Page 4 201596_DPZ_Stadskrant_Nr.12_v3_los_c_beeldscherm.pdf Full Version
							
                                4 Stadskrant Actueel
23 december 2020 Nummer 12
Een mooie jaarwisseling,
 De jaarwisseling is door het coronavirus anders. De gemeente neemt maatregelen zodat deze periode zo goed mogelijijk verloopt. U kunt zelf ook iets doen. Houd rekening met elkaar. Houd afstand. Kijijk hoe u dit jaar oud en nieuw met elkaar kunt vieren op een verantwoorde manier.
De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten
met vuurwerkletsel. Het handha- ven van de openbare orde wordt tijijdens de jaarwisseling op veel plekken in het land bemoeilijijkt door incidenten rondom vuurwerk.
De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaar- wisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar be- laste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Vanuit de noodzaak om de werk- druk in deze pandemie rond de jaarwisseling niet verder op te la- ten lopen, is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijijdelijijk vuurwerkverbod.
Voorlichting op scholen
In december verzorgen medewerkers van Halt voorlichting aan kinderen op de Haagse basisscholen. Dit jaar doen ze dat over het vuurwerkver- bod. Ze gaan met leerlingen de dia- loog aan hierover. Onder andere over de aanpassingen en regels hierover. Wat doet het vuurwerkverbod in co- ronatijijd met jongeren. Helaas kon- den door de lockdown niet alle inge- plande scholen bezocht worden.
Overlast melden
Heeft u tips over de opslag, vervoer, handel en het afsteken van illegaal vuurwerk? Of ervaart u overlast? Dan kunt u dat in aanloop naar de jaarwisseling op verschillende ma- nieren melden.
 Er geldt dit jaar een vuurwerkverbod met de jaarwisseling. Kinderen mogen wel sterretjes afsteken.
patricia rehe / hollandse hoogte
■ Bel direct 112 als u gevaarlijijke en verdachte situaties ziet of als u getuige bent van vernielingen
■ Bel de politie via 0900 - 8844 om andere tips over illegaal vuurwerk door te geven
■ Meld via www.denhaag.nl/mel- dingen als er iets in de openbare ruimte kapot is
■ Anoniem melding doen kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000
Door de onzekere situatie en be-
perkende maatregelen door co- rona kunnen dit jaar de vreugde- vuren niet doorgaan. Sinds begin dit jaar zijijn de gemeente en de bouwers van de vreugdevuren in Scheveningen, Duindorp, Escamp en Laak in gesprek. Met als doel om de vreugdevuren méét vergun- ning door te laten gaan. Maar door het coronavirus is dat helaas niet mogelijijk. De inzet van alle partijijen blijijft voor volgend jaar hetzelfde. Tijijdens de jaarwisseling
van 2021 naar 2022 is het voorne- men om de vreugdevuren wel door te laten gaan.
Vragenlijijst jaarwisseling
De gemeente wil graag weten hoe u de jaarwisseling heeft ervaren. Vanaf 1 januari 15.00 uur kunt u hierover een vragenlijijst invullen via www.denhaag.nl/jaarwisseling.
Meer informatie?
denhaag.nl/jaarwisseling
 Verloot je boompje: lever kerstbomen in en win een prijijs
Voor de Haagse jeugd wordt kerst pas éécht leuk op 27 december. Dan begint weer ‘Verloot je Boompje’. Overal in de stad kun je kerstbo- men inleveren.
Elke boom is goed voor een zegel. Een volle spaarkaart met tien ze- gels levert een waardebon op van vijijf euro. En elke zegel is een lot in een loterijij met mooie prijijzen.
‘Vorige keer hadden we nog maar negen inleverpunten,’ vertelt orga- nisator Marc Brouwers van Project 8. ‘Toen werden al 8.000 bomen ge- bracht. Dit jaar zijijn er 37 locaties. Ik verwacht dat we de 30.000 bomen wel te halen. Wijij zorgen dat ze bijij Haagse Milieuservice komen om af
Op 27 december begint ‘Verloot je Boompje.’ Dit jaar in maar liefst zes stadsdelen.
jim van lier
Elke boom is goed voor een zegel. Een volle spaar- kaart met tien zegels levert een waardebon op van vijijf euro.
te voeren. Dat betekent veel minder zwerfbfbomen op straat en minder vuurtjes en andere rotzooi.’
Hoe ziet de prijijzenpot eruit? ‘Van alles wat. Je kunt een Playstation winnen, maar ook een minuut gra- tis winkelen in de supermarkt, een