Page 4 190905_DPZ_Stadskrant_Nr.7_v2.pdf Full Version
							
                                4 Stadskrant Actueel
Uw woning verhuren? Dit zijijn de regels
10 juli 2019 Nummer 7
    Gaat u op vakantie en wilt u uw woning verhuren aan toeristen? Dan moet u zich wel aan een aantal regels houden.
■ Vakantieverhuur is alleen moge- lijijk als u hoofdbewoner bent van de woning.
■ U mag uw woning of een deel van uw woning alleen incidenteel (af en toe) aan toeristen verhuren. ■ (Een deel van) uw woning bedrijijfsmatig en structureel ver- huren is niet toegestaan. U mag bijijvoorbeeld uw woning niet ieder weekend of iedere maand aan toeristen verhuren.
■ U mag uw woning of een deel van uw woning aan niet meer dan vier personen tegelijijkertijijd verhuren.
■ Uw gasten mogen geen overlast veroorzaken voor omwonenden. ■U moet toeristenbelasting betalen.
Naast de gemeentelijijke regels moet u ook rekening houden met het volgende:
■ Bent u eigenaar van een apparte- ment? Dan heeft u toestemming nodig van de Vereniging van Eige- naren (VvE).
■ Huurt u een woning van een particulier? Dan heeft u toestem- ming nodig van uw verhuurder.
■ Huurt u van een woningcorpora- tie? Dan mag u uw woning niet gebruiken voor vakantieverhuur.
Waarom deze regels
Woonruimte is schaars in Den Haag en moet gebruik worden om in te wonen. Het bieden van over- nachting aan toeristen is wat anders dan ‘wonen’. Als woningen regelmatig of structureel worden verhuurd aan toeristen, worden ze onttrokken aan de woningvoor- raad. Er is dan sprake van illegale
hotels met mogelijijk ook overlast voor omwonenden en negatieve gevolgen voor de buurt. Daarnaast is dit oneerlijijke concurrentie voor de hotels die wel aan de wet- en regelgeving voldoen. De gemeente spoort woningonttrekking actief op en handhaaft dan.
Overlast
Heeft u overlast van toeristen in de woning van een van uw buren? U kunt deze overlast melden bijij het Meldpunt Woonoverlast. Het kan u en de gemeente helpen als u gedurende een paar weken bijij- houdt wanneer u overlast ervaart en waaruit de overlast bestaat. Dit overzicht kunt u als bijijlage toe- voegen.
Meer informatie?
denhaag.nl/wonen denhaag.nl/woonoverlast
Presentatie van de plannen in het ambassadegebouw.
valerie kuypers
Eschermuseum in ambassadegebouw
  Rijijbewijijs verlengen kan online
De vestiging van het Escher­ museum in de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout is een stap dichterbijij gekomen. Naast een museum zijijn er plannen voor een Escherhotel en publiekstoe­ gankelijijke horeca in het gebouw.
■ ■ Sinds maart 2018 is de ge- meente eigenaar van het ambassa- degebouw. In het coalitieakkoord is vastgelegd dat het pand wordt verkocht voor een bedrag van mini- maal €11,5 miljoen. De nieuwe functie van het pand moet een bijij- drage leveren aan de ontwikkeling en versterking van het Museum- kwartier. De subsidie aan het Eschermuseum blijijft gelijijk.
Na een marktverkenning lijijkt het
848 banen voor mensen in bijijstand
■ Werkgevers in de Haagse regio sloten in korte tijijd zo’n 106 werkakkoorden met de gemeente. Die zijijn goed voor 848 banen voor mensen in de bijijstand. Het Werkgeversservicepunt zorgt twee jaar lang voor begeleiding. Deze nieuwe, persoonsgerichte aanpak is onderdeel van het Werkoffffensief +500 dat begin dit jaar werd gelanceerd. Daarbijij worden 500 mensen extra per jaar vanuit de bijijstand naar werk begeleid. In totaal gaat het om 4500 mensen.
mogelijijk dat het Eschermuseum op deze plek wordt gerealiseerd binnen de kaders die de gemeente heeft gesteld. Vastgoedontwikke- laar IQNN Development, vermo- gensbeheerder Syntrus Achmea en Escher in Het Paleis hebben de gemeente verzocht om hierover verder in gesprek te gaan. Het ont- werp van IQNN gaat uit van een Eschermuseum met een omvang van circa 5.500m2 in combinatie met publiekstoegankelijijke horeca en een Escherhotel. Dit betekent een uitbreiding van het bestaande gebouw. Het plan wordt nu op haal- baarheid onderzocht. Dit najaar worden de resultaten verwacht.
Meer informatie?
denhaag.nl/pers
Meer groen, bijijen en ruimte voor fifietsen
■ 160 extra plekken voor fifietsen, Honey Highway, Bijij-blijij & duur- zaam Duinoord en groene pop-up terrassen voor een sfeervollere Reinkenstraat. Dat zijijn de win- nende initiatieven van Duinoord Begroot. Duinoord kreeg dit jaar een wijijkbudget van € 30.000,-. Bewoners konden plannen indienen en stemmen over de verdeling van het geld.
Meer informatie?
duinoordbegroot.nl
Wilt u uw Nederlandse rijijbewijijs verlengen? Vanaf 18 juli kan dat ook online. De gemeente doet mee aan het experiment ‘digitaal aanvragen rijijbewijijs’ van de RDW (Rijijksdienst voor het wegverkeer).
■ ■ Online verlengen is mogelijijk als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
■ U woont in Den Haag en staat hier ingeschreven in de Basis- registratie Personen (BRP).
■ U hebt een geldig Nederlands rijijbewijijs.
■ U wilt uw huidige rijijbewijijs ver-
Slechtweerregeling honden op strand
■ Is de maximumtemperatuur lager dan 18 graden Celsius?
Dan zijijn honden tussen 7.00 uur en 21.00 uur welkom op het Zuiderstrand tussen de strand- opgangen 10 (Duivelandsestraat) en 12 (Zuiderhavenhoofd). De slechtweerregeling geldt niet voor de rest van het strand. Het is een proef die na het strandseizoen wordt geëëvalueerd.
Meer informatie?
denhaag.nl/dieren
lengen of u wilt een extra categorie op uw rijijbewijijs.
■ U hebt een Android mobiele telefoon met NFC-chip.
■ U hebt de DigiD-app. Daarvoor heeft u Android versie 6.0 of hoger nodig.
Voldoet u niet aan alle voor- waarden? Verleng dan uw rijijbewijijs op het stadhuis aan het Spui of op Stadskantoor Leyweg.
Zo werkt online verlengen
■ U laat een pasfoto maken bijij een fotograaf die erkend is door de RDW. ■ De fotograaf stuurt uw foto door
naar de RDW.
■ U krijijgt een e-mail van de RDW en vraagt online uw rijijbewijijs aan. ■ U betaalt online via IDEAL en geeft aan waar u uw rijijbewijijs wilt afhfhalen.
■ U haalt uw nieuwe rijijbewijijs af op het stadhuis aan het Spui of op Stadskantoor Leyweg. Een afspraak maken is niet nodig. Kijijk voor de openingstijijden op www.denhaag.nl/ stadsdeelkantoren.
Meer informatie?
rdw.nl denhaag.nl/rijijbewijijs
          Jongerenstadslab in Escamp levert mooie ideeëën op
Twintig jongeren uit Escamp gaven 18 juni hun mening over de sportmogelijijk- heden in hun stadsdeel. Elke groep mocht hun beste idee pitchen voor een jury. Het winnende idee is een locatie om jongeren verder te helpen richting sport en een Snapchat-kanaal over sport in Escamp. De jongeren gaan dit idee samen met de gemeente verder uitwerken en uitvoeren. martijn beekman