Page 5 220201_DPZ_Stadskrant_Nr.3_v2.pdf Full Version
							
                                16 maart 2022 Nummer 3
Oefenen voor het Verkeersexamen
Stadskrant 5 Den Haag maakt het
    Daniëël Przybyslawsk en Amy Bergwerffff uit groep 8 slaagden vorig jaar voor het praktisch Verkeersexamen. Daardoor fifietsen ze nu zelfverzekerd door de stad. In april en mei doen de meeste basisscholen weer mee aan dit fifietsexamen. Op de website van Den Haag Fietst! laten Amy en Daniëël zien hoe je kunt oefenen.
■ ■ Bijij het Zuiderpark checkt Daniëël of zijijn remmen het doen. Dat heeft hijij geleerd tijijdens het praktisch Verkeersexamen. Amy uit Scheveningen leerde dat je niet alleen op moet letten hoe je zelf fifietst, maar ook goed moet kijijken wat het andere verkeer doet.
In je eigen wijijk
Het praktisch Verkeersexamen
vindt plaats in Scheveningen, Wateringseveld, Ypenburg, Nieuw
Waldeck, Bezuidenhout, Leidschen­ veen, Vogelwijijk en Zuiderpark. Zo fifietsen kinderen zoveel mogelijijk in hun eigen wijijk. Onderweg wordt gekeken of zijij zich houden aan de verkeersregels.
In april en mei doen de meeste basisscholen weer mee
Fietsen met ouders
Daniëël en Amy vinden het verkeers­ examen belangrijijk. ‘Soms wist ik de verkeersregels niet en dan deed ik eigenlijijk maar wat. Door het examen weet ik nu wie er voorrang heeft,’ vertelt Amy. Daniëël:
‘Sommige kinderen uit mijijn klas fifietsen niet zo vaak, dan maakt het examen een groot verschil in hoe je op de fifiets zit.’
Amy oefende voor het examen. ‘Bijij ons was de route van het verkeersexamen voor een groot deel de weg naar school, dus die heb ik vaak met mijijn ouders gefifietst. Ook oefenende ik met vriendinnen.’
Wil jijij ook oefenen?
Ouders en kinderen die willen oefenen, kunnen met een digitale quiz hun kennis over de verkeers­ regels testen. Ook kunnen zijij samende oefenroutes fifietsen. Kijijk op de website of volg Den Haag Fietst! op social media.
Meer informatie?
denhaagfifietst.nl
Nieuwe kademuur aan het Groenewegje.
Opfrisbeurt voor het Groenewegje
jurriaan brobbel
       Amy en Daniëël slaagden vorig jaar voor het praktisch Verkeersexamen: ‘Ik weet nu wie er voorrang heeft.’
valerie kuypers (amy) en erwin de ruiter (daniëël)
Rood fifietsasfalt in de ’s­Gravenzandelaan
voor sterfifietsroute Binnenstad – Wateringse Veld
Een rommelig stukje Den Haag, zo kon je het oude Groenewegje het beste omschrijijven.
■ ■ Daarom greep de gemeente de vervanging van de kademuur aan om ook de omgeving aan te pakken. Want als we een kade of brug vernieuwen, willen we dat meteen goed doen.
Echte Haagse gracht
Sinds eind februari is het project klaar en ligt het Groenewegje er opgefrist bijij met nieuwe bomen, mooiere straatstenen en klassieke lantaarnpalen. En een nieuwe kademuur, natuurlijijk. De bankjes en een deel van de natuurstenen op de bovenkant van de kademuur zijijn hergebruikt. Het heeft nu de
Kruispunten veiliger
■ De afgelopen vijijf maanden zijijn er twee kruispunten veiliger gemaakt op de President Kennedylaan. Het gaat om het kruispunt Houtrust- weg-Houtrustbrug-Conradkade en de kruising Aert van der Goesstraat- Valeriusstraat. Voetgangers en fifietsers kunnen door de herinrich- ting van de kruispunten nu beter en veiliger oversteken. Ook de rijijbaan- indeling op de brug is aangepast. Bijij het kruispunt met de Aert van der Goesstraat – Valeriusstraat zijijn zijijn aparte fifietspaden gemaakt.
uitstraling van een echte Haagse gracht.
Grijijpstenen
De nieuwe kade lijijkt sprekend op de oude. Maar er zijijn verschillen. Zo zijijn er nu grijijpstenen aangebracht in de wand. Wie per ongeluk in het water valt, kan via de grijijpstenen bijij een zwemtrap komen. De kade is opgehoogd zodat de boom­ wortels meer ruimte krijijgen. Hier­ door kunnen de nieuwe bomen goed groeien. De muurtjes bijij de ingangen van de huizen en om de bankjes zijijn weggehaald en er is meer groen in de buurt. Ook staan er Hagenaartjes langs de rijijbaan.
Meer informatie?
denhaag.nl/bereikbaarheid
Actueel
■ Tot de zomer: werkzaamheden aan de Utrechtsebaan. Kijijk op www.denhaag.nl/utrechtsebaan. ■ Vanaf 21 maart: Binnenhof gesloten voor fifietsers en voetgangers.
■ 1 maart tot oktober: onderhoud Anna Paulownabrug. De route Anna Paulownastraat naar Prinsessewal, Hogewal en Elandstraat is afgesloten.
Meer informatie?
denhaag.nl/bereikbaarheid
     ■ De gemeente pakt in de hele stad de fifietsroutes aan. Sterfifiets- routes zijijn snelle, veilige en comfortabele fifietsroutes. Ze vormen de belangrijijkste door- gaande verbindingen binnen het fifietsnetwerk in de stad. Door aanpassingen te doen worden de fifietsroutes veiliger en comfor- tabeler. De fifietsers krijijgen meer ruimte. Zo wordt Den Haag een echte fifietsstad.
De ’s-Gravenzandelaan is onder- deel van de sterfifietsroute die van
de binnenstad via Transvaal naar Wateringse Veld loopt. In de hele laan zijijn de straatstenen vervangen door rood fifietsasfalt. Eind februari heeft wethouder Robert van Asten de laatste meters geasfalteerd. Er zijijn nieuwe drempels in de straat gekomen en een aantal parkeervakken is vernieuwd.
Aan het einde van dit jaar is de gehele sterfifietsroute Binnenstad – Wateringse Veld klaar en ligt er ruim 10 kilometer rood asfalt op
dit traject.
Ontdek alle sterfifietsroutes op www.denhaagfifietst.nl/sterfifiets- routes of kijijk voor een overzicht op www.denhaag.nl/fifietsen
Meer informatie?
denhaagfifiets.nl/sterfifietsroutes denhaag.nl/fifietsen