gemeente een proef met zomerterrassen op parkeerplaatsen. Een proef in de Reinkenstraat was vorig jaar een succes. Daarom wordt de proef deze zomer uitgebreid naar andere winkelstraten en grachten. De proef loopt vooruit op een soepeler beleid voor terrassen dat later dit jaar wordt vastgesteld. Bewoners en ondernemers kunnen in een enquêête hun mening geven over de voor- en nadelen van terrassen.