Page 8 210763_DPZ_Stadskrant_Nr.7_v2.pdf Full Version
							
                                8 Stadskrant Actueel
Bram Poons (vooraan) met medebewoner Henk Niemands in de gemeenschappelijijk ruimte van hun seniorencomplex:
‘Als je ouder wordt heb je geen dorst. Op hete dagen zou je altijijd een kan water in het zicht moeten hebben.’ henriëëtte guest
De zomers worden steeds warmer. In augustus 2020 was het zelfs acht dagen achter elkaar meer dan 30 graden. Extreme hitte is extra zwaar voor ouderen en chronisch zieken. Belangrijijke tips: hou jezelf koel, drink genoeg en blijijf uit de zon.
Een koel hoofd en een warm hart voor elkaar
‘G
7 juli 2021 Nummer 7
      Hitteplan voor thuis
 woning in Laak. ‘Als je ouder wordt, heb je geen dorst. Dat is heel gek. Ik kan soms een dag niks drinken zonder het te merken. Als je dan ook nog vergeetachtig wordt, is het echt een probleem Op hete dagen zou je altijijd een kan water in het zicht moeten hebben.’
Ventilator
Bram is de hittegolven van de afge- lopen jaren goed doorgekomen. ‘Ik ben er bewust mee bezig. Op het heetst van de dag blijijf ik zoveel mo- gelijijk binnen met de zonwering naar beneden. Ik heb een ventilator gekocht. Als je die aanzet voelt het meteen koeler. Verder moet je niet teveel willen. Rust kèèn je redden, zeggen we in Den Haag. In ons 55+complex merk ik dat veel oude- ren last hebben van de hitte en niet goed weten wat je daaraan kunt doen. Ik ga het er zeker weer over hebben bijij de volgende hittegolf.
daklozen en mensen met een beperking. Als een hittegolf op komst is, moeten zijij op tijijd de informatie en ondersteuning krijijgen om zichzelf en elkaar te kunnen redden.
Eéén van de praktische ideeëën is koele gebouwen open te stellen voor burgers om op adem te komen. Wie in een bovenwoning met plat dak woont, kan moeilijijk zelf voor verkoeling in huis zorgen. Verblijijf van een of twee uur in een koele ruimte geeft het lichaam de kans om te herstellen. Ook is het een mooie gelegenheid voor sociale contacten. Het hitteplan is nog in voor­ bereiding, maar zo nodig kunnen deze zomer de eerste maatregelen al ingaan.
Kijijk naar elkaar om in de familie en in de buurt. Let vooral op mensen die minder goed voor zichzelf kunnen zorgen.
Meer informatie?
www.ggdhaaglanden.nl
enoeg drinken, dat is nog best lastig,’ zegt Bram Poons (79) in zijijn senioren-
Met een koel hoofd en een   Lokaal Haags hitteplan
Hoge temperaturen zijijn extra belastend voor mensen met een verzwakt lichaam door ziekte, ouderdom of een beperking. Toch is hittestress te vermijijden door een aantal praktische tips ter harte te nemen:
■ Genoeg drinken
Drink verspreid over de dag ongeveer twee liter, bijij voorkeur water, lauwwarme thee, bouillon of vruchtensap. Drink ook als je geen dorst hebt. Als de urine donker kleurt, is dat een teken dat je te weinig drinkt. Zet op warme dagen een kan met water in het zicht. Gebruik een gratis app die je eraan herinnert op tijijd te drinken zoals Aqua Alert.
■ Uit de zon blijijven
Doe het rustig aan, ga niet naar buiten op het heetst van de dag van ongeveer 12.00 tot 16.00 uur. Hou een siëësta zoals in Zuid­Europa. Boodschappen doen kan het beste in de ochtend. Stel inspannende klussen, huishoudelijijk werk en sporten uit tot koelere momenten.
■ Een koel huis
Zorg voor een koel huis. Zet de ramen ’s nachts en in de ochtend open als het buiten koeler is dan binnen (maar voorkom risico op inbraak).
Sluit overdag de zon buiten met zonwering of gordijijnen. Een ventilator zorgt voor koele frisse lucht.
■ Jezelf koel houden
Een voetenbadje of een natte handdoek helpt het lichaam om overtollige warmte kwijijt te raken. Net als de polsen even onder de kraan houden. Een koele douche kan ook verkoelend werken. Draag lichte en luchtige kleding, bijij voorkeur van linnen of katoen.
■ Hou contact
Spreek af elke dag met een bekende te bellen of te appen om te vertellen hoe het gaat. Durf hulp te vragen, mensen zijijn graag bereid te helpen.
■ Gezond eten
Eet lichte maaltijijden. Groente en fruit bevatten veel water, maar ook vitamines en mineralen. Bijij extreme hitte is voedsel sneller bedorven. Let extra goed op de houdbaarheid van producten en bewaar eten in de koelkast
■ Let op medicijijnen
Hitte kan gevolgen hebben voor het medicijijngebruik. De goede werking hangt soms samen met de temperatuur en vochtbalans van het lichaam. Lees de bijijsluiter hierop na of vraag het de huisarts of apotheker.
■ Oververhitting
Oververhitting en uitdroging zijijn te herkennen aan klachten als misselijijkheid, hoofdpijijn, duizeligheid of flflauwvallen. Zorg voor verkoeling, drink water en raadpleeg een arts als de klachten aanhouden. Bijij ernstige acute klachten, bel 112.
 warm hart voor elkaar komen we een heel eind.’
Help je lichaam
Hitte-expert Guusje Eggen van GGD Haaglanden is het ermee eens. ‘Je kunt veel doen om klachten te voorkomen. Als het heet is, moet het lichaam hard werken om overtollige warmte kwijijt te raken. Door te zorgen voor verkoeling, bijijvoorbeeld met een nat was- handje maak je dat gemakkelijijker. Als vocht op je huid verdampt, wordt de warmte versneld afgevoerd.’
Neem hitte vooral serieus, zegt Guusje. ‘Ouderen merken het vaak te laat dat ze oververhit raken. Daarom is het goed erop voorbereid te zijijn. Zorg dat je een ventilator in huis hebt en goede zonwering voor de ramen. Het is extra belangrijijk naar elkaar om te kijijken. Vraag mensen in de buurt of ze zich redden. Het is fifijn te weten dat er iemand aan je denkt bijij wie je in geval van nood kunt aankloppen.’
De gemeente werkt samen
met zorginstellingen en
andere organisaties aan een
lokaal hitteplan. Extra
aandacht is nodig voor
ouderen, chronisch zieken, ■ Let op elkaar
■ Goede nachtrust
Slaap onder dunne lakens en met het raam open. Zet eventueel een ventilator aan. Zorg voor drinken en een natte washand binnen handbereik.
 Zet op warme dagen een kan met water in het zicht.
getty images