Page 3 191239_DPZ_Stadskrant_Nr.8_v3.pdf Full Version
							
                                4 september 2019 Nummer 8
Denk mee over verkeer en de inrichting van uw straat
Stadskrant 3 Actueel
    Ombudsman
   Hoe blijijft Den Haag leefbfbaar en bereikbaar? Hierover gaat wethou- der Robert van Asten (Mobiliteit) tot en met 1 november in gesprek met de stad. Uw meningen en suggesties worden meegenomen in de samenstelling van de agenda Haagse Mobiliteitstransitie.
■ ■ Den Haag groeit. Er is te weinig ruimte op straat en het wordt steeds drukker. Als we willen voor­ komen dat de stad dichtslibt en willen zorgen dat de stad leefbfbaar blijijft dan moeten we keuzes maken en oplossingen bedenken. Welke zijijn dat? Hoe gaat u in de toekomst naar uw werk? Welke keuze maakt u in uw straat als u moet kiezen tussen parkeren, groen of spelen? Komen er meer deelauto’s, fifietsen en scooters? En waar stallen we die? Dat zijijn de vragen waarover de gemeente de komende maanden praat met experts, ondernemers, bewoners, organisaties en de regio. De gesprekken zijijn onderdeel van
de mobiliteitstransitie. In 2040 moet mobiliteit veilig, effiffifficiëënt, schoon, op maat, betaalbaar en verbonden zijijn. De gemeente wil manieren van vervoer aanmoedi­ gen die zuinig met de ruimte om­ gaan en goed zijijn voor de stad. Bijij­ voorbeeld door in te zetten op het delen van fifietsen, auto’s en scoo­ ters, zodat het niet langer nodig is om zelf een vervoersmiddel te heb­ ben. En door mobiliteitsdiensten en manieren van vervoer (digitaal) beter op elkaar aan te laten sluiten, waardoor mensen meer mogelijijk­ heden krijijgen om zich te verplaatsen.
De gemeente werkt ook aan een nieuw beleid voor de openbare ruimte, bomen en natuur in de stad. Ook daarin worden uw meningen en suggesties meegenomen..
Speel de straatpuzzel
In de periode van 21 augustus tot en met 1 november kunt u speed­ daten met wethouder Van Asten
over mobiliteit. Deel uw oplossin­ gen voor bereikbaarheid, verkeer en vervoer met de gemeente. En doe mee met de straatpuzzel. Hoe kan de beperkte ruimte in onze stad zo goed mogelijijk benut wor­ den? U kunt nog meedoen op de volgende dagen en locaties:
■ Zaterdag 14 september: Escampfestival, Leyweg
■ Zondag 22 september: ADO stadion, Heldenplein
■ Dinsdag 24 september: Theresiastraat
■ Vrijijdag 4 oktober: Haagse Hogeschool ■ Vrijijdag 11 oktober:
Fahrenheitstraat, Abeelplein ■ Vrijijdag 1 november:
Zwembad Zuiderpark
Kijijk voor tijijden en het programma op www.denhaag.nl/mobiliteit.
U kunt ook een reactie geven via mobiliteitstransitie@denhaag.nl.
Meer informatie?
denhaag.nl/mobiliteit
‘Met de bakfifiets ’s ochtends de kinderen naar de opvang brengen. Daarna direct door naar het
station voor de trein richting werk. Een milieu­ vriendelijijk scenario, zo ziet de gemeente het graag. Voor­ waarde is wel dat je de fifiets veilig en legaal kunt stallen. Dat is lang niet overal goed geregeld.’
Mevrouw Z. wil haar bakfifiets op een morgen parkeren bijij station Laan van Nieuw Oost Indiëë. De stalling is overvol. Haar bakfifiets past niet in de gewone rekken en ook niet in de met
witte strepen gemarkeerde parkeervakken. Daarop besluit ze hem pal naast de stalling te plaatsen.
Als ze later terugkomt, is de fifiets verdwenen. Handhavers hebben het slot doorgeknipt en de fifiets meegenomen naar Fietsdepot Haaglanden op de Binckhorst. Ze kan hem terughalen tegen betaling van € 25,­ voor het afvoeren en stallen. Daar komt dan ook nog de aanschaf van een nieuw slot bijij. Een hoop gedoe met een hoge rekening.
Mevrouw kaart de zaak aan bijij de ombudsman. ‘Hoe terecht is het dat mijijn fifiets wordt weggehaald, terwijijl er geen plek is om hem legaal te parkeren? De
gemeente wil dat we de auto laten staan. Zorg dan dat er genoeg plekken zijijn om fifietsen legaal te stallen.’
De ombudsman legt de afdeling Handhaving van de gemeente voor dat mevrouw erkent de bakfifiets fout te hebben geparkeerd, maar dat ze op dat moment niet anders kon. Bijij station Laan van Nieuw Oost Indiëë is sowieso weinig ruimte om fifietsen te stallen en zeker ‘buitenmodel’ bakfifietsen.
De gemeente blijijkt gevoelig voor dit argument. Een waar­ schuwing was meer op zijijn plaats geweest. Mevrouw krijijgt de 25 euro terug en kan de aanschaf van een nieuw slot declare­ ren. Op aandringen van de ombudsman gaat Den Haag praten met Prorail en Leidschendam­Voorburg over uitbreiding van de stationsstalling en meer ruimte voor bakfifietsen.
De gemeentelijijke ombudsman, de heer Heskes en de jeugd­ ombudsman, mevrouw Nass behandelen klachten van burgers over de gemeente Den Haag en de Jeugdzorg.
Contact: Sint Jacobstraat 125, 2512 AN Den Haag
Telefoon: (070) 752 82 00
Website: ombudsman-denhaag.nl, jeugdombudsmandenhaag.nl Spreekuur: woensdag van 13.00 tot 15.00 uur
Bakfifiets opgepakt
   Actieplan om vaccinatiegraad in de stad te verhogen
Mobiele vaccinatieteams, een stadsbrede campagne en betere voorlichting. Dat zijijn enkele acties uit het ‘aanvalsplan vaccinatie’ dat de gemeente heeft gepresenteerd.
■ ■ Met dit plan wil de gemeente de lage vaccinatiegraad in de stad verhogen en de uitbraak van ziek­ tes zoals mazelen voorkomen.
Aanleiding voor het plan is de dalende vaccinatiegraad in
Denk mee over het CID
■ Het Central Innovation Distric (CID) is het gebied tussen en rondom de stations CS, HS en Laan van NOI De gemeente wil het CID ontwik- kelen tot een aantrekkelijijk econo- misch hart om te wonen, werken, studeren en recreeëëren. Dinsdag
10 september is er een informatie- markt. U kunt binnenlopen tussen 17.00 tot 20.00 uur in de MegaStores (ingang van de Kunstraat).
Meer informatie?
ciddenhaag.nl
Den Haag. Zo daalde de vaccina­ tiegraad van de tweejarigen van 89,4% in 2017 naar 87,9% in 2018. Dat is ver beneden het percentage van 95% dat volgens de Wereldge­ zondheidsorganisatie (WHO) een vereiste is voor groepsimmuni­ teit. Daarom is de Haagse ambitie een vaccinatiegraad van 95% voor alle zuigelingen, kleuters en schoolkinderen.
De gemeente Den Haag is de eerste gemeente met een actie­
plan om de vaccinatiegraad te verhogen.
‘De huidige vaccinatiegraad in Den Haag is zorgwekkend. Ik wil er als wethouder Zorg alles aan doen dat onze kinderen in vrijijheid, vei­ lig en gezond op kunnen op­ groeien,’ zegt wethouder Kavita Parbhudayal, (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid).
Meer informatie?
denhaag.nl/pers
          Tweede oproep voor prik tegen meningokokkenziekte
17.838 Haagse jongeren geboren in de periode 2001 tot en met 2005 lieten zich dit jaar gratis inenten tegen de meningokokkenziekte. Kreeg je een uitnodiging, maar heb je nog geen prik gehaald? Dan krijijg je begin september een tweede oproep. De vaccinaties zijijn van 18 tot en met 30 september. Kijijk voor meer informatie op www.cjgdenhaag.nl martijn beeekman
Dag van de Stad
in het World Forum
■ Maandag 28 oktober is Den Haag gastgemeente van de 3e Dag van de Stad. In het World Forum wisselen gemeentes, professionals en actieve inwoners ideeëën en kennis uit. Heeft u goede ideeëën over de stad? Of wilt u leren van andere steden en inspiratie opdoen? Meld u dan aan. Er zijijn stadssafari’s door Haagse wijijken en interessante sprekers.
Meer informatie?
dagvandestad.nl
Parkeerplek wordt parkje voor éééén dag
■ Zaterdag 20 september is het Park(ing) day. Wereldwijijd bouwen bewoners, ontwerpers en kunstenaars parkeerplekken voor een dag om tot kleine publieke parken. Ook in Den Haag. De route loopt door het Oude Centrum via de Boekhorststraat, Gedempte Burgwal, De Paviljoensgracht en de Fluwelen Burgwal. Doe mee of bezoek de parkjes.
Meer informatie?
parkingdaydenhaag.nl